Bästa navigatorn – 4 gps-appar i test

Att hitta rätt med hjälp av en iPhone har aldrig varit så enkelt och billigt som nu. Förr var du tvungen att köpa appar för flera hundra kronor, nu finns navigationen inbyggd. Men hur står sig egentligen Apples och Googles gratisalternativ mot de stora betalapparna?
Johan Wallén | johan@tekniksegmentet.se

Sedan både Apple och Google har byggt in så kallad sväng-för-sväng-navigation (eller ”turn by turn”, som engelsmännen säger) i sina kartappar har konkurrensen om navigationen hårdnat. Är det verkligen värt att köpa en separat navigationsapp från de stora tillverkarna?

Sammantaget kan vi konstatera att betal­apparna har fått det oerhört tufft i kampen mot gratisalternativen. Trots det kan det ändå finnas anledningar att lägga ut några hundralappar på en separat app för att få tillgång till vissa extrafunktioner. Möjligheten att navigera offline är ofta ett tungt vägande argument som talar för betalapparna.

En av de enskilt största skillnaderna mellan de olika varianterna är något så grundläggande som inmatning av destinationsadress. Här märker vi att veteranerna Garmin och Tomtom bär på ett tungt arv, medan Apple och Google kommer in med all den finess de har i övriga produkter och på webben. Rent konkret: när du matar in adressen i Garmin- och Tomtom-apparna måste du först skriva in ort, sedan gatunamn, sedan adress. Varför? I Google-appen kan du skriva ”kungs 23 st” och ändå hamna på Kungsgatan 23 i Stockholm. Apples app är inte riktigt lika smart, men nästan.

Betalapparna har i regel massor av funktioner, men många måste du betala extra för, även om själva appen kostar från 400 kronor. Det känns snålt och otidsenligt.

Snygg, gratis och full av funktioner

Apples Kartor. Med iOS 6 fick vi sväng-för-sväng-navigation i våra iOS-enheter, men Apple fick mycket kritik för inkompletta och i vissa fall direkt missvisande kartor. I iOS 7 har kartappen fått ännu fler funktioner och den är både snyggare och mer innehållsrik, men vi kan konstatera att den fortfarande inte funkar tillförlitligt.

Under vår relativt korta testresa (cirka 30 mil) tappade den kontakten med satelliterna vid ett mycket kritiskt skede och vi hann köra ganska fel innan den hittade rätt position igen. Det här gör att vi inte kan rekommendera Apples Kartor ännu.


I Apples app kan du se vägarbeten på och i närheten av din resväg.

I övrigt är den snyggare och har mer information än tidigare, och även 3d-vyer av hus på vissa ställen. Rösten är dessutom riktigt bra och läser gatunamn och annat helt okej. Appen visar vägarbeten, men denna information visade sig inte vara helt tillförlitlig. Samma sak gäller trafikläget, men det kan vi ha överseende med. Som vi ska se senare är just dessa funktioner något som kostar flera hundra kronor om året hos betalapparna.

Tråkigare är att du inte kan se hastigheten du färdas i, eller hastigheten för den aktuella sträckan. Gps-hastigheten är ju mer exakt än de flesta hastighetsmätare, och ibland kan det vara stressande att inte vara helt säker på om du åker på en 70-, 80- eller 90-väg.


Informationen i toppen är lite rörig.

Men trots att hastighetsinformationen saknas blir det ändå informationsöverflöd i toppen av appen där klockslag för ankomst, minuter kvar till ankomst och sträckan kvar till målet ska samsas. Det är inte supertydligt vad som är vad, eller om alla tre behövs.

Fakta: Apples Kartor

Funktion: Gps-navigation
Version: iOS 7
Pris: Gratis
Mer info:

 • Bättre än tidigare
 • Snygg 3d-funktion
 • Gratis

 • Opålitliga kartor
 • För mycket och för lite information på samma gång
 • Tappar kontakten oroväckande lätt

Betyg:
 

Dyr app med massor av info


Garmin Navigon. Ursprungligen tyska Navigon köptes upp av amerikanska Garmin 2011 och var tidigt ute med gps-mjukvara för handdatorer. I App Store finns Navigon-tjänsten för en mängd olika delar av världen i olika prisnivåer. Vi har testat Europa, men det billigaste alternativet för den som vill hitta i Sverige är Nordics för 599 kronor. Ett rejält skutt upp från gratisalternativen alltså.


Här ska svängas. Även om den där staden i bakgrunden ser spännande ut.

Vad får du då för dina 600 kronor? Kartorna kommer från Nokias gamla karttjänst Ovi Maps, som nu heter HERE. De levererar även kartor till Bing, Yahoo och BMW. Pålitligheten har vi som sagt inte testat fullt ut, men i vårt test hittade den rätt. Dock fick appen spel vid ett tillfälle och ville att vi skulle vända på E18, men hittade tillbaka efter en stund.

Rösten ger bra instruktioner och är lugn; en underskattad kvalitet i en stressad trafiksituation. Appens vanliga navigationsvy är helt okej, men lite tråkig. Här finns mycket information, men den är utplacerad på relativt strategiska ställen och det viktigaste är störst. Dock är navigationsvyn nedlusad med namn på gator vid sidan av vägen vi åker på, vilket bara förvirrar.

Ibland växlar den vanliga vyn till en helskärmsvy över exempelvis en större korsning. Det är bra med extra tydlighet, men det kan vara läskigt att den vanliga vyn plötsligt försvinner när du närmar dig en kritisk trafiksituation. Dessutom: tunnelvyn? Var den verkligen nödvändig?


Oj, vad många vägar som vi inte ska åka till och därför inte behöver veta vad de heter!

Det finns massor av in-app-köp i Navigon, vilket känns lite snålt när du betalat 600 kronor. Trafiklägesuppdatering, 3d-vy och restaurangguider kostar till exempel extra.

Vi blir galna på att vi inte kan göra smidiga adressök utan måste skriva in ort, sedan gata, sedan nummer. Gränssnittet är inte optimalt; råkar du trycka direkt på skärmen hoppar du ur navigationen.Eftersom det inte är helt uppenbart hur du ska komma tillbaka hamnar du lätt i menyerna.

Fakta: Garmin Navigon

Funktion: Gps-navigation
Version: 2.6.1
Pris: Europa (testad): 749 kr, Nordics: 599 kr
Mer info: 

 • Mycket information i displayen (kan dock bli för mycket ibland)
 • Fartkameror och hastighetsangivelse
 • Många expansionsmöjligheter (som kostar pengar)

 • Dyr!
 • Krånglig adressinmatning
 • Rörigt gränssnitt

Betyg:
 

Fullmatad betalapp med många alternativ


TomTom Western Europé. Holländska TomTom släppte sin första navigationsprodukt 2002 och har sedan dess släppt en rad både fristående navigatorer och program till telefoner och handdatorer. Precis som Garmin delar TomTom upp apparna efter regioner i världen, men ”Scandinavia” och ”Western Europe” kostar lika mycket, trots att den senare innehåller 23 länder och den förra bara fyra.

Gränssnittet känns något roligare än i Garmins app, men navigationsvyn är fortfarande tråkig och ganska rörig. Dessutom delas inte informationen upp efter viktighetsgrad, mer än att det viktigaste är i mitten, vilket är dumt.

Precis som i Garmins app måste du här skriva in ort, gatunamn och nummer när du ska söka en adress, men här finns i alla fall många fler alternativa sätt att söka destinationer, exempelvis till en kontakt i telefonboken, ett postnummer, en kopierad adress och till och med gps-koordinaterna för ett foto i bildmappen.


Genvägar är senvägar. Från vänster: snabbaste vägen, kortaste vägen, slingrigaste vägen.

När du vet vart du ska får du välja rutt. Vill du ha den snabbaste, kortaste, mest miljövänliga eller den slingrigaste? Japp, ”slingrigaste”. Du kan till och med ställa in slingrighetsgraden i tre steg! Du kan navigera i bil, till fots eller på cykel. Du kan även undvika vägtullar, färjeöverfarter och vägsträckor med särskilda hastigheter. Själva navigationen fungerar bra i vårt test, även om badhuset vi vill åka till inte ligger exakt där appen vill ha det. Dessutom har även TomTom hyss för sig i rondeller.

Ska du köra ”rakt fram” i en rondell säger appen ”korsa”. Vi fattar, men instruktionen känns inte helt given. Appen gillar enorma pilar för att visa var du ska svänga, och det dyker upp bilder på komplicerade avfarter och liknande som ersätter den vanliga navigationsvyn. Vi gillar TomTom bättre än Garmin, men för normalanvändaren är utgiften på 399 kronor svårmotiverad.

Fakta: TomTom Western Europe

Funktion: Gps-navigation
Version: 1.15.1
Pris: 399 kr
Mer info:

 • Fartkameror och hastighetsangivelser
 • Många valmöjligheter (kan dock röra till det i början)
 • Snyggare gränssnitt än i Garmin-appen …

 • ... men ändå i behov av en rejäl ansiktslyftning
 • Onödigt krånglig adressinmatning
 • Billigare än Garmin (men ändå dyr)

Betyg:

Enkel, gratis, lättanvänd och pålitlig

Google Maps. Den dök upp som separat app först efter att Apple dumpat Google som kartleverantör till sin egen kartapp, och är testets vinnare. Google-appen är visserligen den tekniskt minst avancerade och du får inte mycket lull-lull i navigationsvyn, men i gengäld är kartorna pålitliga och det är, som nämnts tidigare, väldigt lätt att söka upp adresser och platser att navigera till.


Googles kartvy är ren och snygg, och instruktionerna är skrivna i löpande text, vilket är bra.

Att navigationsvyn är ren och tydlig är dessutom en fördel eftersom du vill ha så lite men så relevant information som möjligt när du sitter i en stressad trafiksituation. Men precis som i Apples Kartor saknas information om ditt fordons hastighet och vägsträckans hastighet. Det finns inte heller information om hastighetskameror.

Det är värt att säga några ord om navigationsrösten också. Den är generellt bra, men har några irriterande egenheter. Om du närmar dig en rondell och ska köra ”rakt fram” i den (vanligtvis andra avfarten alltså) säger appen ”om 100 meter ...” och sen inget mer. En annan dum egenhet är att appen säger ”kör ut ur rondellen” när appen tycker att du är i närheten av din avfart när du kör i rondell.


Att söka adresser är en dröm.

Men för att kunna lita på den uppmaningen måste kontakten med satelliterna alltid vara 100-procentig. Alla som har använt en gps vet att så inte alltid är fallet.

Google Maps funkar även för att navigera till fots, på cykel och med lokaltrafik. Det här har vi inte hårdtestat, men det är bra att funktionerna finns. Appen är dessutom oslagbar (i alla fall i det här startfältet) när det gäller att hitta restauranger, butiker, sevärdheter och liknande. De flesta har även information om öppettider, länk till hemsida och betyg. Dessutom är det ju aldrig långt till Street View och Google Earth för ännu mer detaljerad information.


Google visar också gatunamn, men inte alls lika många som till exempel Navigon.

Fakta: Google Maps

Funktion: Gps-navigation
Version: 2.2.0
Pris: Gratis
Mer info: 

 • Ren och lättanvänd navigationsvy
 • Lätt att söka adresser
 • Pålitliga kartor

 • Saknar hastighetsangivelse
 • Saknar fartkameror
 • Stundtals virriga röstinstruktioner (särskilt i rondeller)

Betyg:

Är gps-appen värd att betala för?

I vårt test är gratisappen Google Maps vinnare, främst för att du får en pålitlig navigationstjänst som är lätt att använda och för att den innehåller alla butiker, restauranger, sevärdheter och annat (med tillhörande användarbetyg och information) som Google samlat på sig under åren. Vad gratisapparna saknar är i huvudsak fartkameror, hastighetsangivelser och offline-kartor. Kan du leva utan sådant tycker vi att du kan nöja dig med gratisalternativen. Apples kartor verkar dock inte vara helt 100 än, så bäst odds för att hitta rätt får du med Google Maps.