På marknaden för surfplattor och mobiltelefoner har vi under de senaste åren kunnat se Sony släppa ett par modeller ur sin Xperia-serie som är helt vattentäta och badsäkra. Även Samsung har hakat på trenden med sin Galaxy S5.

Detta gör att man inte längre behöver oroa sig för att prata i telefonen om det regnar ute eller att använda surfplattan för att ha koll på receptet när man lagar mat – det är ju bara att spola av den efteråt.

Skydda med skal
En iPhone eller iPad från Apple har däremot inte samma typ av vattensäkerhet, så vi som gillar äpplet får i stället använda oss av vattentäta skal. Det är faktiskt ganska häftigt att kunna spela in en undervattensfilm, eller att fånga ett coolt trick i skidbacken med den senaste slow-motionfunktionen på iPhone 5S.

På marknaden finns ett antal modeller av vattentäta skal och vi har testat fyra av dem, två för iPhone och två för iPad. Punkterna vi fokuserade på var kvalitetskänsla, hur lätt eller svårt det är att montera telefonen i skalet och självklart hur bra den tål vatten.

Smidig kvalitet som kostar

Företaget Lifeproof grundades 2009 av australiern Gary Rayner och blev under 2013 uppköpt av en annan skaltillverkare, nämligen Otterbox. Lifeproof tillverkar vattentäta skal till iPhone, iPad och iPod samt telefoner ur Samsungs Galaxy-serie. Skalet vi testat till vår iPhone 5S är ett Nüüd, som utmärker sig genom att inte ha någon plastfilm som täcker skärmen, därav namnet, som uttalas ”nude” (naken) på engelska. Det innebär att trots att skalet är på så rör du faktiskt direkt på skärmen.

Designen gör oss skeptiska till om Nüüd verkligen är vattentätt. Självklart är det så att skalet är hårdtestat av tillverkaren, men vi kan inte komma ifrån att det känns riskabelt att sänka ned en iPho-ne i vatten utan ett täckande skydd för skärmen.

Tätande ring
Skalet känns gediget. Det är tillverkat av plast och har god kvalitet och vi får en bra känsla när vi hanterar det, det känns exklusivt och säkert. Runt fronten på skalet sitter en ”o-ring” som tätar när den sänks ned i vatten. Displayen är fri och själva känslan när man använder Nüüd är självfallet mycket bra. En hörlursadapter följer med i förpackningen, om du till exempel vill lyssna på musik på stranden. Adaptern skruvas fast i hörlursuttaget på skalet så att inget vatten letar sig in.

Åtkomsten till iPhones volym-, lås- och hemknapp fungerar utmärkt och du kan till och med använda dig av touch-ID, som skyddas av en liten plastfilm. Av erfarenhet vet vi dock att med fuktiga fingrar blir det svårare att låsa upp telefonen med touch-ID, så lösenkod blir ändå oftast ett måste.

Vi sänkte ned vår iPhone med Lifeproofs Nüüd monterat i en skål med vatten och lät den ligga i cirka tio minuter. Att använda telefonen under vattnet fungerar utan problem och utan en ”displayplast” är det lättare att navigera i telefonen. Med den traditionella utformningen av vattentäta skal med en plastfilm över displayen kan skärmen emellanåt bli svår att få att svara när den täcks av vatten, eftersom fingrarna inte får direktkontakt med touchskärmen.

Efter tio minuter plockade vi upp telefonen och torkade av den fullständigt. När vi öppnade upp skalet kunde vi konstatera att inget vatten tagit sig in någonstans. Nüüd är tät och tillförlitlig.

Det må bara vara psykologiskt, men att endast ha en o-ring som skyddar skalet från vatteninsläpp tycker vi känns tveksamt, dessa har ju en tendens att torka ut och om den skulle hamna det minsta fel vid monteringen (den ligger löst i baksidan av skalet) är det stor risk att vatten läcker in.

Att ta av skalet är lite lurigt. Skalet sitter fast rejält, vilket är bra men för att få isär det behöver det ”brytas” upp med hjälp av ett mynt. Att behöva bära på ett mynt för att öppna sitt skal känns något tveksamt.

Fakta: Lifeproof Nüüd

Funktion: Vattentätt skal till iPhone 5/5S
Pris: 799 kr
Mer info:

 • God kvalitetskänsla
 • Nätt och smidig
 • Användarvänlig

 • Känns riskabelt utan skydd för displayen
 • Svårt att ta loss
 • Något dyr

Betyg:
6
 

Gediget skal för bad och båtliv


Lifedge tillverkar även vattentäta skal till iPad och det vi har testat är ett till iPad 2, 3 och 4. Du kan även utöka användningsområdet för detta skal, då det finns många tillbehör, framför allt för användning i båt. För det ändamålet har Lifedge flera olika fästen med benämningen Rokk. De är till för att montera din iPad i båten för att till exempel använda den som sjökort, ekolod eller något annat och slippa oroa dig för vattenstänk.

Skalet består av tre delar som hålls på plats med hjälp av ett snäpplås. Du monterar din iPad i baksidan av skalet, trär på skyddet för displayen över det och säkrar det till sist med ramen för framsidan. Allt är tillverkat i plast, men iPadskalet är mer stabilt och får högre betyg än iPhonevarianten när det gäller kvalitetskänsla. Plasten i skalet är av bättre kvalitet och allt känns gediget. Vi känner att vår surfplatta ligger säkert skyddad i skalet.Till skillnad från Lifedges vattentäta iPhoneskal följer det inte med någon hörlursadapter till iPadvarianten, det tillbehöret får du köpa separat. Däremot följer det med ett ställ som tillbehör i förpackningen. Du monterar det på skalet som två fötter och det kan användas både i landskapsläge och i stående läge.

Precis som med skalen till iPhone sänkte vi ned iPadvarianterna i tio minuter och plockade sedan upp dem för torkning. Efter inspektion av Lifedges skal kan vi konstatera att det är snustorrt inuti.

På baksidan av skalet sitter ett gummihandtag så att du kan ha iPaden i ett säkert grepp och slippa riskera att den glider i väg, men för att vara helt säker på att inte tappar bort den finns ett extra tillbehör som gör att du kan ha din iPad eller iPhone i koppel, fäst vid handleden.

Fakta: Lifedge till iPad

Funktion: Vattentätt skal till iPad 2/3/4
Pris: 1 195 kr
Mer info:

 • God kvalitetskänsla
 • Många tillbehör
 • Bra design och konstruktion

 • Hörlursadapter måste köpas separat
 • Volym- och låsknappar något hårda
 • Skalet ”knakar” lite vid användning

Betyg:
7
 

Säkert skal med många tillbehör


Lifedge tillverkar framför allt vattentäta skal till iPhone och iPad. Det vi testar här är ett anpassat skal för iPhone 5/5S. Lifedges skal har till skillnad från Nüüd en film över skärmen. Med Lifedges modell får du också tillgång till alla fysiska knappar på telefonen. Även i denna förpackning följer en hörlursadapter med. En skillnad jämfört med Lifedges variant är att plusknappen för volym är förstorad, för att du enkelt ska kunna knäppa bilder eller spela in video under vatten. En smart finess.

Plastkonstruktionen på Lifedges skal känns just – plastig. Vi tvivlar inte på att det är vattentätt när vi klämmer och känner på det, men det känns inte lika exklusivt som Nüüd-skalet.Det är enkelt att montera skalet på telefonen. Tryck båda delarna mot varandra och snäpp fast två lås på ovan- och undersida. Låset på undersidan agerar även som öppning för laddare.

Åtkomst till hörlurar får du genom att skruva loss skyddsproppen som täcker för vattenin-läpp.

Vattentestet går till på samma sätt som med Nüüd, vi sänkte ned telefonen i en skål i tio minuter och lät den ligga. Efter att vi låtit den torka inspekterade vi den ordentligt och kunde konstatera att inget vatten lyckats leta sig in.

Enligt vår mening känns Lifedges konstruktion säker och vi känner oss trygga när vi använder den under vatten. Det är dessutom enkelt att ta loss Lifedge-skalet, du lyfter bara på låsen och drar isär de båda delarna.

Bäst i testFakta: Lifedge till iPhone

Funktion: Vattentätt skal till iPhone 5/5S
Pris: 849 kr
Mer info:

 • Enkel att montera
 • Stor volymknapp för att ta bilder
 • Många tillbehör

 • Något plastig
 • Lite svårt att ta loss
 • Inget stöd för Touch-ID

Betyg:
9

Lättmonterat men plastigt

Det andra vattentäta skalet till iPad i testet tillverkas av Armor-X och har samma grundfunktion som alla andra – att hålla vattnet borta från våra kära ägodelar.

Armor-X-skalet har, till skillnad från Lifedge, en mjuk plastbaksida och det drar ned betyget. Vi anser att en baksida i hårdplast, likt Lifedges, är bättre, mer reptålig och skyddad mot stötar. Att endast ha en plastfilm för baksidan känns som ”öppet mål” för rispor och eventuellt obevakade vattenläckage framöver.

Håller tätt
Med i förpackningen följer ett slags upphöjning av gummi, som klistras fast mot plastfilmen på baksidan. Detta för att skapa en distans mellan surfplattan och plastfilmen som sitter på baksidan.

Själva monteringen av iPaden i skalet är högst okomplicerad. Placera iPaden i skalet, stäng igen det och knäpp igen de fyra låsen. Sedan är det bara att slänga fram luftmadrassen, blanda paraply­drinkar och njuta av din favoritserie i poolen.

Efter vårt vattentest kan vi konstatera att Armor-X håller vad det lovar – det är torrt och vår iPad mår precis lika bra som innan den doppades i vattenbadet. Själva utformningen och designen av skalet från Armor-X känns som sagt inte lika exklusiv som det från Lifedge och den extra femtiolappen som Lifedge kostar tycker vi är en bra investering, speciellt med tanke på tillbehören som finns att köpa till.

Fakta: Armor-X för iPad

Funktion: Vattentätt skal till iPad 2/3/4
Pris: 350 kr
Mer info:

 • Superenkel montering
 • Hörlursadapter medföljer i skalet
 • Billig

 • Inget hårdplastskydd på baksidan
 • Lite för plastig
 • Inga tillbehör

Betyg:
5

Avancerade skal för dykning & action

På en liknande marknad finns det även två bubblare, som inte direkt platsade i testet men ändå är värda att nämnas, den ena gör om iPhone till en komplett dykdator, den andra klarar både bad och action.

Vattentät action & inbyggd flytväst
Ett vattentätt skal som även har en optisk lins monterad, vilket gör att kameramöjligheterna i din iPhone utökas. Watershot har också inbyggd flytväst – om du skulle tappa den i vågorna. För maximalt skydd ”flyter” din iPhone i skalet, så att den inte stöter i kanterna. Du har även möjligheten att byta linser och filter på Watershot för att få den effekt du önskar.

Som tillbehör finns en adapter för att kunna använda Watershot med GoPro-tillbehör så att du kan fästa skalet på brädan, på dig själv eller på en hjälm. Med appen från Watershot kan du utöka funktionaliteten i kameran och till exempel både använda den främre och bakre kameran.

Watershot
Mellan 700 och 1 500 kr •

Fullfjädrad dykdator
Företaget iGills har skapat en intressant pryl – en dykarklocka för iPhone. Då trycket under vatten blir högt behöver skalet tåla en hel del, vilket iGills gör.

iGills blir lite som en gps under vatten med statistik direkt på displayen. Den kan hålla koll på hur långt du dykt och hur mycket syre du har kvar i tanken samt slå larm om du är för långt ned. Innan du dyker kan du logga din plats och efteråt kan du summera statistik för djup samt bläddra igenom bilder och videor du tagit under vattnet. Kameran är fri i skalet och det är upplagt för att ta häftiga bilder och videor långt ned på havets botten…

Kamerablixten på din iPhone kan även agera ficklampa under vattnet, samt nödsignal om det skulle behövas. I iGills app, som du använder för att föra statistik, finns även kompassen med och den kan komma väl till pass i det stora blå.

iGills
1 500 kr •