Ladda ner Youtube på Iphone och Ipad

Att spara Youtube-filmer för offlinevisning på IOS är inte lika enkelt som på dator och det är inte uppenbart hur du går till väga, men vi visar vägen.

Vill du ladda ner och spara videor från Youtube så att du kan titta på dem utan internetåtkomst? På dator är det hyfsat lätt, men på IOS blir det lite krångligare och det finns varken en inbyggd metod eller färdiga appar som sköter allt.

Förutom att kunna se filmerna även om du är mitt ute i skogen utan mobiltäckning är det ett sätt att garantera att du har kvar en video som annars kanske kommer tas ner av den som lade ut den. Arkivering helt enkelt, och ett nog så giltigt skäl till att ”slösa” utrymme på nerladdade videor.

Tidigare rekommenderade vi att du laddar ner en app speciellt framtagen för ändamålet, med brasklappen att dessa appar ofta försvinner och ersätts av andra appar. Det var aldrig en optimal lösning, och nu finns en något bättre metod som bör vara betydligt mer hållbar.

Till att börja med ska du installera appen Documents från Readdle. Det är en allmän dokumenthanterare som kan öppna och förhandsvisa många filformat, samlar dokument från olika molnlagringstjänster, och en del andra funktioner.

Saveform

Öppna appen och sedan dess inbyggda webbläsare (nere till höger på Iphone, i menyn till vänster på Ipad). Gå till savefrom.net, som just nu är den bästa webbplatsen för att spara mp4-versioner av Youtube-videor.

Klistra därefter in adressen till den Youtube-video du vill spara i det avsedda fältet på savefrom.net. Du kan kopiera den från Safari eller Youtube-appen. När du går vidare kommer det from en ”download”-knapp och en meny för att välja format och upplösning.

När du trycker på knappen börjar filen laddas hem och när den är klar hittar du den i Documents Downloads-mapp. Du kan titta på videorna direkt härifrån eller flytta dem till Bilder.

För att flytta en video på Ipad hugger du tag i den och drar till Documents -> Camera Roll. På Iphone trycker du på mer-knappen på videon (tre punkter), väljer Move och trycker dig fram till rätt plats.

Läs även: Konvertera Youtube till MP3 – så gör du

Är det lagligt?

Det här är busenkelt, men kom ihåg att det här tar dig in på något av ett gråskaleområde vad gäller både juridik och moral. För det första hindrar det videomakare att tjäna pengar på sina alster, vilket kanske inte är något fara om det du sparade var en ny reklamfilm för iPad eller en släktings skönsång på ett bröllop, men kan vara desto värre om du sparar en video från någon av de många Youtubekanaler som försörjer sig på sina videor.

Huruvida detta är lagligt eller inte i Sverige är svårare att svara på eftersom att det knappast har prövats i domstol, men i dagsläget är det i alla fall ingen som blivit dömd för det. I vissa andra länder kan det vara olagligt att spara en kopia av en video på det här sättet och kan vara straffbart. Vårt råd är att hålla dig till privata filmer att aldrig dela med dig av sparade videor till andra.

Är du osäker kan du även alltid fråga den som laddade upp filmen om det är okej att du sparar den för att se offline.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning