Glassesoff heter en ny iPhoneapp som utlovar något ganska häpnadsväckande: Att hjälpa äldre användare som blivit en aning närsynta med åldern och har fått svårt att läsa liten text som i böcker och tidningar utan läsglasögon att slippa bära runt på dessa.

Det låter rätt otroligt, men faktum är att Wall Street Journal rapporterar att appen har testats i en vetenskaplig undersökning, publicerad i Scientific Reports (en underpublikation till Nature), som visar att programmet faktiskt hjälper. Deltagarna kunde efter genomgånget program läsa bokstäver 1,6 gånger mindre än innan.

Själva appen går ut på att testa dig med mindre och mindre bokstäver, med lägre och lägre kontrast, samt med kortare och kortare visning av bokstaven. Genom upprepning och den gamla devisen övning ger färdighet ska du sedan bli bättre på att läsa små bokstäver.

Utvecklarna påpekar att appen har störst nytta för användare mellan 40 och 60, och att de som är över 70 förmodligen fortfarande kommer behöva läsglasögon för riktigt liten text och i dåligt ljus.

Wall Street Journal har frågat flera experter vad de anser om appen. Åsikterna varierar men de är överens om att det finns viss vetenskaplig grund för utvecklarnas påståenden, men att ingen bör hoppas på mirakel.