Det tyska företaget Maptaq har ett antal produkter för oss med fartfylld fritid. Vi har tittat närmare på iPhone-skalet Qmountz som gör att du tryggt kan filma och fota dina aktiviteter utan att riskera att slå sönder eller dränka telefonen. Skalet ska enligt tillverkaren klara ett fall på en meter och ett dyk ner till tre meter. Detta samtidigt som du kan komma åt hemknappen och apparna på den nedre delen av skärmen. Hela skalet är i genomskinlig plast, men just vid dockningslisten är plasten tunnare och elektriskt ledande, får man förmoda.

Klarar att doppas
Visa av vårt tidigare test av vattentäta skal testade vi vattentätheten hos Qmountz genom att packa in en iPhone-formad papperslapp i skalet och sänka ner det under vatten i 30 minuter. Det testet klarades utan synbart läckage. Skalet är dessutom enkelt att sätta på med fyra stora klämmor som håller ihop enheten. Under skalet finns en fästanordning som visserligen är mångsidig men ändå begränsar dig till Qmountz egna hållare. Med i paketet följer en platta och ett slags sele som gör att du kan fästa Qmountz på bröstet när du till exempel åker snowboard eller hoppar fallskärm.


Med i paketet får du en sele som låter dig fästa telefonen på bröstet.

Plattan kan du även fästa på hjälmen eller på snowboarden. Utöver det kan du köpa ett ”Outdoor set” som gör att du kan fästa Qmountz i stänger, till exempel ett cykelstyre. Tyvärr saknas alltså en vanlig stativgänga vilket hade varit trevligt för att fästa i till exempel en Gorilla Pod () som sitter på styret.

Billigare Gopro-alternativ
Priset på cirka 800 kronor kan verka högt för ett vattentätt iPhone-skal, men Qmountz är efter en snabb googling bland de billigare lösningarna av den här typen. Alternativet är förstås att köpa en dyrare separat action­kamera som Gopro eller Maptaqs egen Qcamz.

Slutligen får vi ändå erkänna att vi gillar Qmountz. Den är lättanvänd, mångsidig och känns stabil utan att bli för stor. Vi hade gärna sett stativgängor direkt i skalet, men med Outdoor-kitet får du lite fler valmöjligheter.


Ett annat alternativ för djupdykning är Watershot.

Fakta: Qmountz

Funktion: Stryktåligt skal till iPhone 5
Pris: 800 kr (paket med fler fästanordningar kostar ca 250 kr)
Mer info:

  • Förhållandevis lågt pris
  • Flera olika fästanordningar
  • Inbyggd fisheye-lins

  • Inga stativgängor i skalet
  • Snålt linsutbud
  • Kontakter, högtalare och mikrofon oanvändbara med skalet på

Betyg:

Fakta

Om du vill dyka ända till 40 meters djup med din telefon kan du testa Water­shot, eller Watershot Pro () som klarar hela 60 meter. Den kostar dock något mer än Qmountz (mellan 1 000 och 1 800 kronor). Ett annat alternativ är Hitcase () som har ungefär samma funktion som Qmountz men klarar tio meters djup och även har hål för högtalare, mikrofon och bottenkontakterna. Kostar drygt 1 200 kronor.