Styr bilen med app

När man talar om smarta bilar är det förstås de nya modellerna som får mest uppmärksamhet, och flera stora biltillverkare har redan tagit fram lösningar som utnyttjar kraften i våra smarta telefoner. I vissa modeller är det nu fullt möjligt att styra bilfunktioner på distans genom en app. Det betyder att du från telefonen kan spåra bilen på en karta, starta kupévärmen och kolla hur mycket bränsle som finns i tanken.

Och medan biltillverkarna ägnar sig åt de nya modellerna tar eftermarknaden hand om de gamla. De prylar vi testar under vår tur in mot Stockholm utgör bara en bråkdel av utbudet på den brokiga marknaden av smarta biltillbehör från tredjepartstillverkare.


Så här kommer samtalsinformationen på bilens skärm att se ut med iOS i bilen.

Även Apple har ett finger med i spelet. På marknaden finns i dag många bilmodeller och externa bilstereoapparater med inbyggd Apple-integration. Ofta rör det sig om stöd för iPod-musik och röstsamtal. Knappast särskilt revolutionerande funktioner med andra ord – men nu är Apple beredda att trycka på gasen.

Sommaren 2012 presenterade Apple ett samarbete med nio biltillverkare. Produkten kallas Eyes Free, och integrerar Siris röststyrning av bland annat telefonsamtal, kalender och meddelanden i bilen. Än så länge finns Eyes Free bara i ett fåtal bilmodeller och i några externa infotainment-system från tredjepartstillverkare.

Under sommaren 2013 tog Apple nästa steg. Då presenterades en utökad variant av systemet under namnet ”iOS i bilen” (eller ”iOS in the car”), med ytterligare några biltillverkare med på tåget.

iOS i bilen är ett betydligt mer ambitiöst projekt än Eyes Free. Det bygger på att iOS-funktioner integreras i bilens infotainment-system och därmed gör bilens skärm till en förlängning av din iPhone eller iPad.

Tio tillverkare

Just nu arbetar ett tiotal biltillverkare på att integrera iOS i bilen. En av dessa tillverkare är Volvo. De arbetar fortfarande med utformningen av systemet och är inte beredda att prata om specifika detaljer kring de funktioner vi kan förvänta oss. I ett samtal med Peter Anderson, som är en av de ansvariga för produkt-pr på Volvo, får vi däremot svar på några av de mer generella frågorna. Han berättar bland annat att Volvo planerar att släppa iOS i bilen globalt. Vi kan med andra ord förvänta oss bilar med systemet här i Sverige. Peter Anderson berättar också mer om samarbetet med Apple och hur systemet kommer att integreras.

– Det vi gör är lite mer sofistikerat än i dagens bilar. Bilen känner att du använder iOS, och då får skärmen ett speciellt utseende och speciella funktioner som vi har kommit överens med Apple om, säger han.


iOS i bilen kommer att lära sig dina vanor och begriper när du är på väg till jobbet.

Peter Anderson säger att arbetet med Apple växer fram ur diskussioner mellan företagen. Apple kan ha åsikter om hur saker ska se ut, medan Volvo använder sin erfarenhet för att komma med andra förslag.

– Vi kan säga till dem att man behöver tänka på andra saker när man kör än när man sitter i vardagsrummet. Vi blir lite rådgivare till Apple, så att säga. I en bil är det en annan verklighet som gäller.