Apple har tappat greppet – åtminstone enligt de många tyckare och analytiker som vill se fler nyheter från företaget. För att blidka teknikbranschens ständiga krav på innovationer krävs uppenbarligen mer än fingeravtryckssensorer, högupplösta skärmar och en omgjord Mac Pro.

Bristen på tålamod är naturlig på en snabbrörlig teknikmarknad. Jämfört med konkurrenterna rör sig nämligen Apple i snigelfart. Medan konkurrenter som Samsung och Sony är frikostiga med nya produkter tycks Apple stå stilla. Företagets senaste intåg i en ny produktkategori skedde för fyra år sedan med lanseringen av iPad.

Kommer då Apple att addera några nyheter till sortimentet under 2014? Den frågan ställde Wall Street Journal till Apples vd Tim Cook i februari.

– Det kommer nya kategorier och vi jobbar på en del fantastiska saker. Vi är inte redo att prata om dem. Jag tror inte att någon vettig person skulle säga att de inte är en ny kategori, sade Cook.

Nya saker är med andra ord på gång, men Cooks svävande svar ger ingen tydlig tidsram. Kanske kommer något helt nytt i år, kanske inte.

I väntan på mer definitiva besked fortsätter spekulationerna, både kring nya produkter och kring de befintliga Apple-prylarnas framtid. Men vilka rykten kan vi egentligen lita på? Vi har spanat in i spåkulan i jakten på Apple-prylarnas framtid.

Kan Apple göra dumburken smartare?

Allt mer talar för att Apple är beredda att göra allvar av sina tv-planer. Samtidigt börjar ryktena om en fullfjädrad tv-apparat att tystna.

Några månader före sin död sa Steve Jobs att han ”äntligen hade knäckt” tv-marknadens problem:

– Jag vill skapa en integrerad tv-apparat som är enkel att använda. Den skulle sömlöst synka med alla dina enheter och med iCloud, sa Jobs.

Citatet, som återfinns i Jobs officiella biografi, fick nätet att explodera av rykten. Under en kort period framstod lanseringen av en ny tv-apparat från Apple som oundviklig. Sedan dess har det gått nästan tre år, och av Apples tv-apparat syns fortfarande inga spår.

Argumenten för att Apple faktiskt kommer att bygga en fullfjädrad tv-apparat är goda. Företaget har en gedigen historik av schysta skärmar och gränssnitt och har dessutom en väl inarbetad teknik för trådlös strömning genom Airplay. Å andra sidan väger motargumenten lika tungt: tv-branschen är redan hårt konkurrensutsatt och de stora aktörerna dras med magra marginaler. Dessutom är tv-apparater en svårsåld kategori eftersom konsumenterna sällan köper nytt.


Det är hög tid för en uppdatering av Apple TV. Frågan är om Apple slutligen är beredda att betrakta den svarta lilla lådan som mer än en ”hobby”. Foto: Apple

Båda lägren har goda poänger, men det ska också sägas att de mest envetna ryktena om en tv-apparat från Apple har tystnat på senare. Nu talas det oftare om en ordentlig uppdatering av Apple TV.

App-butik nästa steg

Den lilla svarta lådan Apple TV benämndes länge som en ”hobby” av Apple, trots att företaget har sålt miljontals enheter sedan den nuvarande formfaktorn lanserades 2010. Prylen förärades nyligen en egen rubrik på Apples sajt (den låg tidigare inbakad i iPod-kategorin), vilket har tolkats som ett tecken på en nära förestående satsning på produkten.

Och visst finns det utrymme för uppenbara förbättringar av Apple TV. Två år har gått sedan hårdvaran senast fick en meningsfull uppdatering, och gränssnittet skiljer sig markant från de modernare iOS-kusinernas uppfräschade iOS 7.

I en uppdaterad Apple TV är en tillhörande app-butik en lågoddsare. Inspirationen bör vara uppenbar. Till plattformar som iOS och Android finns redan en uppsjö play-appar, skapade av innehållsägarna själva. Till Apple TV har bara ett fåtal appar tillåtits passera nålsögat, däribland Netflix och TV4 Play.

Tuff konkurrens om platsen i tv-bänken

Ett bredare app-stöd skulle särskilja Apple TV från konkurrenterna på den brokiga marknaden för mediaspelare. Dit räknas nu de allt smartare digitalboxarna, varav vissa inkluderar funktioner som hyrfilm och Netflix-app. Även många av de smarta tv-apparaterna har inbyggda funktioner och appar som tävlar direkt med dagens Apple TV.

Apple-rivalen Google har också tagit sikte på mediamöbeln. Deras senaste försök heter Chromecast och är en billig liten strömningssticka som ansluts till tv:n. Andra prylar som tävlar om en plats i våra hdmi-portar är spelkonsolerna från Microsoft, Sony och Nintendo. Utöver spelen erbjuder de alla både videofunktioner och appar.

En ny Apple TV har med andra ord många konkurrenter att mäta sig med.


Rykten gör gällande att Apple TV kommer att få stöd för handkontroller. Det kan betyda att Apple är beredda att ta fajten med speljättarna. Vi ska däremot inte förvänta oss att hårdvaran kan matcha en dedikerad maskin som Xbox One. Foto: Microsoft.

När sker lanseringen?

Under vintern och våren viskades det om att en ny version av Apple TV skulle avtäckas under den första halvan av 2014, och börja säljas framåt årsskiftet. Till grund för sådana påståenden ligger dels det faktum att koden till version 7.1 av iOS innehåller referenser till ”Apple TV 4,1” (den befintliga modellen går under beteckningen ”Apple TV 3,2”).

Stora tidningar som Wall Street Journal, Financial Times och Bloomberg stack ut hakan i frågan. De citerade alla anonyma källor som talade om en möjlig lansering under den första halvan av året. Det kanske lät vattentätt, men uppgifterna hade en tung motståndare. Jim Dalrymple är en erkänt träffsäker Apple-bevakare med goda känningar inom företaget. I ett blogginlägg från februari kommenterade han ryktena om en nära förestående Apple TV-lansering med ett enda ord: ”Nope.”

Att Apple har något på gång är med andra ord sannolikt, men en vårlansering blev det inte så lanseringsperioden får betraktas som oklar.

I samband med uppgifterna från de stora tidningarna har nya uppgifter tillkommit. Apples tidigare ambitiösa planer har bland annat innefattat reklamfri live-tv och egeninköpta innehållslicenser. Enligt tidningarnas uppgifter har Apple tonat ned dessa planer efter att ha stött på patrull hos tv-bolagen. Nu sägs det istället att Apple är beredda att samarbeta – snarare än att konkurrera – med de amerikanska tv-bolagen.

Kan få spelstöd och inbyggd router

Andra rykten säger att Apple TV kommer att få ta del av det stöd för spelkontroller som finns i iOS 7. Det framstår som en rimlig utveckling om enheten får en egen app-butik. Det skulle också innebära att Apple TV skulle konkurrera mer direkt med marknadens speljättar, även om vi knappast kan förvänta oss de grafiska hästkrafter som Xbox One och Playstation 4 presterar. En rimligare förväntan är att spelprestandan blir jämförbar med iOS-kusinerna iPhone och iPad.

Ännu en intressant uppgift ger vid handen att Apple har experimenterat med en kombination av Apple TV och routern Airport Express. Uppgifterna ges tyngd av en jämförelse med routern Airport Express, som kan spela Airplay-musik när den ansluts till ett par högtalare. Liknande funktionalitet med videostöd är med andra ord inte särskilt långsökt, och skulle dessutom kunna ge krävande videoströmmar en mer stabil uppkoppling.


Designern Andrew Ambrosino har föreställt sig hur ett uppfräschat gränssnitt till Apple TV skulle kunna se ut. Foto: Andrew Ambrosino.

Även aspekter som är osynliga för oss användare sägs anpassas inför en potentiell Apple TV-uppgradering. I amerikansk press talas det om att Apple bygger ut sin nätinfrastruktur genom att investera stort i bandbredd. Uppgifterna har tolkats som ett tecken på att företaget förbereder sig inför en betydande ökning av strömmande video, men satsningen kan förstås även röra sig om en utbyggnad av andra nättjänster.

Var Apples mytomspunna tv-apparat passar in i alla rykten är svårt att bedöma, men klart är att det nu pratas mindre om en sådan produkt än på länge. Att en ny version av Apple TV börjar närma sig framstår däremot som allt mer sannolikt. Håll ögonen öppna under 2014.

Då ska du hålla utkik efter Apples tv-satsning
Den senaste större uppdateringen av Apple TV släpptes i mars 2012 (då bortser vi från den nästintill identiska modell som lanserades knappt ett år senare). Modellen innan dess lanserades i september 2010. Om Apple fortsätter med en ny lansering vartannat år är det alltså dags igen under 2014. Detta skulle också överensstämma med rapporterna från namnkunniga amerikanska tidningar. Deras källor har dock uppgett varierande lanseringsmånader, varav några redan har passerat.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning