Spel för iPhone och iPad kan ta upp rejält med utrymme. Ett enda saftigt spel kan lätt knöka i sig en gigabyte eller mer av ditt dyrbara lagringsutrymme. Köp ett gäng spel och vips är telefonen eller paddan full, och eftersom du inte kan köpa till mer lagring är du tvungen att ta bort något om du vill lägga till något nytt.

Vad som gör detta problem än värre är att iOS automatiskt tar bort all data som hör till en app när du raderar den. Det innebär att du kan ha lagt flera månader på att ta dig igenom varje bana i ett spel och sedan bli tvungen att göra om allt om du tillfälligt raderar spelet och sedan installerar det igen.

Den här guiden är till för dig som önskar att du kunde backa upp all speldata och återställa denna även om du har raderat och återinstallerat ett spel långt senare.

Håll koll på utrymmet
Innan du tar bort ett spel bör du kontrollera att du faktiskt behöver göra det och att det kommer göra nytta. En del spel tar upp förvånansvärt lite utrymme och att radera dem gör ingen större skillnad.

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Användning och vänta till iOS har läst in all data, vilket kan ta ett par minuter om du har mycket installerat. När listan över appar och hur mycket data de använder dyker upp kan du trycka på Visa alla appar för att få fram hela listan i storleksordning med de största utrymmesbovarna längst upp.

Skriv ner eller lägg på minnet vilka stora utrymmesbovar du kan leva utan tills vidare.

Använd iCloud om du kan
Om ett spel tillåter att du sparar framsteg på iCloud – ta tillfället i akt. Det gör det avsevärt enklare att spara och sedan återställa ett spel om du vill ta bort själva appen under en tid. En del spel har ett menyval för att spara till iCloud. Batman Arkham City Lockdown är ett exempel på det. Andra sparar hela tiden automatiskt till iCloud, däribland Food Run.

Använd iExplorer annars
De flesta spel saknar dock ett alternativ att spara speldata i iCloud och då blir du tvungen att använda programmet iExplorer istället. Installera programmet och plugga in din iPhone eller iPad i Macen via usb. Programmet kommer automatiskt se enheten och visa den i listan till vänster. Klicka på den och öppna App-listan.

Klicka på en app vars sparade data du vill backa upp. Du kommer då se en rad mappar, inklusive Documents och Library.

Någonstans i dessa mappar kommer du hitta sparade filer för exempelvis topplistor och vilka nivåer du redan har avklarat. Exakt vad dessa filer heter skiljer sig åt från spel till spel, så för säkerhets skull är det enklast att skapa en ny mapp med spelets namn på Macen, och helt enkelt kopiera både Documents och Library till denna genom att markera dem i iExplorer, ctrl/höger-klicka och välja Export to Folder.

Återställ
För att senare återställa en backup av ett spel måste du först installera spelet i fråga igen för att få iOS att skapa mappar där du kan lägga datan. Koppla sedan in enheten och starta iExplorer igen. Leta upp de sparade filerna i Finder och dra till iExplorer och släpp, samt låt programmet ersätta existerande filer.

För att få appen att kännas vid den nya datan måste du först tvångsavsluta och öppna den igen, vilket du gör genom att dubbelklicka på hemknappen och svepa uppåt på appen i fråga i listan som dyker upp.

Om du har svårt att hitta vilka filer som är relevanta för spelframgångar kan du testa att kopiera hela Documents och Library. Detta kan i ovanliga fall leda till buggar i appen eller att den kraschar, speciellt om filerna kom från en äldre version av appen, men du kan alltid radera och installera om appen en gång till och testa att flytta över enskilda filer istället.

Vi vill påpeka att den här metoden inte är 100 procent garanterad att fungera med alla spel och appar som finns för iOS, men vi har använt den hundratals gånger utan problem, även för att flytta data från en enhet till en annan när vi till exempel ville fortsätta spela ett spel på iPad som vi hade påbörjat på en iPhone.

Känner du dig lite paranoid kan du testa genom att installera spelet i fråga på en annan enhet där du inte har några sparade framgångar och se om det fungerar som det ska att föra över din sparade data.

Craig Grannell, macworld.co.uk. Översättning: Anders Lundberg.