Uppdatering (2023-01-20):

Första testresultaten här

Tidigare i veckan lanserade Apple en ny modell av Mac Mini som nu kan köpas med antingen M2- eller M2 Pro-chipp. Nu har tidiga testresultat med Geekbench dykt upp, och visar en minst sagt kraftig prestandaökning, rapporterar 9 to 5 Mac.

Med M2-chippet hamnar datorn strax över Macbook Air och Macbook Pro 13 tum med samma chipp, vilket är väntat med tanke på att Mac Mini har bättre värmeavledningsförmåga. Resultatet som har publicerats är 1 951 poäng enkeltrådat och 9 003 poäng multitrådat.

Den som väljer M2 Pro-chippet får samma enkeltrådade prestanda, men den multitrådade tar ett skutt upp till 15 013 poäng – mer än M1 Max och snabbare än alla tidigare Macar utom Mac Studio med M1 Ultra och Mac Pro med minst 16-kärnig Xeon-processor.

Som jämförelse får Macbook Pro 14 och 16 tum med M1 Pro (och Max, som har lika många cpu-kärnor) drygt 12 000 poäng.


Tidigare:

Ny Mac Mini lanserad – här är nyheterna

Under tisdagen lanserade Apple uppgraderade modeller av Mac Mini, detta vid sidan av nya modeller av Macbook Pro.

Den stora nyheten den här gången är M2 och M2 Pro, två chipp som erbjuder betydligt högre prestanda än M1-chippet som används i den föregående modellen.

Enligt Apples egna uppgifter går det ungefär dubbelt så snabbt att redigera filmer i Final Cut Pro med den nya modellen av Mac Mini jämfört med M1-modellen, men det återstår att kontrollera.

Jämfört med den gamla Intel-modellen av Mac Mini, som nu plockats bort från Apple Store, handlar det om en rejäl förbättring på de flesta punkter.

I övrigt erbjuds bland annat stöd för Bluetooth 5.3 och Wifi 6E, den senaste standarden för trådlösa nätverk som gör det möjligt att använda 6-gigahertzbandet.

I USA säljs den nya modellen från 599 dollar, men här i Sverige får vi betala 8 495 kronor för den billigaste M2-modellen med 256 gigabyte lagring.

Vill du ha 512 gigabyte får du betala 10 995 kronor och om du vill ha modellen med M2 Pro kostar det 18 495 kronor och uppåt beroende på konfiguration.

Den officiella säljstarten är satt till den 24 januari, alltså nästa tisdag.