Nya armband – och repor

Den marknad för nya armband som jag efterlyste när jag började testa Watch lyser fortfarande med sin frånvaro. Nu finns visserligen Apples egna (och svindyra) armband att köpa i Sverige, men i övrigt är marknaden skral. På webben är de enklare att hitta, och via Amazon har jag inhandlat ett par nya budgetarmband till klockan. Ett i länkad metall och ett i svart läder.

Apple Watch-armband
Apples länkarmband till Watch kostar magstarka 4 995 kronor. Den här varianten från tillverkaren Ivapo är inte riktigt lika elegant men kostade i gengäld knappt 300 kr på Amazon.

De kostade båda en spottstyver jämfört med Apples egna varianter – men man får som bekant vad man betalar för. I synnerhet läderarmbandet känns sladdrigt och billigt. Länkarmbandet är schysstare men ligger aningen klumpigt runt handleden.

Kanske kommer billiga tredjepartsarmband till Apple Watch en dag att bli lika vanliga som de otaliga Iphone-fodral som numer säljs i alla elektronikbutiker. Till den dagen återstår tyvärr bara att betala dyrt för Apples egna dyra armband, eller att webbimportera armband på vinst och förlust.

Sedan jag började testa Watch har också en tristare förändring av klockans yttre skett. Apple skryter gärna om det Ion X-glas som skyddar skärmen på Apple Watch Sport och enligt företaget ”är extra tåligt mot repor och stötar”. Trots den utfästelsen har jag under sommaren lyckats orsaka ett par fula repor på skärmen. Kanske är jag oförsiktig, men att klockan emellanåt dänger in i en vägg eller dörrkarm känns i det närmaste oundvikligt. Repor på en klocka som bara är några månader gammal är ganska illavarslande för en pryl som gärna ska hålla några år.

Apple Watch repa
Den är ganska svår att fånga på bild, men inringat ovan är en repa i skärmen på min Apple Watch Sport, gissningsvis orsakad av en dörrkarm.

Är Watch fortfarande värd ett köp?

När jag avrundade Apple Watch-testet för tre månader sedan var jag försiktigt positiv. Det är jag fortfarande, trots vissa små brister. Du som funderar på att köpa den här första generationen av Apple Watch ska inte förvänta dig perfektion. Appmarknaden är fortfarande svag, småbuggar dyker upp med ojämna mellanrum, och klockan känns emellanåt långsam. Om det låter avskräckande gör du bäst i att vänta på nästa modell, eller åtminstone på höstens uppdatering av operativsystemet.

För mig väger dock fördelarna tyngre än nackdelarna, inte minst sedan Siri lärde sig svenska. Att jag ens kan skriva den här uppföljande texten om en smartklocka – tre månader efter att jag började bära den – är ett gott tecken i sig. Det här inlägget hade inte kunnat skrivas om min Pebble, LG G Watch R eller någon av de andra smartklockorna som har passerat revy de senaste åren. Dem har jag bara stått ut med några veckor innan jag har förpassat dem till byrålådan, less på deras fula form, primitiva system eller klena funktioner.

Medan konkurrenterna samlar damm påbörjar jag fortfarande varje dag med att spänna min Watch runt handleden, och avslutar varje kväll med att lägga den på laddning. Klockan har under sommaren lyckats nästla sig in i min dagliga rutin, utan att jag riktigt har tänkt på saken. Det har ingen av konkurrenterna ens varit i närheten av.

Fakta: Apple Watch Sport
Funktion: Smart klocka
Pris: Från 3 995 kronor.
Mer information: Apple
Tillverkare: Apple


Bekväm och välbyggd
Funktionstung
Smidigt med Siri på handleden


Relativt dyr
Begränsade appar (än så länge)
Ingen ”killer feature"

7