Fråga: Köpte en Macbook Air 13 tum på Apple Store. Efter tre dagar har jag börjat ångra mitt köp. Men på Apples hemsida verkar det som om distans­köplagen inte gäller om man öppnat och använt datorn. Är det så? sososo

Svar: Trist att du tröttnade på datorn så snabbt. Kanske är det värt att ge den en chans till innan du ger upp den helt. I värsta fall kan du faktiskt installera Bootcamp och Windows på den.

Det sagt så gäller distans- och hemförsäljningslagen hos Apple också. Ingen handlare som finns i Sverige kan i normalfallet kringgå det här. Mjukvara kan i vissa fall undantas om du har brutit förseglingen. Det är helt enkelt ett skydd mot piratkopiering.


Apple följer lagen och erbjuder 14 dagars ångerrätt på köp över internet. Men se till att göra på rätt sätt om du exempelvis ska skicka tillbaka en dator.

För en dator är det däremot helt okej att skicka tillbaka den vid nätköp. Du har 14 dagar på dig att kontakta Apple och posta den. Fast det gäller att du gör det på rätt sätt. Hur du gör står beskrivet på hemsidan.

Först ska du kontakta företaget på det avgiftsfria telefonnumret 0771 400 484, vardagar 09:00 till 19:00. Då kommer ni överens om hur återsändandet ska gå till. I praktiken får du en fraktsedel och en speditionsfirma hämtar paketet.

Efter det här får du tillbaka dina pengar på kortet. Dock får du räkna med ett avdrag för fraktkostnaderna. Det är helt i linje med både lagen och Konsumentverket.

Vill du läsa in dig i ämnet kan du . En lite mer lättsmält version finns att .


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!