OS X Yosemite

Nästa version av OS X blir nummer 10.10 och får namnet Yosemite, efter den kända nationalparken och UNESCO-världsarvet i Sierra Nevada-bergen i östra Kalifornien. Och det är verkligen en monumental uppdatering.


OS X Yosemite känns nytt men ändå bekant på nåt sätt.

Design
Designen på systemet är det första du kommer lägga märke till: Apple har gjort större ändringar än på länge, men faktum är att ändringarna inte alls är lika stora som många hade trott eller befarade. Yosemite känns fortfarande direkt igen som OS X.

Några detaljer har blivit plattare i stil med iOS 7, exempelvis många programikoner och ikonerna längst upp till vänster i varje vanligt fönster som stänger, minimerar till dockan eller – och det här är nytt – växlar till helskärmsläge (håll nere alt för att optimera storleken som förr).


Safaris verktygsfält visar hur OS X Yosemite använder genomskinlighet på nya sätt.

Men samtidigt har Apple lagt in mer genomskinlighet än tidigare på delar av fönster som inte är centrala i programmen. Det gör att du kan se en skymt av vad som ligger bakom till exempel en sidopanel eller ett verktygsfält. Olika program hanterar detta på olika sätt. I Safari kan du se att det finns mer innehåll på sidan ovanför den synliga delen genom verktygsfältets halvgenomskinliga bakgrund. I Finder syns färgerna på bakomliggande fönster genom sidofältet.

Tanken verkar vara både att visa var det finns mer innehåll och att fokusera ännu tydligare på den del av fönstret som är central i programmet du använder. Om det faktiskt fungerar låter vi vara osagt tills vi har testat den slutgiltiga versionen.

Den enskilt största förändringen är att Apple för första gången i hela OS X:s historia har bytt systemtypsnitt, från Lucida Grande till en variant av Helvetica Neue. Det gör att texten i systemet känns aningen mer luftig och att OS X nu delar typsnittsfamilj med iOS.

Spotlight har fått sig en ordentlig genomgång med helt ny design. Tryck cmd-mellanslag och ett halvgenomskinligt fönster dyker upp mitt på skärmen. Sökresultaten blandar olika källor och söker du exempelvis på en känd person kan du se inledningen till Wikipedias artikel om hen.

Nyheter i programmen
Apples egna program står för många av de bästa nyheterna i Yosemite. Det handlar både om nyheter som utnyttjar någon av de nya underliggande funktionerna i systemet och rena förbättringar av själva programmen. Här är några exempel:


Safari döljer automatiskt favoritfältet i Yosemite, men klicka en gång på adressfältet och vips dyker de upp tillsammans med dina oftast besökta sajter.

Safari
Apples webbläsare ligger som vanligt i framkanten vad gäller standardisering. En ny javascriptmotor gör programmet snabbare än någonsin och nya html5-funktioner hjälper till att skona batteriet. Ett exempel är Netflix som inte längre kräver en plugin och ökar batteritiden med uppåt två timmar på en Macbook Air. Fullt stöd för 3d-grafik via webgl finns också.

Verktygsfältet har skalats av ytterligare och rymmer numera bara en rad enkla knappar. Du kan fälla ut en favoritrad under om du vill men Apple gör det tydligt att Safari helst ska visa så mycket webb som möjligt.


Safari ger mycket bättre översikt över alla öppna flikar och att samla alla flikar från samma sajt i en trave ser väldigt smidigt ut.

En ny knapp längst upp till höger visar samtliga öppna flikar, men samlar smart nog alla flikar på samma sajt i en trave, så om du har 20 olika objekt från Hemnet öppna samtidigt buntas de ihop och du kan hålla koll även på övriga öppna sajter.

Klicka en gång i adressraden och vips dyker en ny favoritvy fram som även visar dina 10 mest besökta sajter. Sökfältet har även blivit smartare och kan nu visa resultat från Wikipedia och andra sökmotorer om dessa skulle ge bättre träffar.

Mail
Mavericks fick mycket kritik för sin version av Mail som bland annat hade stora problem med hanteringen av Gmail-konton. Efter ett antal buggfixar har programmet mer eller mindre återgått till normalläge och nu kan vi bara hoppas att Yosemite slipper lida liknande problem.


Märk upp dina bilagor direkt i Mail – sparar mycket tid.

Av det vi har sett hittills har programmet framför allt berikats med två nya funktioner:

Inbyggt stöd för hyfsat avancerad märkning, vilket innebär att du kan ta en bild eller en pdf-fil och märka upp den med markeringar, kommentarer, pilar och annat direkt i ett mejl du komponerar. Dessa funktioner är väldigt lika de som finns i Förhandsvisning men det går naturligtvis mycket fortare att fixa snabbt direkt i Mail än att gå omvägen om ett annat program. Dessutom behöver du inte bekymra dig om att ha olika versioner av filerna med och utan märkning.

Mail Drop är en ny iCloud-baserad tjänst som gör att du helt sömlöst kan skicka bilagor på upp till fem gigabyte. Filerna laddas upp till molnet och om mottagaren också har iCloud ser det ut som att bilagan ligger i mejlet som vanligt, medan mottagare med andra e-posttjänster får en länk för att ladda ner filerna. Vi vet inte hur länge bilagor ligger kvar på nätet, och inte heller om de utnyttjar ditt utrymme på iCloud.


I OS X Yosemite kan du skicka sms från Macen via din iPhone, och även skicka och ta emot ljudklipp och videosnuttar.

Meddelanden
I OS X Yosemite kommer alla meddelanden du får på iPhone även dyka upp på Macen, inklusive sms. Och som om det inte vore nog kan du lika enkelt svara på sms från Macen och dessa skickas via iPhone. Du kan även spela in röstmeddelanden och skicka via iMessage.

iOS 8

iOS fortsätter utvecklas i rask takt och kommer nu upp till version 8. På bara sju år har Apple tagit systemet från dess rudimentära begynnelse i ”iPhone OS 1” som var begränsat på så många sätt (upplösningen var låst till 480x320 pixlar, det fanns inga tredjepartsprogram, och så vidare) till ett modernt mobilt operativsystem med hög säkerhet, flexibilitet för appmakare och färre begränsningar än någonsin.

Design
Någon övergripande designförändring kommer inte i iOS 8, men däremot har Apple gjort många små förbättringar här och där i systemet.

När du dubbelklickar på hemknappen för att visa multitaskvyn dyker en lista med dina vanligaste kontakter upp överst. Tryck på en kontakt så får du fram knappar för att ringa, skicka meddelande eller ringa med Facetime.

Tangentbordet har uppdaterats och skriver du på Engelska eller ett annat av 20 utvalda språk får du tillgång till en avancerad funktion som gissar vad nästa ord ska vara.

Notiser har blivit mycket mer interaktiva och många notiser kommer nu innehålla en eller två knappar för att snabbt komma åt enkla funktioner som att svara på ett inkommet meddelande eller ”gilla” något som delats på Facebook. Utan att behöva växla till appen i fråga kan du snabbt ta itu med notisen och få det överstökat.

Mail har fått ett enklare gränssnitt där du sveper åt höger eller vänster på ett mejl i listan för att visa vanliga alternativ som att flagga, arkivera eller markera ett mejl som oläst.

Safari på iPad får tillgång till många funktioner som tidigare bara fanns på Macen. En av dessa är ny även i OS X Yosemite och är en knapp som visar samtliga öppna flikar sorterade i travar utifrån vilken sajt de ligger på.

Meddelanden på steroider
Som om iMessage i sig inte var kraftfullt nog har Apple byggt vidare på Meddelanden i iOS 8. Du kan numera spela in korta röstmeddelanden och skicka som sedan sparas och kan spelas upp av mottagaren. Meddelandet ”Grillfest hos mig!” kan förstärkas om du skickar med en liten ljudsnutt av en burk som öppnas.


Spela in och skicka små ljudsnuttar direkt i Meddelanden. Fungerar både på Mac och iOS.

En ännu viktigare nyhet är att Meddelanden får mycket bättre stöd för gruppsamtal. Du kan namnge en konversation och lägga till och ta bort deltagare som du önskar. Alla i gruppen kan se varandras meddelanden, lyssna på skickade ljudspår och se skickade videoklipp. Har du tröttnat på ett samtal kan du lika enkelt lämna gruppen.

Det blir också lättare att visa var du är, genom en ny funktion för att dela med dig av din plats. Du väljer själv hur länge motparten ska få se var du befinner dig.

Bilder/Kamera
iPhone har blivit en av världens vanligaste kameror och att ta foton och video är numera en av de viktigaste användningsområdena för smarta mobiler. iOS 8 erbjuder en rad nyheter på den här fronten, framför allt i appen Bilder.

Möjligheterna att redigera exponering och färger, samt att räta upp och komponera om foton i efterhand, har förbättrats rejält. De allra flesta kommer förmodligen klara sig bra utan andra appar som iPhoto i och med dessa nyheter. Att öka kontrasten och sänka högdagrarna går nu på bara ett par tryck.


De inbyggda filtren i Bilder kommer snart få tillskott från tredjepartsappar.

Med de nya verktyg som utvecklare får tillgång till kommer tredjepartsappar även kunna lägga till nya funktioner direkt i Bilder. Vill du ha fler filter än de inbyggda? Det kommer komma. En funktion för att enkelt fejka fisheye-objektiv? Eller så kallad tilt-shift för att skapa en miniatyrbild? Båda dyker förmodligen upp i höst.

Familjedelning
Med iOS 8 kommer en familj för första gången på ett enkelt sätt kunna dela på köpt innehåll från iTunes Store och App Store utan att behöva exempelvis synka alla enheterna med samma Mac som har ett gemensamt konto i butiken.

Upp till sex familjemedlemmar kan ansluta sig till ett delat familjekonto trots att var och en har ett eget Apple ID och alla kan ladda ner allt som har köpts på det utdelade kontot. Bara det konto som startar familjedelningen kan utföra köp och vara kopplat till ett kreditkort, och övriga familjemedlemmar måste be om lov för att utföra köp.

Detta sköts automatiskt och om lilla Felicia vill köpa nya Call of Duty kommer pappa eller mamma få upp en begäran på sin enhet, som sedan kan godkännas.

Health
Ryktena hade gått länge kring Apples satsning på hälsa och inför WWDC trodde många att en app kallad Healthbook skulle lanseras. Appen kom, men den heter Health, och går ut på att samla all data om din kropp och hälsa på en plats.

Du kan själv mata in data i Health, för hand, men den verkliga kraften i appen ligger i förmågan för tredjepartsappar och framför allt olika tillbehör att automatiskt fylla på data i appen. En framtida ”iWatch” med pulsmätare, termometer och andra sensorer kommer alltså kunna förse Health med allt den samlar in.


Health samlar all data du kan tänka dig om din kropp och hälsa, och erbjuder även en ny funktion till låsskärmen så att du kan visa livsviktig information för läkare och ambulanspersonal även om du är medvetslös.

Utvecklare kommer likaledes kunna skicka data från sina olika prylar. Nikes Fuelband, Jawbone Up och de andra smarta armbanden som börjat bli vanliga kommer säkerligen haka på Health.

En liten men nog så trevlig funktion är att du kan skapa en hälsoprofil som visas på låsskärmen och kan förse till exempel ambulanspersonal med livsviktiga uppgifter om allt från allergier till vilka mediciner du tar.

iOS och OS X sammanvävda

Många av nyheterna i OS X Yosemite handlar om att göra det enklare att jobba med samma data på Mac, iPhone och iPad. Sömlöshet är ledordet, och Apple har lagt till flera funktioner i båda systemen som underlättar detta, och även nya funktioner för utvecklare som du kan läsa mer om nedan.

Ett viktigt led i det steget är att Macen blir till en förlängning av din iPhone. Du kan lämna telefonen på hyllan eller i fickan eller väskan och ta emot samtal och meddelanden (även sms, till skillnad från förut). När det ringer dyker en notis upp på Macen och du kan svara direkt så skickas samtalet trådlöst mellan datorn och mobilen. Vill du byta till telefonen tar du fram den och trycker ”återgå till samtalet”.

När du får ett meddelande spelar det ingen roll om det är sms eller iMessage – det dyker ändå upp på Macen och du kan svara därifrån så länge iPhone är i närheten och på samma trådlösa nätverk.

Om du inte har tillgång till ett trådlöst nätverk kan du skapa ett mellan Mac och iPhone med bara ett par klick via något Apple kallar Instant hotspot. En iPhone med iOS 8 dyker upp i listan över tillgängliga nätverk och väljer du den kopplas de automatiskt ihop och du kan dela internet om du har tillgång till den tjänsten eller bara dela filer och annat mellan de båda enheterna.

Handoff kallas en annan ny funktion som gör att iOS- och Macversioner av samma program kan ”räcka över” dokument så att du kan jobba på samma sak oavsett vilket enhet du har till hands. Påbörjade nya dokument, meddelanden, mejl och annat synkas automatiskt så att du kan ta vid när du byter enhet. Du kan börja komponera ett mejl på bussen på väg hem och sedan fortsätta med samma mejl hemma på Macen.

Handoff finns inbyggt i Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kartor, Meddelanden, Påminnelser, Kalender och Kontakter, men utvecklare kan också enkelt bygga in funktionen i sina appar och program. Vi ser till exempel framför oss hur Microsoft kan göra så att nästa Office för Mac fungerar perfekt ihop med Office för iPad som släpptes nyligen.


Äntligen! Apple har till slut gett iCloud den funktion vi och många fler har efterfrågat länge: En motsvarighet till Dropbox. Spara vad du vill direkt i iCloud-mappen, och iOS-appar kommer också åt hela innehållet.

iCloud Drive är en annan nyhet som på Macen gör att du får tillgång till en Dropboxliknande mapp där du helt sonika kan lägga precis vad du vill och det synkas till molnet och alla dina andra Macar.

På iOS gör iCloud Drive att olika appar enklare kommer kunna komma åt dokument. Om du föredrar att jobba med en viss textredigerare på iPad kan du det utan att behöva importera manuellt eller liknande.

Apple meddelade även att priserna på iCloud-utrymme kommer sänkas kraftigt. 20 gigabyte kommer exempelvis gå på 7 kronor i månaden och för 28 kronor ska du få 200 gigabyte. Det gör iCloud Drive billigare än Dropbox för stora datamängder.

För utvecklare till gagn för alla

Apple lade en ovanligt stor del av sitt öppningsframträdande på WWDC till nya funktioner för utvecklare. Tidigare år har det släppts nya produkter, och presentationen har varit mindre fokuserad på utveckling och mer på hur framtiden ser ut för oss Apple-användare, men i år smattrade Apple ur sig nya funktioner och finesser och saker som för utvecklare är riktigt stora nyheter fick bara några få sekunder.

När Apple förra året lanserade iOS 7 och OS X Mavericks gjorde företaget klart att många farhågor om att OS X och iOS skulle bli mer och mer lika tills de en dag är ett och samma system, var ogrundade. Med Yosemite och iOS 8 fortsätter Apple på den vägen och företagets filosofi framstår ganska tydligt. Så här summerade John Gruber på Daring Fireball det:

Microsoft: Ett system för alla enheter.
Apple: En sammanhängande upplevelse på alla enheter.

Persondatorer och mobiltelefoner är inte samma sak, och därför kommer Apple inte göra systemen exakt likadana eftersom det som fungerar bäst med tangentbord och mus/styrplatta inte är samma sak som fungerar bäst med pekskärm.

Användare ska inte behöva bekymra sig mer än nödvändigt om vilken pryl de har till hands just nu, vilket för Apple betyder att iCloud och fler och fler verktyg för utvecklarna handlar om att göra upplevelsen när du till exempel redigerar en presentation i Keynote på Mac, iPhone och iPad så sömlös som möjligt.

Du ser detta överallt i OS X Yosemite och iOS 8. Meddelanden på telefonen dyker upp på Macen, iWork-dokument synkas automatiskt mellan enheterna, det är enklare än någonsin att använda iPhone som ”modem”, och så vidare.

När utvecklarna väl börjar använda de nya api:er (application programming interface) som Apple har tagit fram kommer detta bara bli tydligare.

Nya möjligheter
Förutom bättre samarbete mellan iOS och OS X får utvecklarna även tillgång till en massa helt nya funktioner och framför allt på iOS lyfter Apple många av de restriktioner som länge funnits.

iOS anses allmänt som ett av världens säkraste operativsystem och antalet skadeprogram till plattformen är skrattretande lågt, speciellt jämfört med Android som har tagit över Windows position som favoritplattformen för skadeprogramsutvecklare. Det beror delvis på att appar bara kan skaffas via App Store som Apple håller i ett järngrepp, men det beror även på att appar ligger i skyddade så kallade sandlådor där de inte kommer åt någon annan data än sin egen.

Detta har lett till att en mängd appar som annars säkert hade funnits och hade kunnat göra mycket nytta helt enkelt inte har kunnat utvecklas, men Apple har kommit på en lösning på detta som ändå inte tar bort grunden i sandlådetekniken.

Extensions
Apple kallar denna teknik Extensions, och den finns både till iOS 8 och OS X Yosemite, även om det ser lite olika ut på de två plattformarna. Extensions gör att en app kan göra vissa funktioner tillgängliga från andra appar. Det finns till att börja med sex olika varianter av Extensions för iOS och fyra för OS X.


Med iOS 8 kommer fotoappar kunna lägga till sina funktioner direkt i Bilder så du aldrig behöver öppna någon annan app.

På iOS kommer appar för sociala nätverk exempelvis kunna lägga till ett nytt mål att dela filer och annat med. Tryck på den vanliga dela-knappen i exempelvis Bilder och bland standardvalen kan ett nytt val dyka upp när du har installerat en viss app. I samma fönster kommer även nya Actions dyka upp, vilket är små enkla funktioner som att översätta en text till engelska eller visa ett filformat som inte stöds av iOS.

En variant som säkert kommer bli väldigt populär gör att fotoappar kan lägga till nya redigeringsmöjligheter i Bilder. Välj en bild i Bilder-appen och klicka på redigera så kommer du kunna använda funktioner från tredjepartsappar. Tänk dig till exempel filter från Flickr, färgkorrigering, bättre konvertering till svartvitt eller kanske perspektivkorrigering. Möjligheterna är närmast oändliga.


Swype är ett av flera alternativa tangentbord som du snart kommer kunna använda i alla appar tack vare Apples upplättade regler.

Många trodde att helvetet skulle frysa till is innan Apple släppte in tredjepartsutvecklade tangentbord till iOS som alternativ som syns i hela systemet, men företaget överraskade oss och kommer tillåta det i iOS 8. Till glädje för utvecklarna av Swype, Swiftkey och Fleksy – och säkert många fler vad det lider – kan appar lägga till nya tangentbord som du kan använda i Mail, Safari, Meddelanden och så vidare.

Storage Provider kallar Apple tillägg som skapar ett gemensamt utrymme för dokument av en viss typ. Dessa gör det mycket enklare att dela filer och dokument mellan olika appar. Alla appar som använder Apples standarddialog för att öppna filer kan komma åt de Storage Providers som installerade appar har skapat.

Flickr, som har ett mycket stort utrymme för bilder, kan till exempel skapa en Storage Provider som gör att de flesta andra fotoappar kan redigera dina Flickr-foton och även direkt spara foton till ditt konto utan att behöva gå omvägen om att ”dela via Flickr”.

På Macen är möjligheterna mer begränsade men så behövs inte heller dessa funktioner lika mycket som på iOS. Det finns Actions för nya sätt att dela innehåll och precis som på iOS utföra små isolerade funktioner utan att behöva öppna programmet i fråga.

En unik variant för OS X är Finder Sync, vilket är tillägg som i princip är till för att göra Dropbox bättre. Program som synkar filer med servrar kan manipulera mappikoner och liknande utan att behöva ”hacka” Finder som hittills varit fallet.


Idagvyn i Notiscenter kommer nu kunna byggas ut med specialutvecklade tillägg för olika appar. Självklart har du full kontroll över vilka som får vara med.

Både iOS och OS X får även tillägg som kallas Widgets och lägger sig i Notiscenters Idag-vy. Ett spel skulle till exempel kunna visa dina aktiva partier, och en väderapp kan lägga till sina rapporter istället för systemets inbyggda.

För spelare
Apple har länge varit känt för sin motvilja till spel, men sedan grundaren Steve Jobs gick bort har utvecklingen gått mot mer välvilja mot både spelare och spelutvecklare.

I OS X märks detta kanske framför allt i att utvecklingen av drivrutiner för grafikkort från AMD och Nvidia har gått mycket snabbare än tidigare. Punktuppdateringarna av Mavericks har lagt till fler och fler moderna funktioner från opengl.

OS X Yosemite gör det lättare för utvecklare att bygga spel för iOS och Mac samtidigt. Spritekit och Scenekit är de två grundläggande ramverken för 2d- respektive 3d-spel och genom att göra dessa nästan helt likvärdiga i de båda systemet blir det mycket enklare för små utvecklare att ta fram spel som fungerar på båda.


Med Metal hoppas Apple skapa ett rejält försprång på marknaden för riktigt avancerade mobilspel.

På iOS har Apple lagt ner betydligt mer resurser. Förutom ovan nämnda ramverk har företaget tagit från ett helt nytt api för 3d-spelutveckling kallat Metal. Metal går djupare än opengl och ska göra det lättare att utnyttja kraften i A7-processorn och dess efterföljare maximalt.

Enligt Apple kan spel bli upp till tio gånger snabbare med Metal, vilket kan göra att skillnaden mellan de häftigaste mobilspelen och spel till spelkonsoler minskar snabbare än någon hade trott. Det är också en möjlighet för Apple att göra skillnaden mellan iOS och Android tydligare eftersom Android inte är en lagom sammanhållen plattform hårdvarumässigt för att det ska vara enkelt för Google att utveckla en motsvarighet som faktiskt anammas av de stora spelutvecklarna.

Home Kit och Health Kit
Två nya ramverk som kan få stor påverkan på din vardag i framtiden är Home Kit och Health Kit. Det föregående går ut på att göra styrningen av olika hemautomatiseringssystem mer sammanhållen. Istället för varsin app för olika tillverkares produkter, som Philips smarta glödlampor och Nests termostat, kan du i framtiden få en gemensam app som styr ”allt”.

Health Kit är den metod med vilket olika appar och mätinstrument kommer kunna bidra till och agera utifrån informationen du samlar i Health, iOS 8:s nya app som håller koll på din kropp och hälsa.


Nests smarta termostat och många andra hemautomatiseringslösningar kan snart samarbeta bättre med iOS 8 och Home Kit.

Oavsett om Apple släpper en ”iWatch” med olika kroppssensorer eller inte kommer du snart kunna samla in data från olika tillbehör direkt till Health. Precis som för Home Kit handlar det om att slippa ifrån att ha en uppsjö olika appar för olika prylar.

Health Kit kan också användas av appar som läser av din data. En app från ett sjukhus eller liknande kan till exempel varna dig om det ser ut som att du har fått en liten hjärtattack, och det är till och med möjligt att appar kommer kunna ringa efter en ambulans om du har ramlat och inte rör dig eller har fått hjärtstopp.

Touch ID för appar
Med iOS 8 kommer apputvecklare kunna utnyttja Touch ID för att säkra olika uppgifter. En bankapp kan kräva att du autentiserar dig med ett finger för att genomföra en transaktion. Appen själv har ingen koppling till Touch ID och har inga nycklar till de krypterade uppgifterna, utan får bara svar från systemet huruvida användaren är godkänd eller inte.