På ytan ser allt ut som vanligt: T103z är ett par in ear-lurar med en prislapp som tangerar premiumsegmentet. Lurarna levereras med fyra medföljande par öronkuddar, och är försedda med en trasselfri kabel som pryds av ett iPhone-vänligt headset och fjärrkontroll. Konstruktionen i plast och metall känns som ett gediget bygge, och de orangefärgade detaljerna ger lurarna ett sportigt intryck.

Skruva isär lurarna
Det kanske låter väldigt ordinärt, men t103z bygger på en ovanlig konstruktion. Tre par filter, eller ”valv” som Torque Audio kallar dem, medföljer: ”realistic”, ”+bass” och ”+treble”. Valven tar formen av utvändigt gängade metallhylsor, och för att byta mellan dem plockar du helt enkelt loss öronkudden och skruvar av valvet. Ett valvbyte förändrar lurarnas ljudkaraktär – utan att blanda in en equalizer.


Valvbyten är snabbt gjorda. Plocka bara loss öronkudden och skruva.

Vår första tanke när vi hör talas om de löstagbara valven är att de ofrånkomligen kommer att förläggas. Det är ett irriterande vardagsproblem som redan existerar med de löstagbara öronkuddar som medföljer in ear-lurar. Detta har Torque löst med en liten aluminiumplatta vars gängade hål härbärgerar valven. Ett hål i plattan agerar även blocknyckel om du vill skruva åt lite extra.

Olika färger – olika ljud
De tre medföljande valvparen är färgkodade, och skillnaden mellan dem är såklart mer påtaglig i viss musik än i annan. De röda valven presenteras som det neutrala alternativet, av Torque själva kallade för ”referens”. De låter schyst och är ett bra allroundval, men relativt intetsägande. De gula valven premierar bas och låter hyggligt, men kan skapa en något grötig ljudbild. Vår favorit i sällskapet är de svarta valven med diskantfokus. De ger ett klart och behagligt ljud, och funkar bra över hela registret.


Torque har tagit fram en smart lösning som hjälper oss att hålla ordning på de små valven.

I slutänden är valet mellan valven naturligtvis en smaksak. Vissa användare ställer sig säkert tveksamma till de svarta valvens detaljrikedom, men kanske älskar att ösa bastung hiphop genom de gula valven. Oavsett personliga böjelser lär de flesta användare hålla sig till sin favorit. Få kommer att orka byta valv lika ofta som de byter låt – eller ens album.

Tjusningen med lurarna är att valmöjligheten alls finns, och eftersom alla valv låter bra är det här ett roligt och flexibelt bidrag till prisklassen.

Fakta: Torque Audio t103z

Funktion: In ear-lurar med headset
Pris: ca 1 500 kronor
Mer info: http://mw24.se/2wq

  • Tre ljudbilder i ett par lurar
  • Bra ljud
  • Smart valvförvaring

  • Basvalven i grötigaste laget
  • Finns bara i orange

Betyg:

Fakta

Senare i år planerar Torque Audio att släppa ytterligare tre valv till lurarna. De nya valven ska säljas separat och bidrar liksom originalvalven med varsin ljudkaraktär: de gröna valven ska sänka mellanregistret en smula, de blå fokuserar på en mjukare bas medan de lilafärgade valven bara beskrivs som ” berusande ljudperfektion” (vilket gärna får tas med en nypa salt).