Fråga: Jag har flera högtalare med stöd för Airplay i mitt hus men det verkar bara som om jag kan strömma musik från iPhone till en av dem. På Macen kan jag köra till flera. Kan jag inte göra samma på iOS? reandy

Svar: Precis som du skriver kan du enkelt skicka ljudsignaler till flera Airplayenheter från din Mac. Öppna till exempel iTunes, klicka på ikonen med pilen i fyrkanten och välj Flera. Genom att markera högtalare talar du om vart musiken ska strömma.

Tyvärr finns samma smidiga funktion ännu inte inbyggt i iOS. Vill du uppnå någonting snarlikt får du köpa en app. Ett exempel på en sådan är Multiroom Music för 22 kronor.


Airplayfunktionen har du enkelt tillgänglig i iOS 7. Svep bara med fingret nerifrån och upp. Tryck på Airplay och du får upp en lista över olika enheter. Tyvärr har Apple inte gjort det möjligt att skicka ljud till flera Airplayenheter samtidigt från iPhonen. På din Mac går det däremot utmärkt.

Med appen på plats väljer du vad som ska spelas upp och var. Det fungerar alltså som på din dator, men med lite annorlunda grafik. Fast det finns ett par problem med lösningen.

Största felet är att det bara fungerar med musik du har lagrad på din enhet. Ljud från andra appar, exempelvis Spotify eller Audible, fungerar det inte med. Vidare har du bara stöd för två högtalare i basversionen. Varje extra mottagande enhet kostar 15 kronor till.

Om du inte nöjer dig med det här finns det en annan lösning också. Du kan använda din dator som mellanstation. Lösningen är omständlig och ganska dyr, men ger dig möjlighet att strömma vad du vill från din telefon.


Airfoil gör om din dator till en mottagande enhet. Det är ganska bra om du vill använda maskinen som en spridare och nå flera högtalare samtidigt.

Tricket är att skaffa Airfoil för Mac, till en kostnad av 150 kronor. Med det installerat kan du förvandla din dator till en Airplaymottagare. När du startat programmet och anslutit din telefon kommer ljudet alltså ut ur din Macs högtalare.

Tjusningen är att du i Airfoil kan peka ut vilka Airplayenheter ljudet ska skickas vidare till. Bara öppna listan och kryssa för de du vill använda. Musiken flödar sedan från din telefon via datorn ut till högtalarna.