Bankid, den svenska lösningen på att logga in säkert till både banker och olika myndigheter, använder flera olika tekniska lösningar som skiljer sig åt från bank till bank och ibland även kund till kund. Vissa banker har flera olika dosor som kräver olika program, exempelvis.

Efter en stor uppdatering av OS X har det tidigare hänt att Bankid har slutat fungerar, och det gjorde det även efter förra veckans lansering av Mavericks för flera användare. Både på MacWorlds forum och i trådar på de olika bankernas Facebooksidor har användare klagat och undrar när det ska lösa sig.

Någon generell lösning på problem finns inte, utan det är upp till varje leverantör att se till att nya versioner av program och drivrutiner släpps. Flera av de stora bankerna har redan fixat detta:

Enligt rapporter i vårt forum ska både Swedbank och Skandiabanken fungera utan någon uppdatering.

Från en läsare kommer en lösning för Länsfärsäkringar Bank, och eventuellt andra: Ladda ner den senaste versionen av Java från Oracle, som du hittar här.

Om du använder en annan bank och har problem kan du prova att leta upp drivrutin/program på dess sajt och se om den har uppdaterats.

Om du trots ny drivrutin har problem, eller om Swedbank eller Skandiabanken också skulle krångla, kan du prova att avinstallera hela Bankid och ladda ner och installera om den senaste versionen. Det har hjälpt åtminstone en användare på vårt forum.