Veckans rättegång mellan Apple och Samsung har gått mot sitt slut och i går var det dags för de båda parternas advokater att göra sina slutpläderingar. Målet med rättegången är att fastställa skadeståndsbeloppet Samsung ska betala till Apple för patentintrång.

När Apples advokat, Harold McElhinny på advokatbyrån Morrison Foerster, gjorde sin slutplädering antydde han att asiatiska tv-tillverkare sedan längre har kopierat amerikanska produkter.

– När jag var ung brukade jag titta på tv på tv-apparater som var tillverkade i USA. Det fanns många amerikanska tv-tillverkare då, men de gjorde ett misstag, de skyddade inte sina tekniker och i dag finns det inte längre några amerikanska tv-tillverkare, sa Harold McElhinny i sin slutplädering.

Hans uttalande fick Samsungs advokat, Bill Price, att gå i taket och han vädjade till domaren att ogiltigförklara rättegången då han anser att uttalandet var rasistiskt.

– Det var en direkt antydan till rasbaserad partiskhet, uppgav Bill Price till domaren i fallet, Lucy Koh.

Enligt honom var Harold McElhinnys uttalande ett försök att få juryn att Apple är hotat av asiatiska konkurrenter om företaget inte vinner den pågående rättegången.

Lucy Koh avfärdade dock hans vädjan och uppmanade juryn att inte influeras av någons personliga åsikter eller uppfattningar.

Juryn förväntas komma till ett beslut inom de närmaste dagarna.

IDG News