Spelutvecklaren Ian Snyder har ägnat de senaste två åren av sitt liv åt att skapa The Floor is Jelly, som nu har släppts till både Mac och Windows. I de elastiska landskapen döljer sig ett av de bästa plattformsspelen på länge.

Regelboken på soptippen
Den grundläggande spelmekaniken i The Floor is Jelly bygger, som namnet antyder, på gelé. Här navigerar du en hoppande huvudfoting genom en märklig gelévärld. Omgivningarna ger vika vid minsta beröring och när du landar efter ett hopp tyngs den gelatinösa marken ner med en tillfredsställande elasticitet. Hoppa nu igen i precis rätt ögonblick – och skjut i väg den lilla filuren mot nya höjder.


Stillbilder gör inte spelet rättvisa: den gelatinösa spelvärlden kränger, svänger och böjs när du studsar fram över plattformarna.

Geléhoppandet borgar för roligt plattformande, men The Floor is Jelly kan betydligt fler trick än så. Medan du utforskar världen adderas nya naturlagar i rask takt: här stöter du på vattendrag som spegelvänder fysiken, roterande plattformar och sektioner som materialiseras och försvinner om vartannat. I takt med att fysiken förändras växer också spelvärldens omfattning och komplexitet. Att finna sin väg genom The Floor is Jelly är en del av utmaningen. Räkna med att gå vilse ibland.

När spelet efter några timmar närmar sig sitt slut slängs plötsligt hela regelboken på soptippen. Då förvandlas The Floor is Jelly plötsligt till en lekfull kamp mot en spelmekanik i kaosartat sönderfall.

Detaljarbete i världsklass
The Floor is Jelly experimenterar lika mycket med inramningen som med naturlagarna. Den stiliserade grafiken får hjälp på traven av en omsorgsfullt genomarbetad spelvärld. Regndroppar studsar mot gelémarken, växter springer ur jorden när du passerar och framför de fönster som tar dig till nya världar vajar gardiner stillsamt i vinden. Allt är målat i en brokig palett som skiftar fler gånger än vi kan räkna. Detaljarbetet är i världsklass, vilket är extra imponerande med tanke på de knappa resurser som ligger bakom spelet.


Fysiken förändras genom hela spelet. Räkna med att ställa om din spelstil medan du utforskar gelévärlden.

Grafiken är knivskarp och spelet flyter följsamt på vår Macbook Pro, utrustad med den relativt klena Intel HD 4000. Däremot stöter vi emellanåt på några buggar. Vid ett par tillfällen tvingas vi till och med starta om spelet. Irriterande, men allt är förlåtet i samma stund som spelet är återstartat och vi får studsa vidare genom den färgsprakande gelévärlden.

Fakta: The Floor is Jelly

Funktion: Plattformsspel
Version: 1.0
Pris: 70 kronor
Mer info:

  • Rolig lek med naturlagarna
  • Finslipad geléfysik
  • Snyggt!

  • Vissa buggar
  • Lätt att gå vilse

Betyg:

Fakta

The Floor is Jelly är bitvis ganska knepigt, men spelet saknar den närmast sadistiska underton som hittas hos vissa konkurrenter. Du som verkligen vill testa dina plattformsfärdigheter bör även lira den moderna indie-klassikern Super Meat Boy. Där styr du en hudlös köttklump genom dödligt svåra hinderbanor. Väldigt roligt, men var beredd på att misslyckas en hel del.