Ibland är de de små sakerna som avgör.

Introducerad i slutet av 2012 var iPad mini lika långsam som iPad 2, en maskin som redan då var nästan två år gammal. Den hade inte samma fantastiska retinaskärm som Apple hade byggt in i iPad tidigare under året, men det spelade ingen roll eftersom liten storlek är avgörande för många användare.

Första iPad mini må ha varit lite på efterkälken i tekniken men den var hälften så stor som vanliga iPad och vägde hälften så mycket, två faktum som vägde tyngre än en toppmodern processor eller en häftig skärm.

Men varför kompromissa om du kan få det bästa av allt? Nya iPad mini med retinaskärm är här, och har raderat de två största nackdelarna med gamla Minin: Den har Apples nya A7-processor och en vacker högupplöst skärm. Den enda nackdelen är att den inte längre är hälften så stor som storasystern. Eftersom iPad Air blev mindre och nya Mini är något tjockare och tyngre är resultatet att den är ungefär två tredjedelar så stor och tung. Den avgörande skillnaden mellan stor och liten padda är alltså inte lika tydlig.

Men fans av iPad mini har ändå mycket att jubla över. Det är helt enkelt den minipadda Apple förmodligen ville göra 2012 men inte kunde.

Hej igen, gamle vän
Vid första anblicken har iPad mini samma utseende som iPad Air, med en platt metallbaksida som rundas av mot kanterna. Precis som föregångaren säljs den i två färger: Vit front med silverbakstycke eller svart front med ”rymdgrå” baksida.

Som alla iPad-modeller har nya Mini två eller tre kontakter: En Lightningkontakt, en hörlursutgång och på vissa modeller en hållare för micro sim-kort.

Precis som på Air har Apple byggt in dubbla mikrofoner i nya iPad mini, vilket ger bättre ljud när du spelar in video eller samtalar via Facetime.

Kameran på baksidan har fortfarande fem megapixlar och kommer knappast vinna några priser, men den duger för vardagsfoton. Kameran på framsidan har blivit aningen bättre, framför allt i situationer med dåligt ljus. Båda är identiska med kamerorna i iPad Air.

De små högtalarna verkar vara samma som satt i föregångaren och det är fortfarande nära nog omöjligt att höra någon stereoseparation.

Nya iPad mini är lika tjock som iPad Air, vilket är en tredjedels millimeter tjockare än gamla Mini. Skillnaden är så liten att du måste vara väldigt uppmärksam för att känna av den. Tillbehör till gamla Mini kommer förmodligen nästan alltid att fungera bra med den nya, förutom de få som tillverkas med väldigt exakt och styv passform. Apples Smart Case och Smart Cover fungerar perfekt.

Den nya modellen väger mer än sin föregångare, vilket huvudsakligen beror på det större batteri som sitter i den. Detta har en kapacitet på 24,3 wattimmar, mot den gamlas 16,3. Skillnaden i vikt är 20-30 gram eller sju procent. Den väger fortfarande 140 gram mindre än nya iPad Air.

När du håller i den känns den däremot betydligt mer tätpackad. För att vara så mycket mindre till storleken känns den inte alls lika mycket lättare. iPad Air känns som iPhone 5 – så lätt att du kan undra om det inte är en replika utan innehåll – medan Mini känns som den har packats full av modern teknik.

Och det stämmer ju: På ett år har Apple tagit en pryl som var liten och lätt men med kraften hos en iPad 2, och gjort den till en pryl som fortfarande är liten och lätt men med nästan samma kraft som iPad Air.

Visa upp dina tillgångar
iPad mini med retinaskärm eliminerar de två bästa skälen att inte köpa en iPad mini. Först, skärmen. Ursprungliga iPad mini hade samma antal pixlar som original-iPad: 1024x768. Dessa rymdes på en mindre yta så pixeltätheten var högre, men den var fortfarande långt ifrån en retinaskärm och det märktes.

iPad mini med retinaskärm är, som namnet gör uppenbart, den mest högupplösta iPaden hittills. Den har samma antal pixlar som sin storasyster, 2048x1536, men packar in dessa på en mindre yta vilket ger en pixeltäthet på 326 pixlar per tum. Det är lika tätt som på iPhone.

Det är dessutom en bra skärm. Den är inte riktigt lika ljusstark som Air, men skillnaden är knappt märkbar. Färger är konsekvent bra, övertoningar jämna och betrakningsvinkeln stor. Färgerna verkar inte vara riktigt lika mättade som på iPad Air, men de är fortfarande bra och det är inget billigt eller halvdant över skärmen.

Ett av problemen med skärmen i gamla Mini var att den hade dubbla kompromisser. Utöver den lägre upplösningen var den fysiskt mindre. Det resulterade i att många appar som hade designats för den fullstora paddan helt enkelt upplevdes som för små på Mini. Det gällde kanske framför allt magasinappar, men även många andra hade detta problem.

Det andra problemet har inte lösts av nya Mini. Appar som inte utvecklats med iPad mini i åtanke känns fortfarande små. För appar där texten blir lite väl liten har problemet förminskats eftersom retinaskärmen gör texten mycket mer läsbar även när den är rejält liten, men för knappar som är för små finns ingen hjälp.

Användare som kan behöva glasögon för att lästa finstilt text i tidningar och böcker gör fortfarande bäst i att satsa på iPad Air.

Spelar i första divisionen
Den andra orsaken att gamla iPad mini sackade efter var den föråldrade A5-processorn, samma som satt i iPad 2 som lanserades våren 2011. Det är en duglig processor – Apple säljer fortfarande två prylar med den – men den är inte snabb.

A7-processorn som sitter i iPad mini med retinaskärm är däremot samma processor som sitter i iPad Air och iPhone 5S. Nya Mini är helt enkelt en kompromisslös maskin.

Samma processor innebär dock inte riktigt att nya Mini är exakt lika snabb som dessa två. Vårt test visar att Apple kör den vid en något lägre klockfrekvens än processorn som sitter i iPad Air. Skillnaden mot gamla Mini är däremot dramatisk. Den är nästan exakt lika snabb som iPhone 5S.

Hastighetstest
 

  Geekbench
Single-Core
Geekbench
Multi-Core
Peacekeeper
HTML5
SunSpider
1.0.2
Retina iPad mini 1389 2514 1770 411
iPad mini 262 493 536 1296
iPad Air 1480 2683 1844 375
iPhone 5s 1416 2562 1794 405.6
iPhone 5c 709 1279 907 752

Varför sänka hastigheten? Vår gissning är att det handlar om att både förlänga batteritiden och att förhindra överhettning. Med minnet av första iPad med retinaskärm som ofta blev för varm är det många som oroat sig över att även nya Mini ska bli väldigt varm, men under vårt testande märkte vi inte av något sådant problem. Efter en dags flitigt användande hade den aldrig blivit mer än lite varm och aldrig het.

På batterifronten verkar Apple tills vidare ha bestämt sig för att cirka tio timmar är en bra batteritid. Företaget har konsekvent designat de olika iPad-modellerna för att nå den siffran.

Vårt test gav en batteritid på 10 timmar och 42 minuter, vilket var aningen mer än iPad Air som bra höll i knappt 10 timmar under samma förhållanden.

Utrymme till förbättring
Nya iPad mini och iPad Air är så lika att de delar samma områden som kan förbättras. Först och främst kameran. Vi får känslan av att Apple inte riktigt tar iPad-fotografering seriöst, eftersom kamerorna i paddorna hela tiden ligger steget efter iPhone.

Även om det kan se löjligt ut att fota med iPad är det ändå något många kunder använder den till och vill göra. Apple borde se detta och göra något åt det, bland annat genom att bygga in en blixt.

Sedan är det touch id, fingeravtrycksläsaren som har byggts in i iPhone 5s. Nu för tiden verkar Apple tycka att det är viktigt att du låser din iOS-enhet. iOS 7:s aktiveringsguide pressar användaren att välja ett lösenord, och iCloud-nyckelringen kräver att du har ett lösenord på enheten. Om vi nu ombeds att hålla våra enheter låsta kanske det vore på sin plats att underlätta för oss att låsa upp dem.

En liten arbetshäst
iPad har alltid fått kritik från folk som inte tycker att den duger att jobba med ”på riktigt”. Men om iPad har fått stå ut med skeptiska blickar har iPad mini mer eller mindre blivit totalsågad. ”Om du tror att du kommer jobba över huvud taget med din surfplatta... ta en titt på den större versionen” skrev till exempel New York Times i sin recension av nya Mini.

Men iPad mini med retinaskärm är lika kraftfull som iPad Air. Den kan användas till i stort sett vad som helst med rätt mjukvara. Den är cirka sex gånger snabbare än första iPad. Den har en 64-bitarsprocessor med beräkningskapacitet som för bara några år sedan var något vi förväntade oss i en bärbar dator som Macbook Pro.

Skärmen är dock liten, och det gör det svårare att använda det virtuella tangentbordet. Om du har större fingrar kan det vara i minsta laget och de som skriver fort på riktiga tangentbord och tycker att iPad Air är för långsamt och har för dålig precision lär finna iPad mini rent ut sagt klaustrofobiskt.

Det argumentet leder bara tillbaka till iPad minis grundstomme: Den är mindre än iPad Air, och det är i princip hela skillnaden. Om du vill ha en större yta att jobba på, skaffa Air – men det finns ingen annan orsak att välja bort Mini. Om du kopplar in ett Bluetoothtangentbord för att skriva med är skillnaden ännu mindre, och om bärbarhet är viktigt vinner iPad mini eftersom den är ännu smidigare att bära omkring på.

Vilken ska jag köpa?
Om du bestämt dig för att slå till på en iPad mini med retinaskärm kommer nästa vånda: Vilken modell ska du köpa? När du har valt mellan vit/silver och svart/grå måste du välja lagringsutrymme och huruvida du vill ha mobiluppkoppling.

Apple erbjuder numera fyra lagringsutrymmen: 16, 32, 64 eller 128 gigabyte. Varje höjning kostar 900 kronor. Numera kan vi inte rekommendera 16 för någon, när du räknar bort det utrymme som iOS tar upp är det helt enkelt för lite.

Som med föregångaren och även iPad Air kan du få nya Mini med eller utan simkort och antenner för att koppla upp dig via 3g eller lte. Detta kostar 1 200 kronor extra oavsett lagringsutrymme. Om du bara planerar att använda din nya iPad hemma eller på andra platser med wifi-nätverk är valet enkelt. Annars är det klart värt att fundera på modellen med simkortplats. Ett data-abonnemang eller tvillingkort till ditt nuvarande mobilabonnemang behöver inte kosta särskilt mycket.

Slutsats
iPad mini hade en fantastisk storlek när den kom 2012, och den har fortfarande en fantastisk storlek idag. Den är liten nog att enkelt hålla i en hand och läsa som en bok, men kraftfull nog att vrida till landskapsläge och få gjort saker.

Ursprungliga Mini vann våra hjärtan trots sina brister i fråga om processorkraft och skärm, och nya mini har lämnat dessa brister bakom sig. Den är liten och lätt och fem gånger snabbare än gamla Mini, men med 10 timmars batteritid.

De som inte bryr sig om att ha en så liten och lätt padda som möjligt kan skippa iPad mini med retinaskärm och gå direkt till iPad Air. Men ibland har storleken betydelse, och där är iPad mini kung.

Bra köpFakta: iPad mini med retinaskärm

Funktion: Surfplatta
Pris: Från 3 495 kronor (4 695 kronor med 3g/lte)
Mer info: apple.se

Betyg:

Jason Snell, Macworld.com. Översättning: Anders Lundberg.