Hudcancertypen malignt melanom är en av de otäckaste cancerformerna eftersom den tenderar att sprida sig väldigt snabbt. Om den upptäcks tidigt är behandling med kirurgi effektivt, och därför är det viktigt att kolla alla misstänkta födelsemärken.

Dermatologer som undersöker ett födelsemärke har en träffsäkerhet på omkring 85 procent att upptäcka melanom, medan allmänläkare inte alls är lika bra på att avgöra om en fläck är en tumör.

Detta ville George Zouridakis vid University of Houston i Texas göra något åt, och utvecklade en iPhone-app och ett tillbehör med en extra lins och en lampa som har lika hög träffsäkerhet som dermatologer.

Tillbehöret är inte en billig historia – det kostar omkring 3 250 kronor – men med avsevärt bättre diagnostik för en allmänläkare som annars ofta måste skicka vidare en patient till en specialist kan det ändå blir populärt.

Forskarna hoppas även utveckla tekniken till att diagnosticera andra sjukdomar och problem.

Tidigare i år har forskare vid Stanford-universitetet visat upp ett iPhone-tillbehör som ersätter många gånger dyrare utrustning för ögonläkare.