MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!


Fråga: Vi ska till Grekland på höstlovet och är rädda för att barnen blir lite uttråkade. Går det att titta på Svt Play, Viaplay och Netflix där nere? Eller kommer allting att sluta fungera för att vi är i Grekland? Strsval

Svar: Alla tjänster som är låsta till givna länder slutar tyvärr att fungera om du befinner dig utanför godkänd zon. De tre webb­alternativ du nämner är exempel på internetbaserad tv som inte fungerar utanför Sverige. Netflix fungerar i länder där tjänsten också är tillgänglig, men du får det lokala utbudet.

Lyckligtvis är det här inte något oöverstigligt problem. Det finns nämligen insticksprogram till din dator som lurar tjänsterna att tro att du befinner dig i en annan del av världen.

Ett sådant är Hola Unblocker. Det fungerar till Google Chrome och finns att ladda ner kostnadsfritt på . För att aktivera funktionen klickar du på den lilla ikonen som dyker upp efter installationen. Slå på den med On-knappen bara.


En hel del tjänster håller reda på var du befinner dig rent geografiskt. Med tjänster som Hola Unblocker kan du lura dem och se dolt material.

Väl aktiverat skickar programmet all data via en vpn-lösning. Svårare än så är inte tricket. Du kan dessutom ställa in vilket land du vill låtsas att du ansluter från.

Den sistnämnda funktionen gör det dessutom möjligt att se hur olika webbplatser ser ut i olika länder. Bra att ha om du undrar vilket utbud som amerikanska Netflix har.

Notera att Hola Unblocker och många liknande tjänster har ett något oklart ursprung. Därför gör du bäst i att inte använda funktionen för något annat än just nämnda film- och tv-sajter.