12 appar för smarta bilister

Social pendlarnavigation med Waze
Trafik/resa. Waze, som nyligen köptes av Google, vill rita om kartan för navigationsappar. Tjänsten är i första hand riktad mot pendlare, och bygger på en crowdsourcing-modell. Det betyder att du och alla andra användare tillsammans hjälps åt att mata appen med information. På så vis kan du spara tid genom att undvika allt från trafikstockningar till väg­arbeten. Eftersom Waze även inkluderar massor av bensinmackar kan tjänsten dessutom tipsa om var du hittar den billigaste soppan just nu.

Fakta: Waze social gps & trafik

Funktion: iPhone/iPad
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

Sluta jaga parkeringsplats
Trafik/resa. I städer är sökandet efter parkeringsplatser en ständig huvudvärk. Där kommer Parkopedia in i bilden. Den bygger delvis på användarnas uppgifter och använder gps:en för att visa parkeringar i din närhet, i första hand publika garage, och resultaten kan ses i listform eller på en karta. Detaljerna varierar, men många av garagen har både prisuppgifter och ett foto av fasaden. Parkopedia fungerar i ett flertal svenska städer.

Fakta: Parkopedia Parking   

Funktion: iPhone/iPad
Pris: 15 kr   
Mer info:

Betyg:

Koll på bränslekostnaden
Ekonomi. Många appar kan beräkna bränsle­förbrukning, men Fuel Monitor tillhör de smartare. Här väljer du bilmodell (bland cirka 60 000) och hur mycket du betalar för bränslet. Resten sköter appen. Resor registreras automatiskt via gps:en. De visas sedan tillsammans med kostnaden på en karta. Appen uppskattar förbrukningen utifrån bilmodell, trafik och hastighet. I våra tester framstår dock beräkningarna som fullt rimliga.

Fakta: Fuel Monitor   

Funktion: iPhone
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

Prata med motorn
Ekonomi/teknik. Om du har en så kallad obd-dongel ansluten till bilens diagnosuttag behöver du en app som kan tolka informationen. Sådana finns det gott om, men de flesta ser gräsliga ut och vissa kräver en specifik dongel. Obd Fusion är bättre. Gränssnittet är hyggligt och appen lirar bra med den dongel vi använder. Mängden funktioner är svindlande, men majoriteten av dem kräver goda förkunskaper. För oss amatörer är dock tillgången till realtidsinformation om till exempel bränsleåtgång riktigt användbar.

Fakta: Obd Fusion   

Funktion: iPhone/iPad
Pris: 75 kr   
Mer info:

Betyg:

Musikspelare med jätteknappar
Musik. Att trixa med iPhone-musiken under körning kan vara distraherande. De överdimensionerade kulörta knapparna i musikspelaren Stezza gör det betydligt enklare att hoppa mellan låtar och pausa – utan att ta ögonen från vägen. En god tanke, men appen förutsätter att du nöjer dig med en och samma spellista under bilresan. När du vill byta till en ny skickas du nämligen till ett gränssnitt med små och svårtydda bokstäver. Dessutom kan Stezza bara spela den lokalt lagrade musiken, så Spotify-lyssnare får klara sig utan.

Fakta: Stezza

Funktion: iPhone/iPAD
Pris: 7 kr   
Mer info:

Betyg:

För bilresor genom kungariket
Trafik/resa. Under parollen ”Besök ditt kungarike” vill Statens fastighetsverk hjälpa oss att hitta till slott, parker, fästningar och andra svenska kulturskatter. Deras senaste vapen för att locka besökare är appen Sevärt, som innehåller matnyttig information om ett sjuttiotal sevärdheter. Vägbeskrivningar slussas till telefonens inbyggda app Kartor. Norr om Gävle finns tyvärr inte mycket att hämta. För bilresor i landets sydligare delar är däremot Sevärt en utmärkt inspirationskälla för spontana avstickare under bilsemestern.

Fakta: Sevärt   

Funktion: iPhone
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

Guidar dig till parkeringsplatsen
Trafik/resa. I App Store finns oräkneliga appar som guidar oss till våra parkerade bilar. Faktum är att kategorin är så tätbefolkad att man lätt kan missta bortglömda parkeringsplatser för ett av vår samtids stora problem. Så illa är det möjligen inte, men ibland är det ändå bra att vägledas till bilen, och Honk öser på med alla möjliga funktioner för ändamålet. Utöver gps-guidning kan du till exempel plåta parkeringsplatsen. Dessutom tutar appen högljutt när parkeringstiden håller på att löpa ut. Särskilt snygg är den däremot inte.

Fakta: Honk – Find Car, Parking Meter Alarm and Nearby Places

Funktion: iPhone
Pris: 7 kr      
Mer info:

Betyg:

Betyg på begagnade bilar
Shopping. Autouncle hjälper spekulanter på jakt efter ny bil. Appen samlar in annonser från källor som Blocket och Bytbil, och gör dem sökbara genom ett smidigt gränssnitt. Bäst är att många av bilarna presenteras med en bedömning av försäljningspriset. Skalan är fyrgradig och löper mellan ”Dyr” och ”Superpris”. Bedömningen ska tas som en fingervisning eftersom den skapas automatiskt och baseras på de fakta som finns i annonsen. Med det sagt är det här en nyttig tjänst för dig som sonderar utbudet av begagnade bilar.

Fakta: Autouncle   

Funktion: iPhone
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

All världens radio
Radio. Om du har din iPhone ansluten till bilens ljudsystem behöver du inte längre begränsa ditt radiolyssnande till de svenska am- och fm-banden. Appen Tunein Radio Pro (finns även i gratisversion) hittar webbsänd radio från hela världen, och kan dessutom ansluta till otaliga svenska radiostationer. Totalt finns här omkring 70 000 stationer att lyssna på. Andra funktioner inkluderar möjligheten att banda det som spelas och att lyssna genom ett specialanpassat billäge med föredömligt stora knappar.

Fakta: Tunein Radio Pro

Funktion: iPhone/iPad
Pris: 49 kr   
Mer info:

Betyg:

Hitta laddstolpar
Trafik/resa. Batterierna i elbilarna blir allt bättre, men jämfört med förbränningsmotorer är räckvidden fortfarande synnerligen begränsad i många modeller. Om du vill göra långresor med elbilen behöver du med andra ord ha koll på laddplatser längs vägen. Appen Charge & Drive listar hundratals tillgängliga laddstolpar i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bakom appen står Fortum, som har ett flertal egna stolpar i regionen. De har dessbättre även inkluderat andras laddstolpar på kartan, även om informationen kring dessa är begränsad.

Fakta: Charge & Drive   

Funktion: iPhone
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

Varning för vilt
Trafik/resa. Vilt korsar de svenska vägarna – och ibland slutar det illa. Appen Viltolycka vill råda bot på det. Appen varnar dig vid olycksdrabbade platser, något som i bästa fall kan rädda liv. Dessutom visas dina gps-koordinater – användbart om du behöver ringa 112. Men informationen är svår att värdera eftersom vi inte vet hur aktuella varningarna är – har olyckan skett för två veckor eller två timmar sedan?

Fakta: Viltolycka   

Funktion: iPhone
Pris: Gratis   
Mer info:

Betyg:

Rasta
Trafik/resa. Dags för en bensträckare? Appen Rasta håller koll på din position med gps och guidar dig till närmsta rastplats. Sådana kan du förstås också hitta med hjälp av vägskyltar, men Rasta är faktiskt snäppet vassare tack vare sin filtreringsfunktion. Här kan du välja att bara visa rastplatser med toalett, handikapptoalett eller möbler. Genom möjligheten att lämna omdömen kan du även se vad tidigare besökare har tyckt om rastplatsen. Smart för långresor, men appen kraschar tyvärr ibland under våra tester.

Fakta: Rasta 

Funktion: iPhone
Pris: 7 kr   
Mer info:

Betyg: