Jag älskar klockor och jag älskar teknikprylar. Varför älskar jag då inte smarta klockor? Det är en fråga som jag har brottats med de senaste åren, samtidigt som en rad mer eller mindre smarta saker har passerat revy på min handled. Pebble, Cookoo Watch, G Shock GB-6900, Jawbone Up24, Metawatch och LG G Watch R har alla inköpts – och fimpats.

Ingen av dem har varat mer än några veckor i den dagliga rotationen. Jag återvänder alltid till mina dumma klockor, missnöjd med smartklockornas funktioner, form eller bådadera.

Nu kliver Apple in på marknaden med sin Watch. Är den tillräckligt bra?

Unboxing Apple Watch


Med lyxiga Watch Edition medföljer en extra laddare i den låda som inhyser klockan. Min budgetmodell Watch Sport levereras däremot i ett betydligt enklare plastetui, utan inbyggd laddning.

Import är det enda som gäller

Eftersom Apple Watch ännu inte finns till salu i Sverige (den lär inte komma innan slutet av juni som tidigast), krävs andra vägar. Mitt köp av en Apple Watch görs således på brittiska Ebay. Där hittar jag en Apple Watch Sport med vitt armband – till rövarpris förstås. Det kostar på att vara tidig. Svart armband hade varit att föredra, men det är jag knappast ensam om att tycka. Klockor med vitt armband tycks vara lättare att komma över på andrahandsmarknaden.

Missa inte: Så beställer du en Apple Watch till Sverige redan idag

Ett par dagar efter vunnen budgivning ringer budet på dörren. Han räcker över en oväntat stor kartong för något så litet. Lådan döljer dock något nättare: ett avlångt vitt plastetui innehållandes en Apple Watch Sport. Paketet är dessbättre helt obrutet, precis som utlovat.

Att komma igång – inte så enkelt som jag trodde

Jag har köpt den större modellen, med en boett i silvrigt aluminium som mäter 42 mm på längden. Den är inte längre än ett typiskt herrur, men aningen högre. Eftersom de flesta klockor är runda och Watch mäter på längden är Apples klocka också smalare än många andra klockor. Det stör dock inte mig och mina spensliga handleder. Faktum är att det där vita bandet som jag helst skulle slippa gör att klockan upplevs större än vad jag önskar.

Utöver den invändningen känns dock hårdvaran precis så schysst som jag förväntar mig av Apple. Det här är tveklöst den mest välbyggda smartklockan jag har sett.

Dags att sätta igång. När jag klickar på sidoknappen dyker ett äpple upp på skärmen. Någon halv minut senare får jag välja språk, och där kommer det första bakslaget: Svenska är inte ett av dem. Med engelska valt blir jag ombedd att parkoppla med telefonen. Jag öppnar Apple Watch-appen i min Iphone 6 Plus och siktar med kameran på klockan. Klart, prylarna är nu parkopplade.

Trodde jag.

Kameran Apple Watch


Jag börjar genast leka med några appar. Så här ser det ut när du använder klockan som kamerasökare och siktar telefonen mot Watch-skärmen. Trippy.

När det är dags att göra grundinställningarna tar det nämligen stopp. Nu har min nya Watch ångrat sig och menar att parkopplingen inte alls är gjord. Jag börjar om, och den här gången funkar inte kameratricket överhuvudtaget. Det får bli manuell parkoppling istället. Jag knackar in en kod i telefonen som visas på klockan, som vore det fortfarande stenålder.

Därefter följer inställningar som bör vara välbekanta för alla som någon gång har installerat en Iphone. Jag aktiverar platstjänster, knappar in mitt lösenord för Apple ID och koden för tvåstegsverifiering, och synkar slutligen klockan mot telefonen.

Parkoppla Apple Watch


”Om den här klockan”. När Watch ställs in för första gången visas information om modell och material.

Siri, var är du?

Bristen på svenska visar sig snart omfatta mer än bara systemspråket. Siri på svenska stöds inte av Apple Watch, vilket betyder att Siri måste ställas om till engelska även på telefonen. Det är en rejäl besvikelse.

IOS 8.3 till Iphone, där Apples röstassistent slutligen lärde sig svenska, är fortfarande bara några veckor gammal, men jag är redan kompis med Siri. Jag snackar med henne dagligen när jag vill ringa samtal, diktera meddelanden, ställa in alarm eller fråga om vädret. Detta måste nu göra på engelska. Svenskspråkiga Siri lär förstås dyka upp på Watch vid den svenska lanseringen, men i nuläget är klockan alltså ordentligt vingklippt för svenskspråkiga användare som är tidigt ute med Watch.

Uppdatering: En tidigare version av denna text gjorde gällande att svensk diktering inte funkar på Apple Watch. Det har visat sig vara fel. Stort tack till läsaren Magnus för rättelsen!

Nåja, Watch är lyckligtvis mer än bara en Siri-maskin. Imorgon är det dags att börja undersöka vad den här prylen kan göra. Är Apple Watch verkligen nästa stora grej? Den frågan ska jag försöka besvara under de närmaste dagarna.

Missa inte: Läs allt vi vet om Apple Watch här!

Apple Watch språk

Inget svenska så lång ögat kan nå. Just nu stödjer Watch bara de stora språken i de länder där den har lanserats officiellt.

Betyg: 4 av 5