Har du någonsin hört en stationär Macs fläkt gå på högvarv trots att du bara gör vardags­saker med datorn? Eller känt hur en bärbar Mac går från normaltemperatur till stekhet på en minut?

I sådana situationer har Macen blivit varmare än den ska bli.

Problemen med en överhettad Mac är fler än bara lätt brännskadade lår och högljudda fläktar som får jobba för mycket för att kyla innanmätet i datorn. Du kan förvänta dig en långsammare Mac och i det långa loppet kan interna komponenter ta skada, till exempel batteriet, vars livslängd kan försämras av för mycket värme.


Antistatarmbandet stoppar statisk elektricitet när du hanterar känsliga komponenter i Macen.

Moderna datorkomponenter har termometrar som känner av om de blir så heta att de riskerar permanent skada och automatiskt stänger av datorn, men det kan ändå vara en bra idé att hålla uppsikt över maskinen så att den inte går och blir för varm.

För detta kan vi rekommendera Bjangos iStat Menus, ett utmärkt litet program för en dryg hundralapp som lägger en termometer i menyraden som visar processortemperaturen. Klickar du på den får du även alla andra temperaturer från de olika termomet­rarna i datorn – exempelvis för hårddisken och grafikkretsen – och även för in- och utgående internetanvändning, minnesutnyttjande och annan statistik.

Programmet visade att vår testmaskin, en Macbook Pro, varierade mellan 54,5 och 80,5 grader medan vi installerade World of Warcraft, det ger en förvarning om exakt hur varmt det faktiskt kan bli under skalet på din Mac.

Ventilation
Din Mac är inte vid liv, men när det gäller värme och luftström är den i princip något som andas – så ge din dator utrymme att göra det.

Om det är en stationär Mac bör du ha den åtminstone 45 centimeter från väggen för att fläkten ska kunna ta in luft, cirkulera den och skicka ut den igen på ett effektivt sätt.


Vår testmaskin, en Macbook Pro, varierade mellan 54,5 och 80,5 grader när vi installerade World of Warcraft.

Gillar du att ligga i sängen med Macbooken och glo på Netflix innan det är sovdags bör du ändå försöka lämna lite utrymme kring datorn så att luften kan strömma någorlunda fritt. Netflix och andra tjänster som använder Adobe Flash tenderar att tära på Macens krafter.