Ladda ner Youtube på Iphone och Ipad

På IOS har det tidigare varit krångligt att ladda ner Youtube-videor. Vår rekommenderade teknik har varit att använda sajten Savefrom.net via appen Documents, en minst sagt omständlig lösning.

Sedan IOS 12 släpptes har det dock kommit ett mycket enklare sätt. Du kan nämligen använda Apples app Genvägar (Shortcuts) och spara direkt från Youtube-appen eller Safari.

Börja med att ladda ner Genvägar om du inte redan har det installerat. Du kan läsa mer om hur den smarta appen fungerar här.

Tryck sedan på den här länken för att ladda ner och spara det nya arbetsflödet Download Youtube. Appen Genvägar öppnas och du får frågan om du vill installera det. Du öppnar genvägen genom att trycka på den lilla mer-knappen (tre punkter) på Download Youtube-ikonen under Bibliotek. Där kan du se exakt vad arbetsflödet kommer göra.

Genvägar

För att använda det öppnar du en video du vill spara och trycker på Dela. Om du använder Youtube-appen måste du sedan trycka på Mer längst till höger. Därefter får du lägga till Genvägar som ett alternativ i Dela-dialogen om det inte redan finns där. Gå längst till höger och tryck på Mer. Aktivera reglaget till höger om Genvägar.

För att spara videon väljer du Genvägar från Dela-dialogen och väntar tills appen är klar och frågar vad du vill göra med resultatet. Välj Spara i fotoalbum för att spara dit, eller Dela för att till exempel spara i Dropbox.

Läs även: Konvertera Youtube till MP3 – så gör du

Är det lagligt?

Det här är busenkelt, men kom ihåg att det tar dig in på något av ett gråskaleområde vad gäller både juridik och moral. För det första hindrar det videomakare att tjäna pengar på sina alster, vilket kanske inte är någon fara om det du sparade var en ny reklamfilm för Ipad eller en släktings skönsång på ett bröllop, men det kan vara desto värre om du sparar en video från någon av de många Youtubekanaler som försörjer sig på sina videor.

I Sverige är det inte olagligt att ladda ned något som i sig inte är olagligt. Olovlig fildelning är däremot olagligt, så om du skulle dela en video du har sparat på det här sättet bryter du tekniskt sett mot lagen om du inte har fått rättighetsinnehavarens tillstånd. I en del andra länder är det dock olagligt att spara en kopia av en video på det här sättet och kan vara straffbart. Vårt råd är att hålla dig till privata filmer att aldrig dela med dig av sparade videor till andra.

Är du osäker kan du alltid fråga den som laddade upp filmen om det är okej att du sparar den för att se offline.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning