Med Mavericks och den senaste uppdateringen av iTunes kom en nyhet som förvirrat många användare och förargat en hel del: Det går inte längre att synkronisera info som kontakter och kalendrar med iOS-enheter i programmet.

Detta beror på att den nya systemversionen saknar något Apple kallar Syncservices som fanns i tidigare versioner av OS X och som fortfarande finns för Windowsversionen av iTunes.

Alternativet är att använda en synkroniseringsserver av något slag, och Apple tänker sig så klart att du ska använda iCloud. Men hur gör du om du antingen inte vill använda iCloud, eller inte kan av någon anledning? Din arbetsgivare kanske inte tillåter att sådan information lagras hos ett amerikanskt företag, till exempel.

Ett alternativ är att använda en annan tjänst som Google, men sannolikheten att du kan/vill använda den men inte iCloud är kanske inte så hög. Går det då verkligen inte att synkronisera lokalt istället?

Faktum är att det går, men innan vi börjar måste vi säga att det är lite omständligt och kostar en slant. I gengäld får du en robust lösning och dessutom tillgång till en massa andra funktioner du kanske kan ha nytta av.

En egen server
Vår lösning går ut på att köpa och installera Apples Server-program från Mac App Store. Det förvandlar din Mac till en server med en lång rad olika tjänster du kan aktivera, bland annat kalender- och kontaktsynkronisering. Dessa använder caldav- och carddav-standarderna och fungerar alltså inte bara med andra Macar och iOS-enheter utan även i princip alla andra moderna system.

OS X Server kostar 149 kronor (gratis för medlemmar i Apples utvecklarprogram). Förutom tjänsterna vi ska visa idag ingår allt från fildelning och en egen e-postserver till en lokal wiki-server där du och alla andra i familjen (eller varför inte på ditt lilla företag) kan dela anteckningar och spara allt ni kan tänka er.


Via programmet Server aktiverar du din egen caldav-server som sedan kan användas för att synkronisera kalendrar mellan alla dina Macar och iOS-enheter över det lokala nätverket.