Heartbleed är namnet som har getts till en mycket allvarlig bugg i krypteringsmjukvaran Openssl, som används för kryptering av internetförbindelser på ungefär två tredjedelar av nätets servrar.

Buggen är extra allvarlig eftersom den har funnits i två år utan upptäckt, och eftersom utnyttjandet av den inte kan spåras.

Många stora webbföretag har drabbats och skyndat sig att säkra sina system och kassera gamla certifikat. Apple är dock inte ett av dessa. Utomstående har bekräftat att varken OS X eller iOS använder de drabbade versionerna av Openssl, och Apple självt meddelar att mjukvaran inte används i några ”viktiga” system.

Google, Yahoo, Facebook, Dropbox och många fler har uppdaterat sina system och säger att användare bör byta lösenord, även om de inte har några indikationer på att någon har kommit över några lösenord.

Om du funderar över om du behöver byta lösenord till några tjänster har vi ett par tips:

1) Om du har använt samma lösenord till andra sajter som till en drabbad sajt är det ett bra tillfälle att byta dessa och se till att du aldrig har samma lösenord till flera olika sajter. Åtminstone inte viktiga sajter som mejl och sociala nätverk.

2) Se till att sajten i fråga har uppdaterats så att inte ditt nya lösenord också kan läcka ut.