Ladda ned Youtube på Iphone och Ipad

För några år sedan var det krångligt att ladda ned Youtube-videor på IOS. När IOS 12 släpptes kom en ny och kraftfull metod via appen Genvägar. Samma år släpptes Youtube Premium-tjänsten som inkluderar nedladdning av videor direkt i Youtube-appen – enklare än så blir det knappast.

IOS 14 har återigen ställt till det för Genvägar, som vi tidigare har rekommenderat för att hämta filmer. Olika varianter har sedan dykt upp, när vi testar får vi bäst resultat med genvägen Ytscript från en utvecklare med det anonyma smeknamnet @net00. Med den kan du: spela upp videon i bakgrunden (så att du kan lyssna på musik medan du använder andra appar), spela med bild-i-bild, ladda ned hela videon eller ladda ner bara ljudet.

Börja med att ladda ned Genvägar om du inte redan har det installerat. Du kan läsa mer om hur den smarta appen fungerar här.

Installera sedan genvägen från Routinehub. Vill du veta mer om hur den fungerar kan du läsa den här Reddit-tråden. Varje gång du kör genvägen kontrollerar den om en uppdatering finns tillgänglig, eftersom utvecklaren ofta går in och gör små ändringar, till exempel för att få det att fungera efter någon ändring Google har gjort på Youtube.

Ytscript

Du kan använda genvägen från både Safari och Youtube-appen. Leta upp videon du vill ladda ned, tryck på Dela och därefter på Mer. Välj sedan ”YTScript” en bit ned bland alternativen. Det kommer att köra genvägen som du styr via små dialogrutor som visas längst upp på skärmen.

Första gången du kör den måste du göra en del val, till exempel vart du vill att hämtade filer ska sparas. Har du VLC installerat kan du välja den appen. Nästa gång kan du välja att till exempel ladda ned filen, du kommer då att få flera frågor om tillstånd – Genvägar måste till exempel få lov att hämta data från en webbplats. Tillstånden sparas och tredje gången du anävnder det bör de enda dialoger du får upp vara kring själva hämtandet.

En bit in i genvägen får du en fråga om du vill spela i bakgrunden, spela med pip (bild i bild) eller ladda ned video eller ljud.

Om du inte får det att fungera kan det antingen bero på att just den videon inte fungerar av någon anledning, att din internetanslutning inte var stabil nog eller att något gick fel. Testa igen. Testa att radera och lägga till genvägen igen. Testa med en annan video. Just den här genvägen har ett knep för att hämta videor som är krypterade, genom att gå via en flik i Safari, men det är inte säkert att det fungerar.

Slutar ofta fungera

Google gör ofta ändringar i hur Youtube ansluter och hämtar video, vilket får genvägar som Ytscript att sluta fungera. Utvecklarna av genvägarna försöker hänga med, men det är mycket jobb och inget de får betalt för, bli inte förvånad om den en dag slutar fungera och inte uppdateras.

När vi letade efter en fungerande genväg provade vi flera stycken som utlovar stöd för IOS 14 men som vi inte fick att fungera, men i morgon kanske det är någon av dessa som fungerar bäst. Om Ytscript inte fungerar kan du testa till exempel JAYD eller Youtube PIP & Downloader. Vissa genvägar använder appen Scriptable från danska utvecklaren Simon Støvring som hjälpreda, den kan du behöva installera (det står i instruktionerna i sådana fall).

Har du en viss video som du verkligen behöver men som inte fungerar via någon genväg kan du testa på dator istället (se tipset på nästa sida).

Läs även: Konvertera Youtube till MP3 – så gör du

Är det lagligt?

Det här är busenkelt, men kom ihåg att det tar dig in på något av ett gråskaleområde vad gäller både juridik och moral. För det första hindrar det videomakare att tjäna pengar på sina alster, vilket kanske inte är någon fara om det du sparade var en ny reklamfilm för Ipad eller en släktings skönsång på ett bröllop, men det kan vara värre om du sparar en video från någon av de många Youtubekanaler som försörjer sig på sina videor.

Att ladda ned videor utan Youtube Premium-abonnemang bryter mot sajtens användaravtal. Som så många andra användaravtal är det osäkert hur det skulle hålla i en rättegång, men oavsett hur det är med den saken skulle Google kunna stänga av användarkonton som har brutit mot avtalet. Om du vill garantera att ditt Google-konto inte stängs av kan det alltså vara bra att inte använda genvägen medan du är inloggad, till exempel genom att öppna Youtube i en privat flik i Safari.

I Sverige är det inte olagligt att ladda ned något som i sig inte är olagligt. Olovlig fildelning är däremot olagligt, om du skulle dela en video du har sparat på det här sättet bryter du tekniskt sett mot lagen, om du inte har fått rättighetsinnehavarens tillstånd. I en del andra länder är det dock olagligt att spara en kopia av en video på det här sättet och kan vara straffbart. Vårt råd är att hålla dig till privata filmer samt att aldrig dela med dig av sparade videor till andra.

Är du osäker kan du alltid fråga den som laddade upp filmen om det är okej att du sparar den för att se offline.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning