1 Till toppen i Mail på en sekund
I nästan alla iOS-appar med långa listor – Mail, Twitter et cetera – kan du enkelt hoppa tillbaka till toppen av listan genom att dubbelpeta längst upp på skärmen. Men visste du att samma sak fungerar även i Mail för OS X? Om du har bläddrat ner en bit i en lång lista med mejl och vill tillbaka till toppen kan du helt enkelt klicka en gång i den lilla rad som har menyn för hur du ska sortera listan. Klicka inte på texten utan till höger om den.

2 Mappar med årtal
Finder har en smart liten genväg för att snabbt skapa mappstruktur för olika år. Skapa en mapp med ett namn och ett årtal, exempelvis ”Semesterbilder 2010”. För att snabbt skapa fler mappar med efterföljande år kan du hugga tag i mappen, hålla nere alt och släppa intill. Då skapas en kopia med namnet ”Semesterbilder 2011”.

3 Automatisk uppdatering
Numera kan OS X själv hålla koll på uppdateringar av både systemet och program du har installerat via App Store. Öppna Systeminställningar och klicka på App Store. Fyll i de alternativ du vill ha. Vill du att allt ska fixas automatiskt klickar du i alla alternativ. Använder du flera Macar med samma App Store-konto kan du även klicka i Hämta automatiskt program som köpts på andra Mac-datorer.

4 Notisfri låsskärm
Om du använder Macen på en plats där många andra rör sig har du förmodligen skärmlås påslaget så att lösenord krävs för att aktivera Macen. Men även med datorn låst kan andra se viss information eftersom notiser från exempelvis kalendern vanligtvis dyker upp på låsskärmen. Gå till Systeminställningar Notiser och välj ett program i listan. Klicka ur Visa notiser på låst skärm för att dölja dem för snokande kollegor och andra.

5 Restid i kalender
Om du har två aktiviteter inbokade efter varandra i Kalender kan du låta programmet automatiskt räkna ut restiden mellan dem. Mata in uppgifterna som vanligt, och kom ihåg att lägga till en adress under Plats. I den andra aktiviteten klickar du sedan på tid restid och i kontextmenyn som dyker upp får du fram beräknad restid med bil respektive promenad. Tyvärr saknas restider för buss och annan kollektivtrafik.

6 Smarta skärmdumpar
I OS X tar du en enkel skärmdump genom kortkommandot skift-cmd-3. Genom att trycka skift-cmd-4 i stället får du fram en liten markör med vilken du kan rita ut ett område på skärmen och få bara den biten sparad. Tryck på mellanslag så byter pekaren form till en kamera och när du flyttar den markeras olika fönster. Ett till klick med musen tar en skärmdump av enbart det fönstret. Vill du inte att skärmdumpen ska innehålla den skugga som vanligen följer med kan du hålla nere alt-tangenten vid sista klicket, alternativt skriva in följande i Terminalen om du aldrig vill ha dem:

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool false

killall SystemUIServer

7 Göm system-inställningar
Tycker du att Systeminställningar är för plottrigt och fullt av en massa inställningspaneler du aldrig rör kan du gömma de onödiga och bara visa de du använder mest. Öppna Systeminställningar, klicka på menyn Innehåll och välj Anpassa. Då dyker små kryss­rutor upp intill alla ikoner. Kryssa ur de ikoner du inte vill ska synas. Du kan fortfarande komma åt dolda inställningar via menyn Innehåll.

8 Väck med notiser!
Om du aldrig har förstått vitsen med notiser i OS X och sällan ens sneglat på ikonen till höger i menyraden kan du stänga av funktionen helt. Skriv följande kommandon i Terminalen:

sudo defaults write /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui KeepAlive -bool false

killall NotificationCenter

Du kan behöva ange ditt adminlösenord, och därefter behöver du logga ut och in igen så kommer Notiscenter inte längre att synas.

9 Enkel åtkomst till emoji
På iOS är det lätt att skicka med emoji – smileys och andra färgglada symboler som kan visas på i stort sett alla moderna system – i sms, iMessage, mejl och meddelanden på Facebook. Du lägger helt enkelt till emoji som ett tangentbord. Nästan exakt samma funktion finns även i OS X och du kommer åt den genom kortkommandot ctrl-cmd-mellanslag. Om du får fram det stora fönstret för teckenvisaren i stället kan du klicka på ikonen längst upp till höger för att byta till den lilla, smidigare varianten.

10 Visa delar av skrivbordet
OS X har länge haft ett kommando för att flytta på alla fönster och visa skrivbordet. Använder du en bärbar Mac eller en Magic Trackpad kan du använda en gest: lägg fyra fingrar mot styrplattan och dra isär dem. Tidigare visade det automatiskt hela skrivbordet, men med Mavericks kan du själv styra animationen och visa bara så mycket du vill.

Sida 1 / 6

Innehållsförteckning