Efter fem dagar med Apple Watch har det blivit dags att avsluta den här första dagboken. Jag börjar med att summera de senaste dagarna, och fortsätter med min slutsats: är Apples smarta klocka värd ett köp?

Apple Watch

De första dagarna

Efter den första dagens snabba överblick av klockans grundinställningar ägnade jag den andra dagen åt att bekanta mig med operativsystemet i Apple Watch. Det var en blandad upplevelse, och jag beklagade mig en del över myllret av interaktionsmodeller och skärmar. När jag skriver det här några dagar senare har jag redan lite svårt att relatera till den där inledande förvirringen. När jag nu vet hur allt hänger ihop känns systemet helt solklart. Men jag ska inte förringa den där första reaktionen. Att klockans grundläggande funktioner inte är lika omedelbart intuitiva som exempelvis en Iphone riskerar att ligga Apple i fatet när de försöker nå nya köpare.

Den tredje dagen var mer positiv, då lovordade jag klockans utformning och fysiska design. Här får den traditionella klockindustrin bakläxa. Till och med min budgetmodell Apple Watch Sport är väldigt välbyggd för sin prislapp. Armbandets komfort är i toppklass, och den smarta fästanordningen gör armbandsbyten till en barnlek. Något som lovar gott inför framtiden är klockans sofistikerade vibrationer, eller ”haptik”. Jag väntar redan på att den vibrerande lilla motorn i Watch letar sig in i fler Apple-prylar, och hoppas att resten av teknikindustrin jobbar på egna varianter.

Apple Watch pulsmätare

Lugn eller stressad? På undersidan av Apple Watch sitter en pulsmätare.

Fjärde dagen ägnades åt klockans innehåll, eller närmare bestämt urtavlorna och apparna. Urtavlorna gillar jag verkligen, trots att Apple bara tillåter sina egna tio skapelser. Till apparna är jag mer kluven. Den plottriga vy som samlar appar på skärmen är klumpig att hantera, och något omständlig att starta. Apples egna appar är visserligen bra, men de widget-liknande kreationerna från tredjepart är ojämna och ofta trögladdade, även om det finns några ljusglimtar. Utvecklare kommer snart att få skapa fullfjädrade Watch-appar, och det kan förändra mycket. Hittills känns dock klockans lättåtkomliga Överblickar och notiser helt naturliga på Watch, medan apparna inte riktigt har hittat formen.

Apple Watch
Apple och Disney har varit i säng med varandra ända sedan Steve Jobs tid. Den här urtavlan är ett tydligt tecken på den relationen.

Första generationen är för nördarna

Jag gillar min nya klocka, och planerar att fortsätta bära den dagligen (även om jag säkert kommer att göra nostalgiska avstickare till mina gamla dumklockor ibland). Det hänger till stor del på att den är bekväm, men också på att jag slipper den där skämsfaktorn som jag har upplevt med de tidigare smartkockorna. Apple Watch är mer diskret och i mina ögon snyggare än rivalerna.

Med det sagt är det uppenbart att Apple står inför en stor utmaning. Med Watch vill företaget göra något som ingen hittills har lyckats med. De vill ta denna ”wearable” – alltså en uppkopplad teknikpryl som vi bär på kroppen – till massmarknaden. Med den ambitionen rör sig Apple mot modebranschen, och då gäller det att tilltala fler än nördar som jag.

Om Apple Watch kommer att slå stort vet vi fortfarande inte. Själv har jag ganska svårt att se denna första generation av klockan omfamnas av en massmarknad. Att spänna en liten dator runt handleden är nog en främmande tanke för de flesta. Både Iphone och Ipad mötte dock samma skepsis till en början, men hittade med åren sina platser i vår vardag.

Den bästa smartklockan hittills

Exakt vilken roll Watch och andra smartklockor kommer att få är alltså ännu inte helt självklart. Är det tillräckligt att vara en förlängning av telefonen? Eller krävs mer? Vad – om något – blir smartklockans ”killer feature”? Kommer Watch någonsin att bli lika oumbärlig som en smart telefon?

Apple Watch appar
Efter några dagar med Watch har jag blivit kompis med systemet och stormförtjust i hårdvaran. Men jag begriper fortfarande inte den plottriga appvyn. 

Det hänger många frågetecken i luften, men så är det förstås alltid med nya produktkategorier. Och faktum är att jag trots dessa frågetecken, och trots de brister och barnsjukdomar jag har stött på de senaste dagarna, blir allt mer fäst vid min Apple Watch. Den kanske inte är någon måste-pryl, men det är den bästa av de många smartklockor jag har testat, och den lyckas faktiskt underlätta vardagen en smula. Det är tillräckligt för mig, och jag tror att många nyfikna, nördar och Apple-frälsta kommer att känna detsamma. Om du känner dig träffad kan jag rekommendera en Apple Watch Sport.

Om du däremot tvekar kan du spara tusenlapparna och vänta på nästa modell. Tids nog kommer Tim Cook återigen att äntra scenen och kavla upp skjortärmen, och då kan vi nog räkna med att åtminstone barnsjukdomarna är botade. Kanske har Apple då också hunnit räta ut ett frågetecken eller två.