Nu är det 32 år sedan Apple revolutionerade persondatorn med Macintosh. Den lilla datorn hade vad som visade sig vara mallen för alla efterföljande persondatorer. Alla andra tillverkare följde snart efter Apple.

För att få perspektiv på saken och se hur revolutionerande Macintosh verkligen var har vi gjort ett ingående test av den allra första modellen, Macintosh 128k. Vi jämför den med sina samtida konkurrenter och tittar på hur mycket av den som fortfarande kan ses i moderna datorer.

Trots att det har gått 32 år sedan den släpptes finns det fortfarande ett förvånande stort antal välfungerande Macintosh 128k kvar runt om i världen. Den hette från början bara ”Macintosh”, 128k tillkom snart därefter när en modell med 512 kilobyte minne också släpptes. En av dessa finns på Cambridge Centre for Computing, som vi har fått testa.

Vi gjorde ett grundligt, praktiskt test av datorn för att känna på hur den verkligen var att jobba med. Frågan var bara: Skulle den fortfarande kännas användbar efter alla dessa år?

Bekant men ändå inte

Det första du lär märka är hur formen på datorn är sig lik än idag: Dator med inbyggd skärm, mus och tangentbord. Du kan direkt se att det är en dator på samma sätt som dagens Mac-datorer, till skillnad från ännu äldre datorer som Altair 8800. Den fysiska formen går igen även i många senare datorer.

Med detta sagt är det uppenbarligen en äldre dator. Den är på samma gång mindre och mycket klumpigare än något som säljs idag. Som helhet är den ganska liten, men musen och framför allt tangentbordet känns nästan komiskt stora. Medan dagens modeller känns som en enda stor skärm med lite dator är Macintosh väldigt mycket dator kring den lilla skärmen.