När vi tidigare tittade på nya versioner av Adobes program, däribland Indesign, var den stora frågan alltid: Är den här versionen värd pengarna för en uppdateringen eller kan jag vänta till nästa?

Sedan Adobe gick över till Creative Cloud och prenumerationsmodellen har den frågan blivit onödig. Alla prenumeranter får tillgång till varje uppdatering så fort den har släppts.

Ser vi på kvaliteten på de uppdateringar som har släppts sedan Creative Cloud först lanserades förra året verkar resultatet av den nya affärsmodellen vara bra för kunderna. Istället för att lägga energin på att bygga nya häftiga funktioner för att locka kunderna att uppgradera verkar företaget satsa helhjärtat på att förbättra den verkliga användbarheten.

Indesign CC 2014 har enorma förbättringar för bokproducenter som jobbar med epub-formatet, och många efterlängtade förbättringar av kött- och potatisfunktioner som tabeller, hyperlänkar, fotnoter, skalningseffekter, paketeringen av projektfiler och utskrift till pdf.

Epub-förbättringar
De största nyheterna i Indesign CC 2014 gäller skapandet av epub-filer – det öppna format som används för att skapa e-böcker och används av de flesta förlag samt renderas snyggt i Apples iBooks-program på Mac och iOS.

Nästan alla existerande epub-böcker kan automatiskt flöda om, vilket innebär att läsaren själv kan ändra typsnitt, textstorlek, bakgrundsfärg och göra andra inställningar för att få texten så läsbar som möjligt på vilken dator, läsplatta eller annan pryl som helst. Det här kräver försiktig strukturering av text och bilder och är nästan, för att inte säga helt, omöjligt med en text där designen är nästan lika viktig som innehållet – till exempel i en reseguide eller bilderbok.

För att lösa det här problemet och göra det möjligt att publicera vilken bok som helst i epub-formatet har Indesign CC 2014 en ny exportfunktion som låter dig exportera alla dokument till ”fixed layout epub”-formatet, det vill säga en epub-fil som inte kan flöda om. Allt du behöver göra när du är klar med layouten är att exportera precis som om du skapade en pdf – inga speciella knep för att anpassa den till epub-formatets vanliga flyktiga layout behövs.

Det här formatet behåller din design precis som den är och läsaren kan alltså inte ändra typsnitt, textstorlek eller annat. Läsaren kan dock fortfarande kopiera text, kolla upp definitioner av svåra begrepp och be läsprogrammet att högläsa texten. Det tycker vi är en hyfsad kompromiss mellan designintegritet och läsbarhet.


Epub-exportdialogrutan har en undermeny för att intelligent välja hur uppslag ska hanteras.

Enligt Adobe har de här förbättringarna blivit möjliga genom att dess utvecklare har tillbringat de senaste åren med att lära Indesign att göra om sina sidor till html-formatet, det underliggande formatet bakom epub. För att hjälpa epub-producenter har företaget också gjort exportdialogrutan till epub enklare och mer lik pdf-export, samt lagt till nya metadatafält. Eftersom en epub-bok måste testas i en massa olika läsare för att försäkra att den inte ser konstig ut har du även fått möjlighet att öppna en exporterad bok direkt i de olika läsare du har installerat på datorn.

Det är också imponerande hur du nu kan importera video och ljudanimationer från Adobe Edge Animate och exportera i epub-filer.

Användare av Adobe Digital Editions kommer också få tillgång till det nya fixed layout-formatet senare i år.

Andra förbättringar
I den nya versionen av Indesign har Adobe åtgärdat en rad irritationsmoment bland professionella layoutare och designers. Ett exempel är att du numera kan flytta en rad eller en kolumn i en tabell genom att helt enkelt peka, klicka och dra den till sin nya position. Färgrutor kan nu grupperas i mappar i sin panel, och om du använder Kuler för att generera en färguppsättning från en bild eller för att öppna en existerande uppsättning läggs dessa färger automatiskt till i en ny mapp.

Precis som Photoshop och Illustrator kan Indesign-filer nu delas direkt via Adobes Behance-tjänst för att få kommentarer och feedback från andra designerns.

Paketera-funktionen har fått ett alternativ att automatiskt lägga till en pdf- eller idml-version av ett dokument som paketeras, något som tidigare vanligtvis gjordes för hand. Idml är ett format som används för att låta äldre versioner av Indesign öppna dokument skapade i en nyare version.


Epub-export är både enklare och smidigare – du kan till exempel öppna den färdiga filen direkt i alla epub-läsare du har på datorn.

Sökfunktionen kan numera söka framåt eller bakåt – en praktisk funktion som förvånande nog har saknats och gör det enkelt att hoppa tillbaka om du råkar hoppa för långt när du söker på något som förekommer många gånger i dokumentet.

Fotnoter kan numera flöda runt bilder, och effekter skalas nu korrekt när du ändrar storlek på objektet de tillhör. Tidigare behöll skuggor på text och ludd på övertoningar sin ursprungliga storlek.

Qr-koder kan nu genereras automatiskt när du slår samman data. När du importerar en textfil kan du bestämma att en qr-kod skapas när ett specifikt fält hamnar i en ram.

Adobe har också gjort en del tekniska förbättringar:

  • Indesign CC hade fullt stöd för Apples retinaskärmar, men nu har även Windowsversionen fått stöd för dessa hidpi-skärmar.
  • När du skriver ut på en skrivare som använder Adobes PDF Print Engine konverterar Indesign numera automatiskt dokumentet till pdf och skickar denna till skrivaren.
  • Bakgrundsoperationer-fönstret kan nu öppnas genom att klicka på förloppsindikatorn i kontrollpanelen.
  • I ett fortsatt arbete för att bli av med Flash kommer du nu använda cep5 (common extensibility platform) för att skapa nya paneler i Indesign – Adobe använder självt formatet för att bygga nya paneler i Creative Cloud-programmen.

Indesign CC 2014 skriver inte över inte den gamla versionen av Indesign CC utan placeras i en ny mapp på hårddisken medan den gamla versionen ligger kvar i sin egen. Tidigare uppdateringar av CC-programmen har ersatt de äldre, men med så många förändringar, nya funktioner och en del borttagna funktioner är det en välkommen nyhet att du kan spara den gamla versionen ut i fall att någon insticksmodul eller ett skript inte längre fungerar. Det är också praktiskt om du måste arbeta i en fil tillsammans med någon som bara har den äldre versionen av programmet.


Om du lägger till en färguppsättning från Kuler skapas nu automatiskt en grupp i Indesigns färgrutor.

Tar du bort den gamla versionen kan du ändå ladda ner den igen om den behövs, liksom CS6-versionen, från Creative Clouds hemsida.

När du installerar programmet söker det automatiskt upp den senaste versionen av Indesign du har på hårddisken och erbjuder dig att migrera inställningar och andra förändringar så att du kan fortsätta som tidigare. Har du ingen äldre version installerad försöker programmet ändå hitta inställningar via molnet, om du skulle ha installerat Indesign via samma konto på en annan maskin. Praktiskt om du exempelvis byter från Windows till Mac eller köper en ny dator.

Tidigare förbättringar
I januari 2014 släppte Adobe en rad nya funktioner till Indesign CC som blev version 9.2 (Indesign CC 2014 har version 10.0). De här nyheterna har så klart även kommit med i den nya versionen.

Typekit-typsnitt kan sökas och läggas till direkt från Indesign, ett filter i typsnittsmenyn kan aktiveras för att enbart se Typekit-typsnitt, och typsnitt som används i ett dokument men saknas på hårddisken kan automatiskt laddas ner igen.


Det du ser när du kör igång Indesign CC 2014 första gången är en ny välkomstskärm med tips om vad som är nytt.

Hyperlänkar kan skapas eller redigeras genom att höger/ctrl-klicka på texten, och utseendet kan förändras genom att ändra den nya teckenstilen för hyperlänkar (men du kan bara ha en stil per dokument). Hyperlänkpanelen hjälper dig hitta länkar och varnar för fel i länkarna med färgkodning.

Epub-skapare kan lägga till popup-fotnoter som visas över texten och exporten till epub har även blivit bättre för dokument på andra språk, inklusive japanska och arabiska.

Slutsats
Om du eller en kund har en ny eller gammal bok som ska publiceras till epub-formatet är det dags nu. Det nya formatet med fast layout gör att alla Indesigndokument kan bli digitala böcker och kräver ingen justering av layouten om du inte vill det. Detta gör att marknaden för e-böcker öppnas för många fler författare. Förbättringar i vanliga, ofta använda funktioner gör dessutom att arbetet i Indesign blir enklare för alla användare.

Fakta: Indesign CC 2014

Funktion: Layoutprogram
Mer info: adobe.se
Pris: 516 kronor per månad för Creative Cloud, 212 kronor för enbart Indesign.

  • Enkel export med låst layout till epub-formatet
  • Efterlängtade förbättringar av vanliga funktioner

  • Inget nämnvärt

Jay J. Nelson, macworld.com. Översättning: Anders Lundberg.

Betyg: 8 av 10
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Kontorsprogram (Mac) just nu