Nämn säkerhet och många Mac­användare börjar himla med ögonen. Det beror nästan alltid på att Apple varit duktiga på att trumma in hur säkert OS X är. Men det finns många aspekter att ta hänsyn till, inte bara elaka spionprogram.

Vanligaste orsaken till att folk förlorar känslig data är helt enkelt vanliga stölder eller att någon fysiskt fingrar på maskinen. Ändå tycker somliga att det här med säkerhet känns svårt och onödigt.

Men faktum är att väldigt många av basgrejerna är både enkla och gratis. Det handlar bara om att känna till vad du kan göra. Vidare är det bra att vara medveten om riskerna även om du väljer att hålla något öppet.

Följer du stegen nedan kommer din maskin att bli väldigt mycket säkrare än den var när du packade upp den. Du kan surfa i lugn och ro och skulle Macen komma på vift kommer i alla fall ingen åt dina dokument.


Ett av de största säkerhetsstegen i moderna OS X-versioner är kravet att applikationer ska vara nedladdade från Mac App Store. Det skyddar mot spionprogram.

Det första du ska kika närmare på är din användare. Sannolikheten är stor att det är ett konto med administratörsrättigheter. Faktum är att det är en massiv säkerhetsrisk.

Nu har Apple för all del byggt in ett skyddslager. Du måste mata in ditt lösenord för att göra ändringar. Men den där rutan dyker upp allt som oftast och många matar slentrianmässigt in sin kod även när de inte borde göra det.

För att slippa den här risken skapar du med fördel ett vanligt konto som du kan använda för det dagliga jobbet. Är du riktigt försiktig kan du även skapa ett för allmän surfning också.

Gå till Systeminställningar och Användare och grupper. Väl där klickar du på hänglåset. Mata in ditt lösenord och tryck sedan på plustecknet. Skapa det nya kontot som du själv önskar, men se till att användaren inte har rätt att administrera datorn.

När du behöver göra något mer avancerat på din maskin behöver du bara logga in med ditt specialkonto. Det kan låta omständligt, men proceduren är väldigt enkel. Du behöver i princip bara kryssa i en flagga.


Du ska aldrig ha automatisk inloggning aktiverat. En omstart ser i så fall till att du kommer in i maskinen utan något lösenord.

Inställningen finns även under Användare och grupper. Tryck på Inloggning och lås sedan upp panelen om det behövs. Markera sedan Visa menyn för snabbt användarbyte som. Vad du väljer i sista listen spelar ingen roll.

När du gjort det kommer du att se ditt namn i topplisten. Klicka på det för att se alla användarkonton. Välj ett annat än det du är inloggad som. När du skiftat kan du byta tillbaka igen på samma sätt. Svårare än så är det inte.

Dina olika användare behöver dessutom bra lösenord. Namnet på din hund eller ditt namn plus födelseår är inte okej. För att få en riktigt bra och säker kod behöver du komplicerade ord.

I stället för att hitta på ett själv kan OS X hjälpa dig. Starta Nyckelhanteraren och tryck på plustecknet. Klicka sedan på nyckeln. Lek med funktionen tills du hittar något som passar dig. Försök hålla dig över åtta tecken. Ändra lösenordet för din användare och använd det nya.