Macbook Air

Inte mycket var nytt med de nya modeller av Macbook Air som Apple släppte häromveckan. Det behövdes visserligen inte heller: Air var redan en riktig höjdarmaskin.

Den lilla ökningen av processorhastighet, tillsammans med ett aningen lägre pris, är så klart positivt för konsumenter, men även om processorn visade sig vara aningen snabbare i årets modeller visade våra tester att den flashbaserade lagringen inte alltid lever upp till förväntningarna.

Macbook Air finns i fyra grundkonfigurationer, två med 11,6-tumsskärm och två med 13,3-tumsskärm. Alla fyra har samma Inte Core i5-processor på 1,4 GHz, vilken är 100 MHz snabbare än förra årets 13-tumsmodell.

Alla andra specifikationer ser likadana ut som förra året: 4 gigabyte ddr3-minne, Intel HD 5000-grafikkrets, 128 eller 256 gigabyte flashlagring via pci-express.

Priserna börjar numera på 8 495 kronor för 11-tummaren med 128 gigabyte lagring. 13-tummaren med lika mycket lagring kostar en tusenlapp mer, och uppgradering till 256 gigabyte lagring går på 1 800 kronor för båda. Priserna ligger alltså överlag lägre än förra året.

Som tidigare kan du uppgradera minnet till 8 gigabyte för 880 kronor och det kan du bara göra när du beställer datorn, vilket gör det till ett enkelt val att lägga till. Du kan också uppgradera till 512 gigabyte lagring vilket kostar 2 640 kronor från 256 gigabyte. För 1 480 kronor kan du även uppgradera processorn till en Core i7 på 1,7 GHz.

På utsidan ser de nya modellerna och de gamla identiska ut, och de väger även lika mycket. De har samma anslutningsmöjligheter med två usb 3.0-portar, en thunderboltport (inte thunderbolt 2), och en kombinerat ljud in- och utgång. 13-tumsmodellen har en sdxc-kortläsare.

Skärmarna är likaså identiska med upplösningarna 1366x768 respektive 1440x900 pixlar. Någon retinaskärm står ännu inte på programmet.

Prestanda
Vi körde vår vanliga benchmarksvit Speedmark 9 för att jämföra prestanda i de nya och gamla modellerna. I de flesta deltester var de nya modellerna aningen snabbare än de gamla, även om det bara handlade om några få procent. I Photoshop, iTunes, Handbrake, Cinebench cpu, aperture och Pcmark 8 Office var både 11-tums- och 13-tumsmodellerna av Air 2-5 procent snabbare än sina föregångare.

I tester som mäter lagringsmediets prestanda hamnade de nya modellerna på efterkälken. Skillnaden var stor nog att dra ner slutbetyget så långt att de nya fick ett lägra totalbetyg än de gamla. Andra tester har visat att olika enheter av Macbook Air kan ha flashlagring från olika tillverkare, och prestanda skiljer sig en del mellan dem.

Om du vill ha mer kraft i din bärbara Mac finns 13-tumsmodellen av Macbook Pro som kostar 13 995 kronor med processor på 2,4 GHz, 8 gigabyte minne, 256 gigabyte lagring och Intel Iris-grafik. Den fick 22 procent högre betyg i Speedmark 9 och har även retinaskärm och dubbla thunderbolt 2-portar, samt betydligt vassare grafikkrets.

Batteritid
Apple utlovar ökad batteritid och vårt test visar att det löftet infrias, även om marginalen inte är särskilt stor. Vi spelade upp en film om och om igen med iTunes med skärmen inställd till 200 candela per kvadratmeter ljusstyrka, wifi och tangentbordsbelysningen var avstängd. Den nya 11-tumsmodellen höll igång i 9 timmar och 39 minuter (20 minuter längre än 2013 års modell), medan 13-tummaren tuggade på i 12 timmar och 13 minuter, vilket var 23 minuter längre än sin föregångare. Som jämförelse räcker 13-tums Macbook Pro i 9 timmar och 48 minuter.

Slutsats
Macbook Air är en fantastisk liten bärbar dator. Tunn, lätt och med extremt lång batteritid. Med usb 3.0 och thunderbolt kan du även ansluta rejäla tillbehör och få mer gjort när du sitter på kontoret. Modellerna med 128 gigabyte lagring är lite långsammare så vi rekommenderar 256-gigabytemodellerna om du har råd.

Notera även att andras tester har visat på stor variation i lagringsprestanda baserat på vilken tillverkare som står för själva flashminnet. Det är något du inte kan göra något åt på egen hand, men om du köper en Mac och är missnöjd kan du alltid utnyttja ångerrätten.

  • Bra batteritid
  • Lätt och kompakt

  • Sämre lagringsprestanda än förväntat

Fakta: Macbook Air 11 tum

Specifikationer: 1,4 GHz Core i5-processor, 4 gigabyte minne, 128 gigabyte lagring, Intel HD 5000-grafikkrets.
Pris: 8 495 kronor

Betyg:

Fakta: Macbook Air 13 tum

Specifikationer: 1,4 GHz Core i5-processor, 4 gigabyte minne, 256 gigabyte lagring, Intel HD 5000-grafikkrets.
Pris: 11 295 kronor

Betyg:

James Galbraith, macworld.com. Översättning: Anders Lundberg.