Vanlig hushållstvål gör pekskärmar som den på iPhone omöjliga att använda. "Undvik att tvätta händerna", är Samsungs enda svar på problemet.

Detta var MacWorlds aprilskämt 2014

Du har kanske varit med om att det ibland inte går att svara på din iPhone trots att du drar fingret fram och tillbaka på skärmen. Hittills har man trott att det är ett mjukvaruproblem, men nu har forskare upptäckt att ett ämne i tvål kan vara orsaken. Tvål kan helt enkelt få dina fingrar att förlora funktionen att använda pekskärmar.

Ingrid Sapo är en av de drabbade. Hon bor i västra Skåne och fick det allt svårare att använda sin iPhone.

– Jag upptäckte det en morgon när det inte gick att svara i telefonen. Hur jag än drog fingret över skärmen, så var det som om fingret hade slutat att fungera. Jag gick tillbaka med telefonen, men försäljaren sa att det berodde på mjukvaran och att jag skulle invänta en uppgradering eftersom att garantin inte gäller vid mjukvaruproblem. Nu har jag uppdaterat min telefon men då och då, särskilt på morgnarna och efter toalettbesök har jag svårt att svara, berättar Ingrid Sapo för MacWorld.

Detta är ett mycket vanligt problem som vi har fått tips om många gånger de senaste åren. Men nu ser det ut som om vi fått svar på vad det beror på. Ann-Sofie Lirpa, forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm, bekräftar att ett klinisk studie för att reda ut orsaken inom kort kommer att starta i Sverige.

– Det är ett tyskt forskningsteam som gjort upptäckten och har gått ut med en efterlysning för att få hjälp att ta reda på vilka ämnen som kan vara orsakerna och det är bråttom så inte fler drabbas.

– Det är fler och hör av sig eftersom det här blir ett handikapp för dem. Telefoner med knappar är ju svåra att få tag på i idag och de riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap. När många biljettautomater och bankomater går över till pekskärm så blir problemet ännu större, säger Ann-Sofie.

Nu letar Ann-Sofie Lirpa efter personer som kan tänka sig att tvåla in händerna, trots riskerna, och sedan testa olika pekskärmar som ett första led i att finna det ämne som är orsaken. Studien beräknas vara klar till sommaren. Tvål är viktigt för hygienen, men det får man nu väga mot att det kan bli omöjligt att använda sin telefon.

– Jag har inte tvättat händerna sedan i januari. Jag behöver tillgång till Fass och andra system i mitt arbete och jag måste svara i telefonen när min familj ringer. Idag går det ju inte att leva utan telefonen, säger Ann-Sofie Lirpa.

Apple avböjer att kommentera men Samsung säger att de är medvetna om problemet.

– Vi kommer gå ut med nya rekommendationer att inte använda tvål, men vi tittar också på möjligheten att samarbeta med tvåltillverkarna i framtiden, säger företaget i ett pressmeddelande.