I början av året visade det sig att Sveriges Television var intresserade av att skapa en egen app till Apple TV för SVT Play. SVT berättade då att förutsättningen var att det gick att lösa med en rimlig arbetsinsats, och det verkar som att det gick att ordna för i dag dök SVT Play till slut upp.

Enligt SVT tryckte de på knappen klockan 16 i eftermiddags så startar du din Apple TV nu ska kanalen dyka upp.

Lena Glaser, programdirektör på SVT, säger att för att välja vilka plattformar de ska stödja med en specialgjord teknisk lösning tittar de på hur stor publik det finns på plattformen och jämför det med hur komplicerat det är att anpassa, och försöker göra en bedömning av den långsiktiga utvecklingen för plattformen.

– Fler och fler i publiken för SVT Play vill gärna kunna ta tittandet till tv-soffan och det här kommer att bli mycket spännande att följa. Vi hade ju redan airplay på SVT Play och Chromecast för dator och nyare Android-enheter. Nu ska vi se om det här ger nya tittare eller om det främst är airplay-tittarna som tar sig dit? Hur som helst är vi jätteglada över detta, säger Lena Glaser.

Play-tjänsten i Apple TV ska innehålla samma utbud som SVT Play på webben. Fokus för SVT ligger nu på att få ut SVT Play i fler kanaler. Övriga tjänster, som till exempel Öppna arkivet och Barnkanalen har inte diskuterats ännu, enligt Lena Glaser.


SVT Play finns nu i Apple TV. Bild: Roberth Hjortman