Se våra intryck när vi provar nya iPhone 6 och iPhone 6 Plus:

Få saker i teknikvärlden får så mycket uppmärksamhet som en ny iPhone och i år var andra gången som vi fick se två nya modeller. Vi fick lägga vantarna på de nya telefonerna direkt efter eventet och här är de första intrycken.

Vid första anblick är det den större iPhone 6 Plus som stjäl uppmärksamheten. Till att börja med ser den nästa komiskt stor ut, den ser mer ut som en liten iPad än en stor iPhone. Skärmen på den stora telefonen är helt fantastisk och motivet ser nästan ut som ett tryck. Alla appar vi provade ser mycket bra ut och om det finns appar som ännu inte kan dra nytta av skärmen på ett bra sätt så var det inget vi fick se under vår snabbtitt.

iPhone 6 Plus fyller upp hela handflatan, den är inte obekväm att hålla men personer med mindre händer kan ha svårt att hantera den med en hand. Kvalitetskänslan finns också där, precis som tidigare iPhone. Knapparna ger bra respons och de kurvade kanterna i aluminium och baksidan som också är i metall för tankarna till den ursprungliga modellen av iPhone. Även skärmens kanter är svagt kurvade, allt som allt blir det en stor kontrast mot iPhone 5 och 5S med sina vassa kanter. Påknappen sitter nu på högersidan av telefonen, något som gör den lättare att nå med bara en hand.

iPhone 6
Det är en klart märkbar skillnad på storleken, så klart särskilt på den större iPhone 6 Plus. 

När vi istället plockar upp den mindre iPhone 6 efter att ha hållit i den större modellen känns det plötsligt som en väldigt bekant storlek, trots att även den är klart större än tidigare iPhone. Förutom storleken är dock iPhone 6 i stort sett identisk med sitt större syskon inklusive saker som var knappar och portar sitter.

Tunn, tunnare men aldrig tunnast

Varje år tänker vi att iPhone knappast kan bli tunnare än vad den redan är, och varje år får vi äta upp det. Apple har återigen tagit fram osthyveln och skalat bort ytterligare 10 procent av tjocklecken på sin telefon. Sannolikt har ingenjörerna haft det lättare att placera komponenterna i dessa telefoner då de ju har mer utrymme på alla andra ledder.

Men då kommer vi ju in på det lilla undantaget som väckte uppmärksamhet redan när bilder av komponenterna till iPhone 6 läckte på nätet – kameralinsen som sticker ut. Är det här något man märker av? Ja, absolut. Apple var smarta nog att bara visa upp dessa telefoner i en miljö med enbart mjuka dukar så vi fick inte chansen att lägga dem ner på ett hårt bord. Men vi kan inte tänka oss att de kommer ligga platt på soffbordet. Detta känns spontant inte riktigt likt Apple, och det drar ner intrycket av telefonernas annars så slimmade profil.

iPhone 6
Den utstickande linsen på kameran är inget som passerar obemärkt förbi.

Inget för enhänta?

Det är faktiskt inte helt enkelt att använda dessa telefoner med bara en hand. Även de med stora labbar kommer behöva sträcka tummen ordentligt för att nå de övre delarna av skärmen. Det här har Apple i alla fall tänkt på, i och med iOS 8 kommer flera funktioner som förenklar användningen med en hand som tryck och håll nere knappen-kontrollen för ljud och video i Meddelanden. Dessa går att använda med bara en hand även om det kan variera lite beroende på om du använder höger eller vänster hand.

iPhone 6
"Når man så får man", och med iPhone 6 behöver man peta två gånger på hemknappen för att lyckas nå.

Nyheten som dock kommer göra störst skillnad i det här avseendet är den nya manövern som kallas ”reachability” (nåbarhet). Peta två gånger på hemknappen (alltså inte dubbelklicka som tar fram multitaskinggränssnittet) och telefonen drar ner hela gränssnittet en tredjedel på skärmen. Då kan du lätt nå de övre delarna utan att dina tummar ansträngs för mycket. Alla funktioner i gränssnittet fungerar precis som vanligt i detta läge och för att skjuta upp skärmen igen upprepar du dubbelpetningen på hemknappen.

Men även denna lösning känns mer som en nödlösning, och precis som den utstickande kameran inte riktigt lika genomtänkt som mycket annat Apple gör. Vår tanke är att en bättre lösning kommer någon gång i framtiden. Samtidigt är det här en telefons motsvarighet till snabbtangenter på datorn så det kommer sannolikt tilltala vissa användare.

Det finns många andra nyheter i de här telefonerna som vi inte hade chansen att sätta tänderna i under den här korta tiden. Nyheterna som den uppdaterade rörelseprocessorn M8 ger är ett exempel, och de uppdaterade kamerafunktionerna ett annat. Så håll ögonen öppna för vi lovar att återkomma med ett utförligt test så snart som möjligt.

Dan Moren, Macworld.com. Översättning: Joel Westerholm