I en uppgörelse med 37 amerikanska delstater har Google gått med på att betala ett skadestånd på 17 miljoner dollar, motsvarande cirka 112 miljoner kronor. Anledningen är att Google tidigare kringgått en säkerhetsfunktion i Safari som var tänkt att skydda användarna från spårning.

safari kakor google

I Safari finns det en inställning som gör det möjligt att stoppa kakor från en tredje part. Sådana kakor används normalt av annonsnätverk för att kunna spåra vilka webbplatser användaren besöker.

Google använde emellertid en metod som kringgick skyddet i Safari och spårade användarna utan varken deras vetskap eller godkännande.

– Konsumenter måste få känna till om de spåras eller inte på webben. Genom att spåra miljontals människor utan deras vetskap har Google inte bara gjort intrång på deras privatliv, utan även deras förtroende, säger New Yorks statsåklagare, Eric Schneiderman.

Google uppger att företaget är nöjt med utgången och utlovar bättring.

– Vi jobbar hårt med att förbättra integritetsskyddet på Google och har vidtagit åtgärder för att ta bort de här kakorna från Apples webbläsare, säger en taleskvinna för Google.

Förra året dömdes Google till ett skadestånd på 22,5 miljoner i ett liknande fall där företaget använt sig av samma teknik för att kringgå inställningarna i Safari.

IDG News