För den som inte är bekant med formatet kan sägas att vcd är en akronym för Video CD, ett mpeg-1-komprimerat cd-format för ljud och bild med vhs-kvalitet. Svcd står för Super Video CD, en vidareutveckling med mpeg-2-komprimering som ger betydligt bättre kvalitet men tar längre tid att komprimera. Formaten har vunnit mest popularitet i Asien, den kommersiella användningen i västvärlden är väldigt begränsad. Formaten fick aldrig något genomslag här och nu är det för sent på grund av dvd-formatets genombrott.

Vcd och svcd är dock fortfarande intressant: eftersom det rör sig om cd-format behövs ingen dvd-brännare, så med en vanlig cd-brännare kan man göra skivor som kan spelas upp i de flesta vanliga dvd-spelare. En slags fattigmans-dvd, alltså.

Så till nyheten: Mireth Technology har släppt iVCD 2.0 som är ett program för att skapa just sådana filmer. Ursprungsfilen kan vara en Quicktime-, avi- eller iMovie-film. Nytt i denna version är att menyer och spellistor kan läggas till. Dessutom finns en funktion för att ljusa upp filmen om det skulle behövas och sedan tar konverteringen vid. När programmet är klart bränns skivan, eller skickas till Toast eller liknande om man föredrar det.

Datorkraven är minst en G3-processor och OS X 10.2 (Jaguar), men snabbare processor rekommenderas stark. Videokodning är tunga saker, vi pratar inte om minuter utan timmar (eller dagar på en äldre dator) så här finns inget som heter för snabb dator.

iVCD kostar 30 dollar men en fullt fungerande demoversion finns för gratis nedladdning. Demoversionen infogar dock ett vattenmärke på alla filmer.

Mer information
Läs mer och ladda ner.