Urtavlan är den kanske viktigaste skärmen på Apple Watch. Den dyker upp när du väcker klockan från vila, och syns varje gång du klickar dig hem från en notis, Överblick eller app.

Viktig som sagt – men också hårt kontrollerad.

Apple tillåter än så länge inga urtavlor från fristående utvecklare, och företaget har i samma anda bannlyst appar som huvudsakligen är gjorda för att visa tiden. Om detta kan man förstås tycka vad man vill, men själv är jag måttligt upprörd.

Apple Watch
Vissa urtavlor kan inte ändras alls, medan andra kan växla färg, detaljrikedom eller komplikationer.

Det kan bero på att de många urtavlor jag har laddat ned till min Android Wear-klocka har varit gräsliga, och att de jag har skapat själv har varit ännu värre. Det är rimligen mitt eget fel, men i det mikroskopiska Apple Watch-utbudet hittar jag ändå urtavlor som jag faktiskt vill använda.

Astronomy Apple Watch

Urtavlan Astronomy visar en bild av jorden, månen eller solsystemet. Snurrar du på kronan rör sig himlakropparna. 

Många av de tio tillgängliga Apple Watch-urtavlorna kan varieras med färger, detaljrikedom eller olika komplikationer (vilket är klocksnack för de data som visas på urtavlan).

Exempel på komplikationer är kalenderposter, datum, månfas, aktier, och dagens kaloriförbränning. Mycket att välja på alltså, men vissa urtavlor lämnas utan.

En av mina favoriter bland urtavlorna är Solar, som med ett stramt bildspråk visar solens upp- och nedgång. Där får jag tyvärr inte lägga till några egna komplikationer, och får leva utan väder- och kalenderinformation. Varför? Vem vet, men sådant är livet i Apples värld.

Apple Watch
Ska jag välja fjärilen, blomman eller maneten? Urtavlan Motion visar korta animerade snuttar av flora och fauna.

Tusentals appar, och några är bra också

Tredjepartsutvecklare är även begränsade inom andra områden. Än så länge kräver tredjepartsappar bland annat en ansluten Iphone för att funka, även om Apple har sagt att de ska släppa på reglerna senare i år.

Trots begränsningarna finns redan tusentals appar till Watch, och jag har så klart bara hunnit testa en bråkdel av dem. Gemensamt är att de tenderar att vara ganska segladdade, vilket möjligen beror på anslutningskravet till telefonen. Många av dem känns därtill rent onödiga, som om utvecklarna har skyndat till Watch utan någon vettig idé om hur de ska hantera den nya plattformen.

Vissa av dem skiljer sig dessbättre från mängden. Med Watch-appen till de uppkopplade lamporna Philips Hue kan jag till exempel enkelt styra mina förinställda scener från handleden. En annan trevlig bekantskap är Calcbot, en smart utformad miniräknare för handleden.

New York Times app är en mer oväntad favorit. Den ger en supersnabb översikt över de största nyheterna just nu. Här består varje nyhet på sin höjd av rubrik, bild och ett kort stycke. Den bevisar om inte annat att det faktiskt går att leverera nyheter på den lilla skärmen.

De omständliga Watch-apparna från till exempel Flipboard och de svenska kvällstidningarna känns mindre lyckade i det avseendet. De kapar nyheterna och vill att jag ska fortsätta läsa i telefonen.

Apple Watch
Inte så djuplodande kanske, men New York Times-appen visar ändå att det går att förmedla nyheter på den lilla skärmen.

Apples appar stabila – med ett undantag

Apples egna Watch-appar är däremot ordentligt genomarbetade. Att använda fjärrkontrollsappen för att styra Apple TV känns till exempel förvånansvärt naturligt.

Samma känsla infinner sig när jag använder de medföljande apparna för att ställa in alarm, dra igång en Itunes-låt, och kolla mina meddelanden. De flesta av Apple-apparna funkar helt enkelt riktigt bra.

Apple Watch
”Hey Siri, är du säker på det här?” Vid navigation med klockan uppstår några märkliga buggar.

Navigering har jag däremot ganska stora bekymmer med under mina (visserligen snabba) tester. Klockan skickar mig konsekvent på avvägar under en promenad i centrala Stockholm.

På en enkelriktad gata vill appen att jag ska gå i cirklar – istället för att bara vända på klacken. Jag gissar att appen visar bilvägen, trots att jag väljer ”Walking”. Dessutom vägrar klockan att vibrera när det är dags att svänga. Här har något onekligen gått fel, men det är möjligen bara en tillfällig bugg som drabbar mig.

Drömmen som gick i kras

Med Watch sällar sig Apple till en växande skara företag som tillsammans har beslutat sig för att infria en gammal barndomsdröm: telefonsamtal via ett armbandsur. Frågan är om vi verkligen tänkte igenom de praktiska aspekterna av telefonklockan när vi stod där på skolgården och fantiserade om framtiden.

Apple WatchAtt ringa från klockan funkar alldeles utmärkt, men nyttan är något begränsad. 

Att ringa och prata på Apple Watch funkar för all del hyggligt. Ljudet i klockans lilla högtalare är kantigt och burkigt, men röstkvaliteten är hyfsat tydlig och hittills har ingen på andra sidan linjen klagat.

Utomhus funkar det något sämre eftersom volymen är ganska låg. Mest användbar är funktionen i bilen eller när telefonen ligger på laddning i ett annat rum.

I övrigt är det mer praktiskt – och betydligt mer privat – att använda telefonen istället. Så mycket för den barndomsdrömmen.

 
Kan Watch få oss att lyfta på baken?

Appen Aktivitet är Apples försök att göra Watch till en aktivitetsmätare. Den utgår från tre datapunkter, Träning, Rörelse och Stå, som avbildas som cirklar i en daglig graf. Medan dagens mål avverkas växer respektive cirkel, och under tiden genereras framstegsnotiser (som dessbättre kan avaktiveras).

Jag har tyvärr inte kommit ut i löpspåret med klockan, så Träningscirkeln och den dedikerade motionsappen i Watch får vi återkomma till senare i en annan artikel.

Aktivitet finns dels som en Överblick och app i klockan, och dels i en matigare Iphone-app. Rörelse-avsnittet visar hur många kalorier du förbränner (utöver grundförbränning). Träning visar hur många minuter du har tränat eller utfört andra krävande sysslor. Och Stå visar hur många av dagens timmar som du har ställt dig upp en stund.

Apple Watch
Apple Watch är en lovande aktivitetsmätare, men än så länge framstår marknadens veteraner som mer heltäckande alternativ.

Det är sammantaget en hygglig ansats av Apple, även om appen fortfarande är ganska sparsmakad. I gengäld är mätningen nästan helt automatiserad, och Watch har med sin accelerometer och pulsmätare god potential att bygga vidare på funktionerna. Det är helt enkelt en lovande början, varken mer eller mindre.

Med urtavlor och appar avklarade börjar det bli dags att runda av den här genomgången. Under morgondagen ska jag försöka samla mina tankar om Apple Watch, sätta ett betyg – och säga om den är värd tusenlapparna.

Med urtavlor och appar avklarade börjar det bli dags att runda av den här genomgången. Under morgondagen ska jag försöka samla mina tankar om Apple Watch, sätta ett betyg – och säga om den är värd tusenlapparna.