Varför köpa en extern skärm för att skaffa mer arbetsyta för Macbooken, om du kan använda något du redan har hemma? Har du en Ipad kan du med enkla medel använda den som tillfällig extraskärm. Om du inte behöver skärmen hela tiden kan du både spara pengar och utrymme på skrivbordet på det sättet.

Sidecar

Att använda Ipad som skärm till Mac har fungerar i flera år men blev betydligt enklare i höstas då Apple släppte Mac OS 10.15 Catalina och Ipad OS 13 med den nya funktionen Sidecar.

Sidecar är inbyggt i systemet och är lika enkelt att aktivera som skärmdelning till Apple TV. Allt du behöver göra är att öppna Airplay-menyn och ansluta till din Ipad (om du inte ser menyn i menyraden kan du aktivera den i Systeminställningar -> Bildskärmar genom att kryssa i Visa skärmdubbleringsalternativ i menyraden när de är tillgängliga).

Sidecar

Med Sidecar fungerar Ipad precis som vilken skärm som helst, möjligen med en aning fördröjning eller luddig grafik om den trådlösa anslutningen störs av något. Du kan inte använda den som pekskärm, men däremot som grafisk ritplatta om du har en Pencil.

Tyvärr fungerar Sidecar inte med alla Macar och paddor. Det fungerar på följande Mac-modeller (eller nyare):

 • Macbook från 2016.
 • Macbook Air från 2018.
 • Macbook Pro från 2016.
 • Mac Mini från 2018.
 • Imac från sent 2015.
 • Imac Pro.
 • Nya Mac Pro.

Och följande Ipad-modeller:

 • Ipad Pro.
 • Ipad (sjätte generationen).
 • Ipad Mini (femte generationen).
 • Ipad Air (tredje generationen).

Har du till exempel en Macbook Pro från 2015 eller en gammal Mac Pro är du körd.

Duet Display

Kan du inte använda Sidecar kan du istället kika på appen Duet Display. Den kostar en slant men fungerar också väldigt bra och kräver inte alls lika ny dator. Macprogrammet som fungerar som server kräver bara Mac OS (OS X) 10.9 Mavericks eller senare och IOS-versionen fungerar med IOS 10 eller nyare.

Duet Display

Duet Display fungerar via kabel och påverkas därför inte av nätverksinterferens. Vanliga externa skärmar använder ju också sladd så det är kanske ingen större nackdel.

Vill du ha trådlös anslutning säljer företaget en uppgradering till Duet Air som abonnemang för 225 kronor om året. Det finns också Duet Pro-abonnemang som förvandlar Ipad till ritplatta för datorn och fungerar fullt ut med Pencil.

Luna Display

Luna har valt en helt annan väg än Duet och använder en hårdvarudongel som skickar bildsignalen från din Mac till en Ipad (eller en annan Mac!) antingen trådlöst över wifi eller med usb. Dongeln kopplas via mini displayport eller usb-c och hämtar signalen direkt från grafikkortet.

Luna Display

En egenhet med Luna Display är att den inte fungerar genom adaptrar. Däremot har vi sett rapporter om att det fungerar genom thunderbolt 3-dockor (men inte usb-c-dockor).

Till skillnad från Sidecar kan du använda Luna Display som en Macs enda skärm, till exempel med en Mac Mini som vanligtvis agerar hemmaserver.

Vnc

Till slut kan du använda Ipad som ett slags skärm till Macen genom att fjärrstyra den via en vnc-app. Det här är inte alls samma sak som de tre ovanstående metoderna, men för vissa användningsområden kan det vara nog så praktiskt.

Den bästa vnc-appen för Ipad är Screens, men det finns även andra. Mac OS har en inbyggd vnc-server så du behöver inte installera något nytt program på datorn. Du aktiverar servern genom att öppna Systeminställningar -> Delning och kryssa i Skärmdelning.

Vill du vara riktigt avancerad kan du dessutom fixa fjärrstyrning över internet så att du kan göra saker på Macen via paddan även när du är på språng. Det kan du läsa mer om här.