– Vi har fyra Apple Center i dag och kommer att öppna ytterligare fem före jul. I hela Norden kommer vi att ha 15 Apple Center före jul, säger Nordenchefen Oscar Bjers.

Och under år 2005 fortsätter expansionen. Oscar Bjers räknar med ha totalt cirka 25 Apple Center i Norden i slutet av 2005, varav 10–15 i Sverige. Därmed bygger Apple upp den infrastruktur som krävs för att fortsätta öka marknadsandelarna på hela den nordiska marknaden.

Det började med Inlife på Sveavägen för ett par år sedan. Den nyöppnade Macåterförsäljaren blev snabbt en av landets största, tack vare att den ligger centralt och har massor av produkter att provköra direkt i butiken. Dessutom har man satsat på kompetent personal och massor av utbildningsaktiviteter.

Nästa Apple Center-etablering blev Macotekets butik nära Stureplan, som snabbt också fick skyhög försäljning. Sedan dess har Kullander & Kullander öppnat Apple Center i Malmö och MacForum i Göteborg. Närmast på tur står Macsupport plus några andra som fortfarande är hemliga.

Hittills har Apple Center-lanseringarna gått som tåget:

– Jag tror att alla som har startat ett Apple Center har börjat titta efter nästa butik eller nästa stad… konstaterar en nöjd Oscar Bjers.

De nya centrala butikerna tros alltså vara nyckeln till fortsatt tillväxt och det beror till stor del på att många pc-användare här får upp ögonen för Mac.

– Var fjärde kund i våra Apple Centers har varit pc-användare. Det är fantastiskt bra! Och snart har vi nio Apple Center i stället för fyra, då kan vi få dubbelt så många switchers till Mac, säger Oscar Bjers.

Nya iMac väntas också hjälpa upp försäljningssiffrorna. Apple hoppas att alla nya iPod-ägare ska känna suget efter en iMac också, även om de tidigare varit pc-användare.

– Det gäller att avdramatisera beslutet att köpa en iMac i stället för ännu en pc. Den nya iMacen ser ju ut som en stor iPod. Och vad kostar egentligen en platt 20-tumsskärm på Onoff? För nästan samma pengar kan man få en iMac med både skärm och dator, säger Oscar Bjers.