I mitten av maj, bara ett par veckor efter att jag först testade Apple Watch, lärde sig Siri i Apple Watch att prata svenska. Sedan dess har jag varje dag snackat med min handled. Jag skickar textmeddelanden medan jag kör barnvagnen, skapar påminnelser när jag sitter i bilen och ställer in timers när jag står vid spisen – utan att telefonen någonsin lämnar min ficka.

”Hej Siri skriv till Maria ska jag handla något frågetecken”
”Hej Siri påminn mig om att ringa Lasse klockan fjorton”
”Hej Siri sätt en timer på tjugo minuter”

Apple Watch diktering
Diktering till klockan funkar oftast riktigt bra, men om du är petig med språket gäller det att komma ihåg alla skiljetecken. Meddelandet ovan dikteras ”okej komma jag är på väg punkt”.

Siri på svenska har i ett slag förvandlat min Apple Watch från en mestadels passiv notisskärm till en interaktiv liten hjälpreda. Det rör sig om små simpla göromål, noggrant formulerade för att Siri ska begripa vad jag menar. Och det gör hon – oftast.

Ibland blir jag tyvärr påmind om att det här fortfarande är en färsk funktion på en ny produkt, och att Siri inte har behärskat vårt språk särskilt länge. Det blir tydligt när hon ibland missuppfattar vad jag säger och gör rappakalja av mina textmeddelanden, eller när Siri-skärmen hakar upp sig och bara fortsätter lyssna, som om hon insisterar på att jag ska fortsätta prata. Då återstår bara att trycka på klockans digitala krona och försöka igen.

Men när det funkar – och det gör det för det mesta – då känns den digitala röstassistenten på handleden som en liten försmak av framtiden, även om vi inte riktigt är där än.

Apple Watch Siri räknar
Siri på svenska är ett ordentligt lyft för Watch, men än så länge saknar hon originalets mattefärdigheter. Svenska Siri till vänster och engelska till höger.

Apparna övertygar fortfarande inte

Siris nya svenskafärdigheter är både den största och mest positiva förändringen som har skett under de här första tre månaderna med Apple Watch. I övrigt är mycket sig likt.

Tredjepartsapparna var jag skeptisk till redan under min första vecka med klockan, och den åsikten står fast. De är i regel trögladdade, onödiga eller dåligt byggda – ibland alla tre samtidigt. Några få undantag finns dock.

Podcastappen Overcast har en smidig Överblick som jag använder för att styra mitt poddlyssnande, och medan jag fyller kundkorgen i matvarubutiken är det Evernote som visar inköpslistan på handleden. I övrigt känns den pilliga appvyn och dess sega appar sällan värda besväret.

Apple Watch Overcast
Podcastappen Overcast är en av få bra tredjepartsappar till Apple Watch. När Watch OS 2 släpps i höst blir Overcast förhoppningsvis bara en schysst app i mängden.

Apples egna Watch-appar funkar desto bättre, och några av dem använder jag dagligen. Genom de så kallade komplikationerna, alltså datapunkterna på urtavlan, har jag smidig åtkomst till väder, kalender och rörelseaktivitet.

Ett klick på respektive komplikation ger en mer detaljerad bild. Dessa tre komplikationer följer jag ständigt under dagen, och tillsammans med klockans behändiga notiser för mejl och meddelanden har de bidragit till att jag allt mer sällan fiskar upp telefonen ur fickan.

Apple Watch appvy
Klockans plottriga appvy känns fortfarande lika osmidig. Då är det enklare att starta appar med Siri – eller plocka upp telefonen istället.

Det ska också sägas att det fortfarande finns hopp för tredjepartsappar på Watch. När Watch OS 2 släpps i höst kommer stöd för både fristående Watch-appar och komplikationer från tredjepart. Det borde innebära ett ordentligt lyft.