Tre år har passerat sedan den första modellen av iPad lanserades, och under tiden har Apple hunnit avverka fyra tiotumsmodeller av sin storsäljande platta. Denna femte utgåva, iPad Air, framstår vid en hastig anblick som en närmast identisk efterföljare till tidigare modeller: Det här är fortfarande en rektangel byggd av glas och metall, med en hemknapp i nederkant, volymreglage på långsidan, och en hemskärm befolkad av app-ikoner. Men skenet bedrar.

En lättviktare värd namnet
Den mest påfallande skillnaden jämfört med tidigare modeller är vikten. Att Apple har valt beteckningen Air till sin nya iPad kan framstå som ett billigt marknadsföringsknep, men namnet är faktiskt välförtjänt. Apples ingenjörer har lyckats klämma in samma högupplösta 9.7-tumsskärm som sitter i de senaste två iPad-modellerna, och därtill ett batteri som fortfarande orkar tröska på i 10 timmar. Samtidigt har de lyckats banta plattan markant.

Med iPhone 5s lanserade Apple det lustigt betitlade färgvalet ”rymdgrå”. Kulören finns även som alternativ till iPad Air.

Tidigare var wifi-versionen av iPad 2 den lättaste modellen med sina 601 gram. 3g-versionen av förra generationens iPad vägde in på 730 gram och var därmed tyngst. Siffrorna kan jämföras med iPad Air vars wifi- och mobildatamodeller väger 469 respektive 478 gram.

En uppenbar vinst är att plattan nu är skonsammare mot armar och handleder. När vi jobbar i soffan och har iPad Air vilandes mot magen märks tyngden mot handleden knappt alls. Därmed inte sagt att den här lättviktsplattan är ett ergonomiskt mirakel. iPad Air väger trots allt några hekto, och de ger sig till känna om du använder plattan utan stöd för armbågarna. Räkna alltså med att fatta plattan i ett tvåhandsgrepp ibland.

Viktminskningen gör desto större skillnad för mobiliteten. Tidigare har vi tvingats resonera med oss själva innan vi har lagt vår iPad i väskan: Ska vi belasta axlarna med den här extratyngden? Kommer vi verkligen att behöva plattan under dagen? Med Air har Apple passerat en magisk gräns (åtminstone för den här testarens axlar), som gör att vi inte längre behöver reflektera över saken. iPad Air får följa med överallt.


Apples skärmskyddande Smart Cover har kommit i en ny Air-anpassad modell som säljs i sex olika färger.

Även bredden är nedbantad jämfört med tidigare modeller. Designen i stort är snarlik iPad Mini, vilket betyder att långsidornas ramar är betydligt smalare. I praktiken innebär detta en vinst på drygt 1,6 cm. Höjden och tjockleken har också minskat, men där räknas vinsten jämfört med den förra (och redan slanka) modellen bara i enstaka millimetrar.

Under huven
Under den smäckra ytan hittar vi fler nyheter. I iPad Air sitter 64-bitarsprocessorn A7, som även driver iPhone 5S. Tack vare A7 utlovar Apple fördubblad prestanda jämfört med fjärde generationens iPad, och om vi får tro på mätprogrammet Geekbench 3 lyckas iPad Air nästan leva upp till löftet. Under det flerkärniga testet mäter vi poängen 2688, vilket är snubblande nära en dubblering av den föregående modellens resultat. iPad Air har också utrustats med rörelseprocessorn M7 (även denna finns i iPhone 5S). Den används för att avlasta A7-processorn vid användning av plattans accelerometer, gyroskop och kompass.


Frånsett storleksskillnaden är designen av iPad Air nu nästan identisk med systermodellen iPad Mini.

Hastighetsökningen är märkbar även utanför mätprogrammen. Vår testenhet är konstant pigg och alert, med appar som laddar in blixtsnabbt och en pekskärm som svarar omedelbart. Detta märks i synnerhet i de nya iWork och iLife-apparna, där även mer krävande sysslor flyter på smidigare än någonsin.

Den extra kraften blir också tydlig i spel. Apple har utlovat stora vinster i grafikhanteringen, och Air lyckas övertyga även i krävande titlar som Infinity Blade III. Där skapar en knivskarp grafik, mjuk bilduppdatering och snygga effekter tillsammans den bästa grafiska helhetsupplevelse som vi har sett hittills på en mobil enhet.

Med mobildatamodellerna av plattan får du även tillgång till de svenska 4g-näten. Vi testar plattan med ett abonnemang från Telia och mäter hastigheten inomhus i centrala Stockholm. Trots att vi saknar full mottagning i lokalen uppnår vi 34,5 Mbit/s för att ta emot filer, och 35,4 Mbit/s för att skicka. Det är ett jättelyft jämfört med vår iPhone 5, som med sina 3g-hastigheter hamnar under 10 Mbit/s vid samma förutsättningar. Mer omfattande tester gjorde vi med iPhone ute på stan som visar vilka hastigheter man når med 4g, läs det testet här.

Inget Touch ID
iPad Air har utrustats med flera av de komponenter som även sitter i iPhone 5S, men telefonens mest omtalade funktion lyser dessvärre med sin frånvaro: Touch ID. Vi var många som trodde att Apples hajpade fingeravtrycksläsare även skulle pryda en ny iPad-modell, men så är alltså inte fallet. Orsaken är oklar: Kanske vill Apple hålla kostnaderna nere, kanske saknar de kapacitet för att tillverka tillräckligt många enheter. Oavsett anledning är avsaknaden av Touch ID tråkig, i synnerhet i en pryl vars övriga hårdvara ligger i framkant.


Pages är mer än bara ordbehandling. Här finns nu goda möjligheter att skapa schysst layout på pekskärmen. Vi hade dock gärna sett ett bredare stöd för filformat.

Inte heller den bakåtriktade iSight-kameran har fått samma kärlek som i iPhone 5S. Under goda ljusförhållanden är iPad Air på sin höjd en tjänlig reservkamera för stillbilder och video, men när det mörknar blir bilderna brusiga. Dessutom saknas fortfarande iPhone-funktioner som led-blixt, panoramafunktion och slow motion. Den Facetime-kamera som sitter ovanför skärmen har också fått en liten uppdatering tack vare en ny sensor, men även där är bruset ett problem. Att Apple sparar på krutet här kan dock ursäktas: Försvinnande få människor använder en tiotumsplatta som kamera.

Fortfarande ingen jobbplatta
Apple fick agera relativt ostört med sina tidiga iPad-modeller, men i takt med att andra teknikjättar har äntrat marknaden har konkurrensen hårdnat. Vissa av dem har tagit ut svängarna för produktkategorin: Samsungs Galaxy Note-serie slänger in en penna i leken, Asus egensinniga Padfone är en telefon som kan byggas ut till en surfplatta, och Microsoft säljer sina Surface-plattor med tangentbordsfodral. Apple, som lade grunden för denna nya våg av surfplattor, har avstått sådana utsvävningar. En iPad är fortfarande bara en iPad. Vill du ha pennor och tangentbordsfodral får du gå till tredjepartstillverkare.

Denna konservativa hållning är visserligen lätt att förstå. Varför ändra på ett vinnande – och framförallt lönsamt – koncept? Samtidigt finns tecken på att även Apple kan behöva ta hänsyn till datormarknadens nya förutsättningar. I takt med att iPad har nått en massmarknad har nämligen spelreglerna för hela teknikindustrin förändrats. Surfplattornas framgångar har skett på bekostnad av traditionella datorer, och de stora datortillverkarna – däribland Apple med sina Macar – tampas nu med vikande försäljningssiffror.


Nya iPhoto till iOS är en imponerande app för enklare bildredigering.

Det är därför inte särskilt konstigt att Apple nu börjar ta iPad-produktiveten på allvar. När iPad Air först presenterades visades en reklamfilm där kraftverkstekniker, idrottare, vinodlare och läkare använder en iPad som arbetsverktyg. Andemeningen tycks vara att modernt datorarbete handlar om mer än att bara producera innehåll.

Även mer traditionella sysslor har dock fått förnyat fokus: När du köper en iPad Air i dag medföljer nya versioner av både iWork- och iLife-programmen kostnadsfritt. Du får därmed en hel svit dugliga program som kan utföra allt från ordbehandling och kalkylblad till foto- och filmredigering. Och med understöd från den kraftfulla processorn är Apples produktivitets-appar nu betydligt bättre på att hantera tyngre arbetsuppgifter.

Är det då slutligen dags att skrota datorn till förmån för en iPad? Det är en fråga vi har ställt oss ända sedan den första iPad lanserades, och svaret är fortfarande detsamma: Inte än.

iWork-apparna är visserligen både lättarbetade och hyggligt kompetenta, men de är fortfarande verktyg vi använder på hobbynivå, eller när vi inte har tillgång till en fullfjädrad dator. De här apparna blir gradvis bättre, men de når inte riktigt hela vägen fram i dagsläget. Det är till exempel ganska talande att den här texten skrivs på en Macbook Pro, med en iPad Air liggandes på skrivbordet.

Vi kan därmed lovorda processorkraften och mobiliteten hos iPad Air bäst vi vill, men mer krävande arbetsuppgifter är fortfarande enklare att utföra på en dator utrustad med mus, tangentbord, stor skärm och ett mer flexibelt operativsystem. Kanske blir det med tiden dags att dödförklara den traditionella arbetsdatorn – men iPad Air kommer knappast att omnämnas som dess baneman.

Nästan en halv miljon appar
Att Apple och de andra surfplattetillverkarna nu börjar slåss om proffsanvändarnas gunst är ett tecken i tiden på en datormarknad som tappar fart – men merparten av iPad-användarna är naturligtvis varken vinodlare eller filmklippare. För de flesta potentiella iPad-köparna är produktivitetsaspekten (än så länge) en parentes.

I första hand används iPad fortfarande för innehållskonsumtion – inte produktion. Våra plattor gör oss sällskap vid frukostbordet, på bussen och i soffan. Och genom dem surfar vi och spelar spel, läser nyheter och kollar på film. I alla dessa sammanhang är den kvicka, lätthanterliga och välbyggda iPad Air en ypperlig följeslagare.

Tack vare sin stora skärm och slanka form är iPad Air dessutom den bästa portalen till marknadens främsta app-butik. Konkurrenterna kanske nosar Apple i hälarna vad gäller hårdvara, men mjukvarustödet är svårare att matcha. Även om Androids marknadsandel nu har passerat iOS lanseras fortfarande många av de stora apparna först i iTunes.

Och när vi jämför dedikerade appar som har anpassats till den större skärmen är iPads försprång fortfarande stort. De befintliga iPad-anpassade apparna är snart en halv miljon till antalet. Utbudet är svindlande (vissa skulle säga övermäktigt) och gör iPad till den mest mångsysslande plattan på marknaden.

Värt att uppgradera?
Tack vare viktminskningen och prestandaskjutsen kan iPad Air med gott samvete kallas för den mest omfattande iPad-uppgraderingen hittills (även om avsaknaden av Touch ID förtar en del av den känslan).

Är det då värt att köpa nytt?

Du som alltid bär din iPad med dig kommer att uppskatta iPad Airs mobilitet. Plattan har marknadens bästa kombination av skärmstorlek, portabilitet och prestanda. Om du redan har en iPad med retinaskärm – och står ut med dess vikt – är det här dock ingen måste-uppgradering. Förr eller senare kommer app-makarna på allvar att börja utnyttja de extra hästkrafterna i iPad Air, och då kommer tidigare modeller ofrånkomligen att kännas föråldrade. Men där är vi inte riktigt än.

Du som däremot överväger ditt första surfplatteköp, eller som vill uppgradera från en första eller andra generationens iPad, kommer inte att bli besviken. iPad Air kostar visserligen en slant mer än vissa av konkurrenterna, men det här är också den lättaste plattan i sin storleksklass. Dessutom är den utrustad med en fantastisk skärm, en framtidssäkrad processor, ett uthålligt batteri, och ett utbud av dedikerade appar som ingen annan tillverkare kan matcha. Det kan vara värt en extra tusenlapp.

Fakta: iPad Air

Funktion: Surfplatta
Mer info:

Pris:

Endast wifi
16 GB: 4395 kr
32 GB: 5295 kr
64 GB: 6195 kr
128 GB: 7095 kr

Wifi och mobildata (abonnemang tillkommer):
16 GB: 5595 kr
32 GB: 6495 kr
64 GB: 7395 kr
128 GB: 8295 kr

  • Vikten!
  • Ordentlig prestandaökning.
  • Oslagbart app-utbud.

  • Saknar Touch ID.
  • Brusig och funktionsfattig kamera.
  • Fortfarande ingen klockren jobbmaskin.

Betyg: