Ny iPhone med större skärm

Först på tur står med stor sannolikhet en rejäl uppgradering av iPhone. Analytiker räknar med större skärmar, det som nämns oftast är en modell på 4,7 tum och en på 5,5 tum. Namnet tros bli iPhone 6, men det har även ryktats om iPhone 6L och iPhone Air för den större varianten.

Rykten pekar på att Apple kan komma att använda sig av safirglas i stället för Gorilla Glass. En fördel med safirglas är att det är ordentligt reptåligt, bara diamant är hårdare på hårdhetsskalan. Hur tåligt det är mot att spricka och krossas är omtvistat, men kanske främst från skaparna av Gorilla Glass som alltså har en konkurrerande produkt.

Andra troliga nyheter i nya iPhone är en snabb A8-processor, mer lagringsutrymme och optisk bildstabilisering. Det har även ryktats om sensorer för höjd- och lufttrycksmätare, samt stöd för den nya wifistandarden 802.11ac och närfältskommunikation (nfc). Det bör dock nämnas att Apple vid flera tillfällen har kritiserat nfc och i stället valt att lyfta fram egna alternativ som Passbook och iBeacon.


Så här tros de nya modellerna av iPhone se ut.

Vad gäller batteriet talas det om en ökning till 1 810 milliamperetimmar för modellen på 4,7 tum och 2 915 milliamperetimmar för modellen på 5,5 tum. Hur mycket längre batteritid det kan bli fråga om är emellertid svårt att sia om, inte minst då de större skärmarna borde dra mer ström än de nuvarande på 3,5 och 4 tum.

Det står även klart att de nya modellerna av iPhone kommer att köra iOS 8, vilket förutom ett uppiffat gränssnitt och nya funktioner gör det möjligt för tredjepartstillverkare att släppa nya spännande tillbehör.

Nya modeller av iPad Air och iPad Mini med fingeravtrycksläsare

Efter iPhone står troligtvis nya modeller av iPad Air och iPad Mini på tur. Än så länge har det varit relativt få rykten om vilka nyheter vi kan få se, men experterna räknar med inbyggd fingeravtrycksläsare (Touch ID), den nya A8-processorn och diverse förbättringar av kamerorna. Några större förändringar av designen tros det inte bli tal om, möjligtvis kan volymknapparna och högtalarna få nytt utseende.


iPad Mini utrustades med retinaskärm förra året.

Nyligen kom uppgifter om att Apple vill satsa på en antireflexbehandlad skärm, något som ska göra det lättare att använda plattan utomhus och i andra miljöer med starkt ljus. Dessutom skulle de nya plattorna kunna göras tunnare genom att frontpanelen och skärmen integreras.

Det har även förekommit påståenden om en större modell på 12,9 tum som skulle gå under namnet iPad Pro, men hittills har vi inte sett några särskilt trovärdiga bevis på att en sådan produkt är under utveckling.

Uppgraderad Apple TV med stöd för Siri

Det har nu gått två och ett halvt år sedan den nuvarande modellen av Apple TV släpptes, vilket borde innebära att det snart är dags för en uppgradering.

En trolig nyhet är inbyggd mikrofon, något som skulle göra det möjligt att styra apparaten med hjälp av den röststyrda assistenten Siri. Att Apple åtminstone undersöker denna möjlighet har avslöjats av referenser i iOS 7.1.1.


Den nuvarande designen av Apple TV är från 2010.

Andra saker som det har ryktats om är utökat stöd för tredjepartsprogram och en satsning på spel. Anledningen till att Apple ännu inte har lanserat App Store för Apple TV är att enheten har begränsat med lagringsutrymme, närmare bestämt 8 gigabyte. Det borde inte vara några större problem att öka mängden till 16, 32 eller 64 gigabyte, så förhoppningsvis får vi möjlighet att installera fler appar på egen hand inom kort.

Uppgraderade Macar och bildskärmar

I väntan på att Intel kan erbjuda energisnåla Broadwell-processorer har Apple valt att släppa mindre uppgraderingar av Macbook Air, Macbook Pro och iMac. Den mest föråldrade datorn i utbudet är Mac Mini som har varit oförändrad sedan oktober 2012. Om en ny modell är på gång kan vi vänta oss snabbare processorer, bättre grafikkretsar och stöd för den nya wifi-standarden 802.11ac.

Andra nyheter som det har ryktas om är en tolvtumsmodell av Macbook Air och en mindre uppgradering av Mac Pro. I det sistnämnda fallet tros snabbare Xeon-processorer vara den största nyheten.


Den nuvarande modellen av Mac Pro släpptes i december 2013.

Förhoppningsvis kommer Apple även att släppa en ny bildskärm under hösten. Den nuvarande modellen av Thunderbolt Display släpptes i juli 2011 och saknar stöd för såväl usb 3 som den nya magsafe-kontakten. Om en ny modell är i görningen borde det även bli tal om en högre upplösning än de 2560x1440 pixlar som används i dagsläget.

Det smarta armbandsuret iWatch

Sedan mer än ett årtionde tillbaka har det ryktats om ett smart armbandsur från Apple. På sistone har ryktena varit mer intensiva än någonsin, särskilt som elektronikjätten har ansökt om varumärkesskydd för iWatch i en lång rad länder.

Om iWatch ser dagens ljus är det mest sannolika att det handlar om ett iOS-baserat tillbehör med kopplingar till det nya ramverket Healthkit. Med andra ord kan produkten hålla koll på saker som puls, rörelse och blodtryck.


En av många konceptbilder för iWatch.

En annan trolig funktion är röststyrning via Siri, något som ingen mindre än Apples vd Tim Cook har gett antydningar om.

Det som talar emot en snar lansering av iWatch är att vi än så länge inte har fått se ett enda fotografi som sägs visa komponenter till enheten.


Vill du veta mer om vilka produkter som kan komma att släppas den närmaste tiden hänvisar vi till vår specialsida om rykten.