1. Ögonkontakt

Förr såg vi varandra i ögonen. Nu tittar vi ner i mobilen. Under middagen ska maten instagrammas och under samtalet ska alla tveksamheter omedelbart googlas. Den duktiga som säger ”jag ska bara lägga undan telefonen” upptäcker alltid att hen fått 23 sms som bara ”måste” svaras på. Till slut tröttnar någon och försöker då påverka alla till det bättre – genom att visa klippet Look up på Youtube. Då stirrar alla ännu mer på sina mobiler. Någon säger: ”Men har du sett den här då?”


2. Äkta bortkoppling

För 20 år sedan var du ständigt bortkopplad och därför mer avkopplad. Om någon skulle ringa dig när du var på jobbet skedde det genom en receptionist och det var så krångligt att få tag på dig under dagtid att folk bara orkade ringa om någon du kände typ dött. Missade samtal märktes aldrig eftersom bakelittelefonen stod ensam och skrek hemma i lägenheten. Då fanns begreppet ”jag var inte hemma när du ringde”, vilket räckte som ursäkt för att du inte svarade.


3. Integritet

Festande skedde i vakuum. Du kunde ha håret på ända, somna baklänges i en soffa eller spilla ut en flaska rödvin på chefens vita ryamatta utan att hamna på Facebook. I dag får du dra ner gardinerna när drönarna surrar utanför sovrummet och måste bära foliehatt varje gång du tänker något snuskigt. Den dagen du råkar bryta ett ben eller köra bilen i ett dike kommer många att samlas runt dig – med sina mobilkameror. Ett enda litet misstag kan bli 38 miljoner views. 


4. En sak i taget

När favoritprogrammet på tv drog i gång tittade du på det. Du twittrade inte. Under viktiga mötet på jobbet satt du inte i smyg och skötte andra arbetsuppgifter via en telefon. Under promenaden på stan brydde du dig inte om vad andra i din bekantskapskrets sysslade med just då. Du gjorde en sak i taget med färre avbrott. Det går ju i dag också om du stänger av. Men förr eller senare måste du slå på uppkopplingen och bli levande begravd i allt du måste svara på.