Om det står ”Designed by Apple in California” på baksidan av en teknikprodukt är det vanligtvis så nära ett kvalitetssigill du kan komma. Men så har det inte alltid varit, och fortfarande i dag händer det att företaget släpper igenom en produkt som inte når upp till företagets högt satta standarder – antingen tekniskt, artistiskt eller kommersiellt.

Missa inte: 12 Apple-ögonblick vi aldrig kommer glömma

Gillar du Apple och är intresserad av företagets historia bör du bekanta dig även med de här misstagen. Du kan lära dig mycket om hur företaget har kommit dit det är idag, men också hur envist Apple kan kämpa för att få en idé att fungera (som fläktlösa datorer) även om den redan har floppat.

Apple 3

Apple 3 (1980)

Apple 2 var datorn som byggde Apple, och Apple 3 var datorn som nästan hade kol på företaget. Apple 3 designades för att vara en seriös arbetshäst för företag. Många fantastiska affärsprogram hade utvecklats för Apple 2, som Visicalc, och Apple ville bygga vidare på det (det här var innan Macintosh, och Apple hade ännu inte fått ett rykte om sig att vara för kreativa personer).

Det var vara ett problem: Apple 3 hade, enligt Steve Wozniak själv, en 100-procentig felfrekvens. Varenda dator som Apple tillverkade behövde repareras.

Steve Jobs hade insisterat på en fläktlös design för att datorn skulle vara tyst, och ingenjörerna hade designat datorn med ett chassi i aluminium för att hjälpa till att leda bort värmen. Men beräkningarna var felaktiga och moderkortet överhettade. Skärmen visade förvanskade tecken, lödtennet smälte och skapade oönskade kopplingar mellan chip, och en del användare upptäckte värmeskador på disketter. Chip kunde lossna från moderkortet.

Apples officiella svar på en del problem var lika häpnadsväckande som det var ett bevis på hur allvarliga bristerna var: Lyft datorn tre tum från skrivbordet och släpp den. Det här skulle få kretsarna att falla på plats igen. Vi är förvånade att någon tog Apple på allvar någonsin igen.

Var det något mer? Jo, Apple 3 var mycket dyrare än konkurrenternas datorer och till råga på allt fanns inte mycket mjukvara, så det var aldrig speciellt hög efterfrågan på den.

Att kalla Apple 3 en kommersiell flopp är en gigantisk underskattning. Steve Jobs sa i en intervju med Playboy 1985 att Apple hade förlorat ”oberäkneliga summor” på datorn. Riktigt så illa var det kanske inte, men 60 miljoner dollar var mycket pengar.