Systemförbättringar

Snabb tillgång till andra datorer
Skärmdelning är en av flera smarta funktioner du hittar under systeminställningen Delning. Utvecklaren Stefan Klieme har skapat det smarta tillägget ScreenSharingMenulet som ger dig snabb åtkomst till andra datorer i ditt lokala nätverk, eller över internet, som har Skärmdelning påslaget och vars lösenord du har. Funktionen är otroligt smidig om du har ansvaret för flera Mac:ar i egenskap av privat support (läs: förälder) eller yrkesmässig sådan. Sedan är det ju inte illa att systemtillägget är gratis att ladda ned och använda. 

Fakta: ScreenSharingMenulet

Version: 2.5
Mer info:
Pris: Gratis

Betyg:

Bläddra åt andra hållet
En nyhet i Mac OS X 10.7 var att rullningen i program- och dokumentfönster gick åt motsatt håll jämfört med tidigare. Det går dock att i Systeminställningar ställa tillbaka till originalskrollningen. Scroll reverser är ett tillägg som inte bara låter dig växla mellan modern och traditionell vertikal rullning. Du kan dessutom även ställa den horisontella rullningen samt bestämma på vilka enheter du vill ha den äldre eller nyare varianten att snabbt förflytta dig i innehållet på din Mac. Exempelvis är det många som föredrar att olika skrollvarianter beroende på om de använder trackpad eller datormus.

Fakta: Scroll Reverser

Version: 1.6
Mer info:
Pris: gratis

Betyg:

Fuskstäda skrivbordet
Desktop Curtain är till stor hjälp för dig som har skrivbordet i Finder fullproppat med filer. Du väljer en skrivbordsbild som helt enkelt placeras över det egentliga skrivbordsinnehållet så att du slipper se skräpet. Du aktiverar tillägget genom toppmenyn, ett tangentbordskommando eller via dockan. Det är verkligen en användbar finess att du kan välja vilka sorters tillämpningar som du vill ha synliga, exempelvis lagringsmedier. Med Desktop Curtain kan du sannolikt koncentrera dig lite bättre framför datorn när du slipper kolla drivorna med filer och programikoner som du inte orkar städa bort.

Fakta: Desktop Curtain

Version: 3.0
Mer info:
Pris: 38 kronor

Betyg:

Färgglada mappar
Att ha andra färger och motiv på dina mappar än de sju kulörer som erbjuds under Märkning i Arkiv-menyn kan vara ett bra sätt att enklare hitta rätt innehåll. Framför allt ger det din Mac en personligare framtoning. Folder Magic ger dig en rätt intetsägande uppsättning med färglagda foldrar till att börja med. Men för bara 15 kronor kan du köpa till funktionaliteten som innebär att du kan skapa egna foldrar med hjälp av foton, med egen text och så vidare. Om du är på pysselhumör går det att ha rätt roligt med Folder Magic och din Mac kommer inte att bli sig lik igen. Uppsättningar med färdiga foldermotiv med djur, flaggor, och så vidare går också att köpa till inuti programmet, som du laddar ned från Mac App Store.

Fakta: Folder Magic

Version: 1.0
Mer info: App Store
Pris: Gratis

Betyg:

Håller fönstren på plats
Vi är gissningsvis rätt många som växlar mellan att ha en extern skärm inkopplad till den bärbara Macen och att inte ha det. Problemet är att när du väl har alla programfönster där du vill ha dem och sedan kopplar ur Macbooken så uppstår rent kaos. Stay låter dig, via Finders toppmeny, spara fönstrens position både med inkopplad skärm och utan. Du kan även ha tillgång till tillägget med hjälp av kortkommandon. Om du vill kan du dessutom definiera hur fönstren ska placeras per enskilt program. Inte nog med det: Stay lagrar också hur du placerar dina fönster så att du kan återskapa layouten i den händelse att skärmen skulle kopplas in eller ur av misstag.

Fakta: Stay

Version: 1.2
Mer info:
Pris: 109 kronor

Betyg:

Kollar upp bakgrundsprocesserna
Som du säkert vet så har de program som är aktiva en prick framför ikonen i dockan så att du vet vilka tillämpningar som är i gång. Givetvis är många fler processer uppe och kutar även om du inte kan se dem med blotta ögat. De flesta av dem är av godartad natur och flera är nödvändiga för att din Mac ska fungera som avsett. Automatic Launch Object Detection, eller ALOD som det ofta kallas, är ett klyftigt program som skannar igenom ditt system och rapporterar vilka processer som är aktiva i bakgrunden, inklusive sådant som pluggar till webbläsare och back-up-program som väntar på att köra i gång på allvar. Bra verktyg för den vetgirige.

Fakta: Automatic Launch Object Detection (ALOD)

Version: 1.1
Mer info:
Pris: Gratis

Betyg:

Räddar dig från batteribrist
Vi har alla gjort det även om det är lika irriterande som pinsamt varje gång det händer. Du struntar i att kolla den lilla batteriikonen i toppmenyn eller glömmer helt enkelt bort att Macens batteri snart är tomt. I ett obevakat ögonblick stänger datorn ned sig på grund av att den är strömlös och du förlorar det arbete du höll på med. Plus att det tar en halv evighet att starta om igen efter att du fixat kraftförsörjningen. Low Battery Saver varnar dig mycket tydligt när strömmen är på upphällningen. Tillägget kan även förinställas så att den tar ned Macen i sömnläge och därmed sparar batteri den sista kvarten så att du hinner spara och hämta sladden.

Fakta: Low Battery Saver

Version: 1.0
Mer info:
Pris: 15 kronor

Betyg:

Bli en mappmästare
Default Folder X är en av de äldsta systemförbättrarna och har faktiskt funnits i hela 25 år (!). Kort och gott ger dig tillägget ökad kontroll och fler möjligheter till funktionerna Spara och Öppna i Mac OS X. Till att börja med kan du ange en särskild mapp för varje enskilt program, som blir den huvudfolder där innehåll och material sparas. Du kan också få Default Folder X att minnas vilken mapp du sparade ned i senast du hade ett program öppet samt var Spara-fönstret var placerat på skärmen. Lättast sköter du tillägget via toppmenyn i Finder och vill du gå ned på riktig detaljnivå kan du lägga till kommentarer, taggar och åtkomsträttigheter för varje mapp via Default Folder X.

Fakta: Default Folder X

Version: 4.5
Mer info:
Pris: 225 kronor

Betyg:

Personlig touch på OS X
Fredrik Wiker är en ung utvecklare från Norge som tagit fram ett suveränt verktyg för dig som av olika anledningar inte är helt nöjd med Mountain Lion och enkelt vill ändra både funktioner och utseende hos din Mac. Tillämpningen fungerar även under Lion (Mac OS X 10.7) och till och med ännu äldre versioner av operativsystemet, och en version för OS X Mavericks är under utveckling. Exempelvis kan du ordna så att användarfoldern blir synlig igen och ta bort det fula läderformspråket i kalendern. En annan funktion vi klickade bort direkt är det här med att det senast använda fönstret alltid öppnas när ett program startas på nytt. Mountain tweaks är helt enkelt en smått fantastisk hjälpreda när det gäller att få bukt med irritationsmoment i Mac OS X 1.8.

Fakta: Mountain Tweaks

Version: 1.0
Mer info:
Pris: Gratis

Betyg:

Fixar f-tangenterna
Det är smidigt att kvickt kunna ändra ljudvolym eller kalla fram dina widgetar med de så kallade funktionstangenterna, F1, F2, F3 och så vidare. Problem uppstår dock när du till exempel kör ett spel från Steam eller använder lite mer avancerade program för ljud- och videoredigering. Dessa program vill ofta att du använder funktionstangenterna till andra saker än vad Apple har tänkt sig. Då kommer Palua väl till pass. Tillägget gör så att du kan byta mellan Apple-läge på funktionstangenterna och de funktioner knapparna har på andra sorters datorer. Det går att bestämma vilket program som ska använda vilken sorts upplägg för funktionstangenterna. 

Fakta: Palua

Version: 3.0
Mer info:
Pris: 7 kronor

Betyg:

Smart ljuddämpare
Med Breakaway kan du bespara dig den synnerligen pinsamma situation som uppstår när du lyssnar i lurar via Macen på tokvolym och så råkar anslutningen hoppa ur. Hög musik strömmar från din dator och i panik försöker du koppla in hörlurarna igen eller sänka volymen snabbt som attan. Breakaway ordnar så att när en plugg avlägsnas från ljudutgången på din Mac pausas uppspelningen i iTunes automatiskt. När du kopplar in lurarna igen så startar iTunes. Det finns även specialfunktioner som att din dator låses till lösenordsfönstret om du kopplar ur lurarna. Givetvis funkar Breakaway inte bara om du lyssnar på musik utan även om du kollar på film men tar ut ljudet i hörlurar för att inte störa omgivningen.

Fakta: Breakway

Version: 2.0
Mer info:
Pris: Gratis

Betyg:

Sida 1 / 6

Innehållsförteckning