Ladda ner Youtube på Iphone och Ipad

För några år sedan var det riktigt krångligt att ladda ner Youtube-videor på IOS. När IOS 12 släpptes kom en ny och kraftfull metod via appen Genvägar. Samma år släpptes Youtube Premium-tjänsten som inkluderar nedladdning av videor direkt i Youtube-appen – enklare än så blir det knappast.

IOS 13 ställde till det för de Genvägar som vi tidigare har rekommenderat för att hämta filmer. Olika varianter har sedan dykt upp, men tack vare användaren Sethy Senthil på Reddit-communityn r/shortcuts finns det nu en kraftfull genväg kallad ”Youtube ++” som när den här artikeln publiceras fungerar med de allra flesta videor. Med den kan du: spela upp videon i bakgrunden (så att du kan lyssna på musik medan du använder andra appar), ladda ner hela videon eller ladda ner bara ljudet.

Börja med att ladda ner Genvägar om du inte redan har det installerat. Du kan läsa mer om hur den smarta appen fungerar här. Sedan måste du även skaffa den riktigt smarta appen Scriptable från danske utvecklaren Simon Støvring. Den används för att köra ett javascript som letar upp själva videofilen.

Installera sedan genvägen från Routinehub. Vill du läsa mer om hur den fungerar kan du kolla på den här Reddit-tråden. Vill du veta vad det javascript som genvägen kör i Scriptable gör kan du titta här. Orsaken att det hämtas varje gång du kör genvägen är att utvecklaren ofta går in och gör små ändringar, till exempel för att få det att fungera efter någon ändring Google har gjort på Youtube.

Youtube++

Du kan använda genvägen från både Safari och Youtube-appen. Leta upp videon du vill ladda ner, tryck på Dela och därefter på Mer. Välj sedan ”Youtube ++” en bit ner bland alternativen. Det kommer öppna appen Genvägar och köra igång genvägen.

Första gången du kör det kommer appen fråga om tillstånd för flera olika saker. Om du nekar det kommer det avslutas och inte hämta något.

En bit in i genvägen får du en fråga om du vill spela i bakgrunden eller ladda ner video eller ljud. Normalt sparas videor till Bilder och ljudfiler till Icloud Drive, men du kan själv gå in i genvägen och ändra mål för att till exempel spara även videor på Icloud Drive. Om du har appen VLC installerad försöker den öppna video för bakgrundsuppspelning i den.

Om du inte får det att fungera kan det antingen bero på att just den videon inte fungerar av någon anledning, att din internetanslutning inte var stabil nog, eller att något gick fel i genvägen. Testa igen. Testa att radera och lägga till genvägen igen. Testa med en annan video.

I en video vi testar med får vi upprepade gånger ett felmeddelande i Genvägar att appen ”inte kan konvertera från text till media”, oavsett vad vi gör. Om du verkligen behöver en video som inte fungerar kan du testa på dator istället (se tipset på nästa sida).

Fungerar inte i IOS 12

Den här genvägen fungerar bara i IOS 13, och så länge utvecklaren fortsätter uppdatera den för att hålla jämna steg med Google som ofta gör små ändringar i hur Youtube hämtar sin video.

Har du IOS 12 kan du testa genvägen JAYD (Just Another Youtube Downloader) som du också hittar på Routinehub.

Läs även: Konvertera Youtube till MP3 – så gör du

Är det lagligt?

Det här är busenkelt, men kom ihåg att det tar dig in på något av ett gråskaleområde vad gäller både juridik och moral. För det första hindrar det videomakare att tjäna pengar på sina alster, vilket kanske inte är någon fara om det du sparade var en ny reklamfilm för Ipad eller en släktings skönsång på ett bröllop, men det kan vara desto värre om du sparar en video från någon av de många Youtubekanaler som försörjer sig på sina videor.

I Sverige är det inte olagligt att ladda ned något som i sig inte är olagligt. Olovlig fildelning är däremot olagligt, så om du skulle dela en video du har sparat på det här sättet bryter du tekniskt sett mot lagen om du inte har fått rättighetsinnehavarens tillstånd. I en del andra länder är det dock olagligt att spara en kopia av en video på det här sättet och kan vara straffbart. Vårt råd är att hålla dig till privata filmer att aldrig dela med dig av sparade videor till andra.

Är du osäker kan du alltid fråga den som laddade upp filmen om det är okej att du sparar den för att se offline.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning