1. Starta om din Mac

En av de enklaste sakerna du kan göra är också en av de mest effektiva. En omstart kan göra susen eftersom det sätter stopp för bakgrundsprocesser och frigör arbetsminne. Förhoppningsvis räcker det för att datorn ska kännas fräsch igen.

Starta om

2. Kontrollera din Internetuppkoppling

För många Mac-användare är en långsam internetuppkoppling synonymt med en långsam dator. Det beror på att nästan allt du gör, från surfande till att kolla mejlen, kräver tillgång till internet. I så fall kan en undersökning av din anslutning lösa ditt problem.

Kontrollera nätverksinställnin­g­arna: Ser du en snurrande badboll i Safari när du försöker ladda webbsidor? Frågan är om sidorna tar ovanligt lång tid att ladda eller om det är något knas med din anslutning. Bege dig till Äpple-menyn -> Systeminställningar -> Nätverk. Klicka på Hjälp mig och sedan på Diagnos, välj typ av anslutning och klicka på Fortsätt för att köra testerna. Om ett problem dyker upp följer du bara råden.

Nätverksdiagnos

Kontrollera din hastighet: Om sidan laddar långsamt kan det vara en god idé att testa uppkopplingshastigheten, vilket du enklast gör genom att surfa in på www.bredbandskollen.se. Om siffrorna är misstänkt låga gör du klokt i att kontakta din bredbandsleverantör och se om de kan hjälpa dig.

Bredbandskollen

Kontrollera andra datorer i hushållet: Om du har fler datorer hemma kan du testa om de har något problem med uppkopplingen. Om de funkar felfritt kan din Mac ha något fel på anslutningen till det trådlösa nätverket. Testa i så fall med att stänga av wifi i menyraden, vänta några sekunder och slå på det igen.

Koppla ur och koppla in modemet: Koppla ur modemet och vänta minst tio sekunder, koppla sedan in det igen. Har du en separat router gör du samma sak med den. Vänta tills allt har startat upp ordentligt och kontrollera din hastighet igen.

3. Frigör utrymme på hårddisken

Datorer behöver ha tillräckligt med ledigt utrymme för att fungera tillfredsställande. Tumregeln är att du behöver ha minst tio gigabyte tillgängligt, helst mer. Om du har mindre än så bör du frigöra utrymme snarast.

Hårddiskutrymme

Sök efter stora filer: Ett enkelt sätt att hitta stora filer är att använda Spotlight. Öppna ett Finderfönster och tryck på cmd-F. Klicka nu på plustecknet och välj Andra i stället för Senaste öppningsdatum. Leta reda på Filstorlek i listan och klicka sedan på OK. Ställ in att filstorlek ska vara större än exempelvis 2000 megabyte. Ser du några filer du inte längre behöver är det bara att rensa bort dem och vips får du mer ledigt utrymme.

Filstorlek

Radera cache och loggfiler: Vanligtvis ska cache-filer göra att din Mac känns snabbare, men med tiden kan de ta onödigt mycket plats. På samma sätt förhåller det sig med loggfiler.

Det enklaste sättet att rensa datorn från gamla cache- och loggfiler är att ladda ner gratisverktyget Onyx från Titanium Software. När du startat programmet väljer du fliken Rensa, markerar vad du vill ta bort och trycker på Verkställ. Är du det minsta osäker på vad du gör nöjer du dig med att radera filerna under flikarna Användare och Loggar.

Onyx

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13788 kr.

Bästa pris just nu: 16495 kr