De tre viktigaste tangenterna på din Mac hittar du till vänster och höger om mellanslag. Samma tangenter finns på båda sidor för att göra det lättare att utföra kortkommandon som använder knapparna till höger respektive vänster på tangentbordet. Tyvärr verkar de här tre tangenterna leda till mer förvirring än alla andra.

Vad är option-tangenten?

Om du läser artiklar på engelska med tips för Mac förekommer det ofta kortkommandon som utnyttjar knappen option. Det är helt enkelt alt-tangenten som av Apple i USA alltid har kallats så.

Alt-tangenten ligger mellan ctrl och cmd (kommando) och används oftast för att modifiera ett annat kortkommando.

Tangentbord

Vad är cmd-tangenten?

Cmd-tangenten, eller kommando som den heter på svenska, har varit med sedan den första Macintoshen och leder ibland till viss förvirring då den har fått många namn genom åren. Många kallar den fortfarande äpple eftersom den brukade ha en liten Apple-logga på sig. Den riktiga symbolen, ⌘, är inget annat än den svenska symbolen för fornminnen som du kan se längs vägarna här i landet. Kringla och krumelur är bara ett par av de vanligaste smeknamnen.

Cmd har i princip samma funktion på Macen som ctrl har i Windows. Byt ut ctrl mot cmd i vanliga kortkommandon du känner igen från Windows och vips fungerar de på Macen:

Cmd-bfetstil
Cmd-ikursivt
Cmd-c – kopiera
Cmd-x – klipp ut
Cmd-v – klistra in
Cmd-z – ångra
Cmd-q – avsluta programmet
Cmd-w – stäng det översta fönstret (en del program avslutas automatiskt om du stänger alla öppna fönster, oftast enkla verktygsprogram, de flesta Macprogram fortsätter vara igång även utan några öppna fönster)
Skift-cmd-w – stäng alla programmets fönster

Men vad gör ctrl-tangenten då?

Det vanligaste användningsområden för ctrl på Macen är som ersättning till högerknappen på vanliga pc-möss. Har du en ”riktig” mus lär du inte använda knappen särskilt ofta. På moderna bärbara Macar kan du även hålla två fingrar mot styrplattan och trycka för att göra samma sak. Det finns dock en rad kortkommandon som ändå använder ctrl, främst kommandon som har ärvts från Unix.

Andra Apple-tangenter

Innan vi går vidare med själva kortkommandona ska vi ta en titt på några andra knappar med unika funktioner i Macen.

F1/F2 – ljusstyrka
F3 – Mission Control
F4 – Dashboard
F7/F8/F9 – mediakontroller
F10/F11/F12 – volymkontroll

Saknar du Exposé?

Tidigare hade Apples tangentbord knappar för att visa skrivbordet och fönstren i det aktiva programmet. Numera ligger dessa funktioner dolda under Mission Control-knappen (F3). Ctrl-F3 visar programmets fönster och cmd-F3 visar skrivbordet.

Och nu till de där tecknen du inte hittar...

Skift-4 – euro-symbolen €
Alt-1 – copyright-symbolen ©
Alt-3 – pund-symbolen £
Alt-4 – dollartecknet $
Alt-punkt – ellipsis …
Alt-x – ungefär lika med ≈
Alt-a – Apple-loggan 

Van vid fullstora tangentbord med delete-knapp och inte bara backsteg?

Fn-backsteg – (forward) delete
Alt-backsteg – radera hela ordet till vänster om markören
Alt-fn-backsteg – radera hela ordet till höger om markören

Skärmdumpar

Skift-cmd-3 – dumpa hela skärmen till fil (sparas på skrivbordet som standard, men du kan ändra plats)
Skift-cmd-4 – dumpa ett område till fil (tryck på mellanslag efter för att kunna fånga ett valfritt fönster)
Skift-cmd-5 – visa verktyget Skärmavbildning

Lägg till ctrl för att kopiera till urklipp istället för att spara till skrivbordet. Läs mer om hur du tar skärmdumpar på både Mac och IOS här.

Strömikon

Stäng av och sätt Macen i vila

Ctrl-mata ut – visa dialogrutan för vila/omstart/avstängning
Skift-ctrl-mata ut – försätt skärmen i vila
Alt-cmd-mata ut – försätt datorn i vila
Ctrl-cmd-mata ut – avsluta alla program och försätt datorn i vila
Alt-cmd-escape – tvångsavsluta program
Skift-alt-cmd-escape (håll ned i tre sekunder) – tvångsavsluta det aktiva programmet

Andra användbara kortkommandon

Skift-cmd-plustecken – öppna hjälpen
Skift-cmd-backsteg – töm papperskorgen
Cmd-kommatecken – visar det öppna programmets inställningar (med undantag för Adobe Photoshop som av någon outgrundlig anledning använder cmd-k istället)
Skift-alt-cmd-v – klistra in och matcha stil, ser till att text du kopierar inte blir konstig när du klistrar in den i till exempel Pages

Programväljaren

Programväljaren

Ett annat användbart kortkommando tar fram Macens programväljare där du enkelt kan hoppa mellan aktiva program. På så sätt spelar det ingen roll var olika fönster ligger, du kan alltid snabbt hitta till rätt program.

Cmd-tabb – byt till nästa program
Skift-cmd-tabb – byt till föregående program

Fortsätt hålla cmd nedtryckt så kan du använda piltangenterna eller muspekaren för att välja ett avlägset program i listan snabbare. Tryck escape för att avbryta utan att byta program.

Apple har en lista över alla standardkortkommandon i Mac OS.

Nya kortkommandon

Lägg till egna kortkommandon

Det finns många sätt att skapa fler kortkommandon på Mac. Enklast är att öppna Systeminställningar -> Tangentbord och välja fliken Kortkommandon. Här kan du skapa kortkommandon för menyval i olika program som inte har inbyggda kortkommandon, samt skapa och ändra många av de inbyggda kortkommandona.

Vill du gå längre kan du läsa vår guide till Karabiner Elements som gör det möjligt att helt programmera om tangentbordet.