Fråga: Fick höra i veckan att de Macar som säljs av Elgiganten och Onoff är en lågprisvariant av sämre kvalitet med följd att de går sönder i större utsträckning. Stämmer det eller har jag blivit lurad? Har så väldigt svårt att tro att Apple skulle gå med på något dylikt, men det är väl Mammon som styr även i Mac-världen? Letar efter en begagnad Mac och det blir ju väldigt mycket krångligare om informationen stämmer. Sömntuta

Svar: Nej, det här stämmer absolut inte. Macarna du köper på elkedjorna är exakt likadana maskiner som de du handlar på Apple Store eller hos andra återförsäljare. De kommer från samma produktionslinje. I princip har handlarna beställt datorerna på samma sätt som du.

Som du skriver skulle Apple aldrig riskera sitt goda namn och rykte med en serie lågkvalitetsprodukter. Usla maskiner med äppelloggan skulle snabbt bli förödande för försäljningen. I synnerhet om det inte gick att avgöra vilka som var budgetmodeller.

Många pc-tillverkare har flera olika serier för olika kundgrupper. Lenovo stämplar till exempel sina toppmaskiner med Thinkpad­logotypen, medan Ideapad är för den tunnare plånboken. Men även här är det tydligt vilka som är vilka.

Det här är alltså en typisk klintbergare, likt råttan i pizzan. Någon drömmer upp ett falskt rykte och sprider lögnerna på olika nätforum. Fast nu stänger vi det här i alla fall. Om du köper en begagnad Mac är det här ingenting du behöver bry dig om.

Om du däremot köper maskinen ny hos mindre nogräknade återförsäljare finns det annan anledning att vara uppmärksam. I många fall säljer de äldre modeller utan att vara tydliga med att det finns en nyare generation. Det här är extra vanligt vid utförsäljningar och veckorna efter en uppgradering av Macmodellerna. Se till att jämföra specifikationerna noga före köp.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!