Fråga: Min fru bytte från Windows till Mac och använde Flyttassistent. Det skapades då en användare med namnet gast. Hon vill ändra det. Hur löser man detta bäst? larslucidor

Svar: Du har två huvudalternativ här. Den rekommenderade varianten är att skapa ett nytt konto och kopiera över den information du behöver. Det är säkert och relativt enkelt. Men är du modig kan du faktiskt byta namnet på kontot också. Men det är inte att rekommendera. Oavsett hur du gör – glöm inte att börja med en säkerhetskopia.

Väljer du alternativt nummer ett öppnar du Systeminställningar och tar dig till Användare och grupper. Klicka på hänglåset, skriv in ditt lösenord och tryck på plustecknet. Skapa det nya kontot som en administratör om det är systemägaren.

När det är klart kopierar du de filer du vill behålla till det nya kontots hemmakatalog. Alternativt kan du spara undan filerna på en gemensam yta på hårddisken eller på en extern usb-pinne. Logga på som den nya användaren och verifiera att allting fungerar.


Du kan faktiskt ändra ditt kontonamn. Men det är ingenting Apple rekommenderar. Vill du leva säkert är det bättre att skapa ett nytt och flytta filer.

Gå sedan tillbaka till Systeminställningar och användarpanelen. Lås upp, markera det gamla kontot och tryck minustecknet. Välj att radera allting. Sedan är allting klart.

Föredrar du att vara lite våghalsig kan du alltså byta kortnamnet. Notera att det här kan ge dig problem längre fram. Det är inga olösliga grejer, men det kan vara knepigt om du är ovan. Så undvik det här om du känner dig osäker.

Om du vill försöka och du ska ändra din egna användare börjar du med att skapa ett nytt administratörskonto. Se ovan för en beskrivning av vilka steg du måste ta för att göra det.

Logga på med den nya administratören, öppna terminalen och skriv in: sudo mv /Users/<kortnamnet på ditt gamla användarnamn> /Users/<kortnamnet på ditt nya användarnamn>. Det här flyttar din personliga användarmapp.

Gå sedan in till Användare och grupper. Lås upp vyn och högerklicka på ditt gamla konto. Byt kontonamn och hemmapp så det stämmer överens med det du vill ha framåt. Klicka okej. Logga sedan på med ditt nya konto. Du använder ditt nya namn med ditt gamla lösenord. När du verifierat att allting fungerar kan du kasta ditt temporära administratörskonto.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!