iPhone 6

Tim Cook tog sig inte ens tid att presentera några uppgifter om hur det går för Apple som företag när han drog igång kvällens föreställning i Flint Center i Cupertino, utan gick pang på rödbetan: Nya iPhone 6.

iPhone 6 och iPhone 6 Plus heter de två modeller som presenterades, och som precis som ryktena har gjort gällande en längre tid kommer i två storlekar.

Den mindre har en skärm på 4,7 tum och 1344x750 pixlars upplösning (exakt som John Gruber hade förutsatt), medan den större är på 5,5 tum och har 1920x1080 pixlars upplösning (vilket är mindre än vad Gruber hade gissat). Skärmarna är inte bara mer högupplösta utan har även bättre färger, kontrast och ljusstyrka.

Båda är dessutom rejält tunna: 6,9 respektive 7,1 millimeter. iPhone 5s är som jämförelse 7,6 millimeter tjock.

Båda modellerna har en A8-processor med en M8-hjälpprocessor. Grafikprestanda ska vara upp till 50 procent högre.

Batteritiden är oförändrad jämfört med iPhone 5s i iPhone 6, men cirka 20 procent högre i iPhone 6 Plus – upp till 12 timmars webbsurfande via lte enligt Apple, och 80 timmars kontinuerlig musikspelning.

iPhone 6 och iPhone 6 Plus

Lte-kretsarna har nu stöd för upp till 150 megabit per sekund och stödjer 20 band, vilket gör att Apple slipper släppa så många olika modeller för olika länder.

En ny sensor som rykten hade förutsett är en barometer som kan mäta relativt lufttryck och därigenom höjd över havet.

Kameran på baksidan har också uppdaterats med en ny sensor, ny optik och betydligt snabbare autofokus med fasdetektering. Med upp till 240 bilder per sekund går det även att ta ännu långsammare slowmotionvideo än tidigare.

Priserna börjar på 6 395 kronor för minsta modellen olåst, och 7 395 kronor för den större. De uppgraderade modellerna får numera 64 respektive 128 gigabyte utrymme för samma prishöjningar som tidigare: 1 000 kronor mer per höjning.

Båda modellerna börjar säljas i USA och ett fåtal andra länder den 19 september med förbokningar redan den 12:e. Svensk lansering verkar ske redan 26 september, alltså snabbare efter den amerikanska lanseringen än under tidigare år.